VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Cornel Chiriac. Îndrăgostit de design
Ianuarie 2007, Nr. 33-34

Cornel Chiriac. Îndrăgostit de design

Comentează   |   Cuprins

Încercaţi să „legaţi” în mintea dvs. New York, Cebu, pe celebrii Claudia Schiffer, Brad Pitt şi Janet Jackson, iar locul ideal pentru acest mixaj să fie Chişinăul, de exemplu. Chiar vă rugăm să fiţi măcar un pic patrioţi. Nu vă gândiţi la Spielberg: EL filmează în altă parte. Singurul „vinovat” de această surprinzătoare asociere de nume sonore este un tânăr basarabean, Cornel Chiriac, care a avut inspirata idee de a deschide (acum câteva luni) la Chişinău Salonul de mobilă exclusivă „Elemente”. Unde găsim mobilă de excepţie, accesorii şi giuvaiere de o rară frumuseţe, vândute în toată lumea, fabricate în Filipine şi adorate de starurile hollywoodiene. Şi, mai nou, de moldoveni.

Un moldovean în Carolina de Nord

Şi-a dorit din adolescenţă să facă studii întemeiate în domeniul afacerilor. De aceea, după ce a absolvit Liceul „M. Eliade”, Cornel şi-a continuat studiile la ASEM - la Facultatea de relaţii economice internaţionale şi la USM - la Facultatea de drept. Şi pentru că este o persoană extrem de activă şi cu multe idei, nu i-au fost suficiente doar aceste două facultăţi. Cu sprijinul părinţilor, a depus actele la mai multe universităţi americane, devenind primul student moldovean la Universitatea Appalachian din Carolina de Nord, pe care a absolvit-o cu „magna cum laudae”. Fiind student, a trăit experienţe atât de diverse, încât îi vine greu să le plaseze pe acelaşi cântar. Râde. „Viaţa dinainte şi de după America este foarte diferită. Dar în ambele perioade au existat momente frumoase. Şi să spui acum că sunt matur şi serios... nu ştiu. Sunt, atunci când e vorba de afaceri, în rest – ador aventura vieţii”, spune cel care de unul singur şi-a asigurat realizarea visului american...

Era în Shanghai în primăvara anului în care absolvea universitatea, cu un grup de studenţi pentru a face Harvard Business Case Study la Universitatea Fudan. Rectorul universităţii l-a invitat la o bere. Îl întrebase de carieră. Cornel i-a înşiruit ofertele din lumea financiară. După ce l-a ascultat cu atenţie, rectorul i-a spus, prieteneşte, că nu va rezista mult timp la bancă, cunoscându-i firea energică. Profesorul i-a sugerat să se întâlnească cu preşedintele unei companii de mobilă, Mark Norcross, un om de afaceri extrem de interesant. Din acel moment, viaţa lui Cornel a luat o întorsătură ca-n filme. Adio, Wall Street! A renunţat la ofertele „grase”, dar plictisitoare şi a acceptat provocarea, cufundându-se într-o lume nouă, seducătoare şi captivantă – cea a designerilor de mobilă şi interior.  

Cebu. Elemente de elită

La „Mark David Inc.” – una dintre companiile de frunte în domeniu care livrează mobilă pentru businessul hotelier mondial, precum „Four Seasons” sau „Ritz Carlton” – Cornel a lucrat timp de opt ani, devenind mâna dreaptă a lui Mark, în calitatea sa de responsabil de marketing, finanţe şi operaţiuni. Cel mai mult se mândreşte cu faptul că a reuşit să creeze şi să pună pe picioare un sistem global al companiei privind planificarea cheltuielilor, întrucât „Mark David” avea trei oficii – în SUA, Filipine şi China. „A fost o muncă titanică, dar, probabil, şi una dintre cele mai mari satisfacţii din carieră”, spune Cornel.
În acest răstimp, s-a alăturat boemei filipineze. La Cebu a făcut cunoştinţă cu cei mai în vogă designeri şi oameni de creaţie ai lumii. Printre ei, filipinezul Kenneth Cobonpue, unul dintre cei mai apreciaţi designeri ai momentului. Un al prieten de-al său este Garrison Rousseau, actualul designer al casei Ralph Lauren (printre clienţii lui Garrison a fost şi prinţesa Diana, iar acum acest şir este completat de Giorgio Armani, regele Hassan al II-lea, regele Fahd Abd Al-Aziz, Holly Hunt, J. Robert Scott). De asemenea, a colaborat cu Vladimir Kagan, cel mai elitist designer din lume (face parte din generaţia lui Eames) şi a rămas prieten cu Michael Wolk – designer american cu oficii în Miami.  

Însă cel mai frumos cadou pe care i l-a oferit îndepărtata insulă este... prietena lui, Lotte. Un manechin cu pielea măslinie, de o frumuseţe asiatică, pe care o poţi admira pe copertele revistelor de modă. Ea i-a încântat inima moldoveanului nostru care ne-a mărturisit că, ori de câte ori este cu ea, descoperă farmecul şi frumuseţea vieţii. Lotte debordează de energie, lumină şi căldură. După o carieră în modelling, şi-a deschis şi ea propria afacere. Cunoscătoare şi cu gusturi rafinate, Lotte este cea care alege bijuteriile pentru Salonul „Elemente”. Veţi găsi aici giuvaiere cum n-aţi mai văzut în alte părţi. Coral, topaz, ametist, cristale Swarovski. Ce putem spune e că toate pandantivele, brăţările, cerceii şi inelele sunt foarte apreciate de doamnele noastre.

Chişinău. Salonul „Elemente”

.... La un moment dat, când sistemul global în compania lui Mark a început să funcţioneze ireproşabil, Cornel şi-a zis că trebuie să înceapă propria afacere. Împreună cu familia a tot gândit proiecte de afaceri pentru Moldova. Şi tot la mobilă s-au oprit. Deoarecere Cornel este pur şi simplu îndrăgostit de filozofia ce se ascunde dincolo de regips, geamuri-vitralii sau fotolii re-motted control. Şi de vreme ce filipinezii influenţează tendinţele actuale de interioare, Cornel intenţionează să dea tonul în materie de mobilier şi accesorii în oraşul său natal.

„De ce „Elemente” şi de ce Chişinău? ”Elemente”, pentru că nu vreau să mă limitez la un oarecare stil sau produs. Chişinău, deoarece am dorit să fac ceva pentru familia mea. Şi cred că Chişinăul avea nevoie de un salon exclusivist cu mobilă de calitate”, spune Cornel, ajutat în munca sa de către părinţi şi de fratele mai mic, Iulian, descoperind, astfel, farmecul businessului de la Chişinău. Mediul de afaceri moldovenesc reprezintă pentru el „cea de-a cincea facultate, la care încerc să susţin primele examene”.

... Nu ai cum să nu apreciezi designul deosebit, exclusivist al mobilei de la Salonul „Elemente” de pe bd. Decebal, 72/6. Eleganţă şi stil deosebit, aer şi pământ, căldură şi rezistenţă. Rattanul revoluţionează închipuirile noastre despre design, iar lemnul fin subliniază aerul exotic al mobilierului adus de la zeci de mii de kilometri depărtare. Şi parcă vrei să te cufunzi într-un ocean de emoţii, să pleci urechea la şoaptele naturii. Şi să te simţi împlinit, măcar pentru câteva clipe. Într-o armonie, în care aerul şi vântul sunt libertăţile absolute. E ca şi cum ai face o călătorie dincolo de hotare, străbătând pădurile tropicale indiene şi lăsându-te inundat de razele generoase ale soarelui filipinez.

Pentru salon, Cornel a ales piese unicat din colecţia lui Cobonpue, designerul care a „îmbrăcat” casele mai multor vedete de la Hollywood, aşa ca Angelina Jolie sau Janet Jackson. Se pare că atunci când vine vorba de rattan în design de mobilier, inspiraţia artiştilor nu are margini... Cele mai apropiate saloane de mobilă semnată de Cobonpue se află la Moscova şi Budapesta, aşa că, din acest punct de vedere, suntem nişte privilegiaţi.

Mobila filipineză nu face altceva decât să ne aducă natura în casă. „Orice piesă de mobilier din salon este unică în felul său, aidoma unor capodopere. Fiecare piesă este executată manual din materiale ecologic pure, rezistente şi uşor de întreţinut. Mobila din rattan are nota sa de eleganţă, este aeriană şi nu „acaparează” spaţii. Dimpotrivă, le deschide, armonizând orizonturile”, este de părere Cornel.
 
Cu siguranţă, mobilierul şi accesoriile din Salonul „Elemente” ne pot îmbogăţi interiorul, conferindu-i un stil cu totul aparte. Este o mobilă care ne va înnobila gusturile estetice. Mai ales că în viitorul apropiat, familia Chiriac intenţionează să înceapă vânzările celebrei mărci de mobilă „Dedon” – un brand de top în domeniul mobilei de exterior, precume „Ferrari” sau „Rolls Royce” în segmentul lor de premium-brand. Nu în ultimul rând, familia Chiriac are de gând să-şi extindă afacerea pe pieţele din Ucraina şi România.

Chişinău - High Point - Cebu. Armonie în afaceri

Planurile de viitor ale lui Cornel Chiriac mai înseamnă SUA, Carolina de Nord, o afacere de consultanţă în business şi Asia, Cebu – o companie de suport operaţional. Casa de vis? Îi vine greu să răspundă acum, când în ultimii ani, şi-a făcut habitaclu din hotel şi avion. „Casa de vis e acolo unde e dragostea, celelalte contează mai puţin”.

În viitor se vede mai tânăr în inimă, mai înţelept, la fel de îndrăgostit de viaţă şi în preajma prietenilor. Şi mai liber în alegere. În ceea ce priveşte designul de mobilier,  „stilurile vor varia în funcţie de industrie şi arie geografică. Dar funcţionalitatea şi produsul ecologic pur vor rămâne mai presus de orice. Desigur, tehnicile avansează rapid şi este nevoie de produse ce vor merge în pas cu acestea, pentru a le asigura funcţionalitatea”. Aşadar, rămânem în preajma mărcii „ecologic pur”, pentru că aceste materiale naturale contribuie la restabilirea armoniei dintre om şi natură. O asemenea „pace” simţi în Salonul „Elemente”, pe care o poţi pipăi şi chiar lua acasă.

TEXT: Rodica Trofimov
FOTO: Dumitru Doru
Fotografiile au fost realizate în Salonul „Elemente”


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău