VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Constantin Olaru. Fascinat de struguri
Martie 2005, Nr. 11

Constantin Olaru. Fascinat de struguri

Comentează   |   Cuprins

Nu-şi imaginează viaţa altfel decât în tandem cu vinificaţia. A fost un fel de dragoste la prima vedere. L-au fascinat strugurii de o frumuseţe rară, pe plantaţiile cultivate la filiala din Donduşeni a Institutului "Magaraci". îi admira, împreună cu alţi copii de seama lui, printre crăpăturile din gardul institutului. Astfel, peste câţiva ani, când soarta i-a oferit şansa de a studia la Şcoala de viticultură şi vinificaţie din Chişinău, a păşit ferm înainte. De fapt, ambiţia îl caracterizează.

A fost întotdeauna un învingător: colegiul şi Politehnica le-a absolvit cu "diplomă roşie", a susţinut teza de doctor în ştiinţe tehnice, iar mai apoi a avansat perseverent, atingând culmi la care alţii nici nu au visat. După 40 de ani de lucru în domeniul vinificaţiei, Constantin Olaru, directorul Combinatului de vinuri spumante şi de marcă SA "Vismos", se consideră un om împlinit din punct de vedere profesional. Dar nu se opreşte aici. La cei 60 de ani pe care îi va sărbătorit chiar
zilele acestea, dl Olaru zice că mai are încă multe-multe de făcut.

Sunteţi o persoană ambiţioasă?

Cred că da, în caz contrar, nu aş fi ajuns acolo unde sunt acum, n-aş fi rezistat greutăţilor şi încercărilor.

E o trăsătură moştenită de la părinţi?

Atât părinţii, Nicolae şi Eugenia, cât şi viaţa m-au învăţat să fiu aşa. Pe când aveam doar 4 ani, familia noastră a fost deportată în Siberia, unde am stat 7 ani. Am fost acuzaţi că suntem culaci. Părinţii mei aveau o gospodărie frumoasă şi un restaurant lângă gara din Donduşeni, care se numea "Invalidul vesel". Tatăl meu, originar din România, a rămas invalid în cel deal II-lea război mondial, de unde se trage şi numele restaurantului. În Siberia a trebuit să lupt nu numai cu greutăţile vieţii, ci şi cu gerurile de minus 40 de grade şi nămeţii, mai înalţi de trei ori decât mine. Cred că de acolo, din Siberia, a pornit toată ambiţia mea.

Cum obişnuiţi să vă petreceţi timpul liber?

Îmi place mult muzica, în special cea clasică - în tinereţe, am cântat în fanfară. Prefer să lucrez în grădină, să îngrijesc via. De asemenea, îmi place tenisul, biliardul, dar nu prea am timp pentru a le practica. Am foarte puţin timp liber. Aproape că nu am văzut cum mi-au crescut feciorii Vădim şi Eugen. Dimineaţa, când plecam la serviciu, ei încă dormeau, iar seara târziu, când mă întorceam acasă, îi găseam din nou dormind.

Soţia nu se supăra?

Nu. Sofia, soţia mea, înţelegea că am anumite responsabilităţi pe care nu pot să le ignor. Practic, acesta e regimul meu de lucru de când ne-am căsătorit, adică din 1969.

În ce domeniu activează feciorii D-stră?

Cel mare, Vădim, a activat în diferite domenii: a studiat la Institutul militar de telecomunicaţii din Kiev, e căpitan în rezervă; a lucrat consultant, administrator de sisteme Windows la ICS Soluziona MD (Grupul Union Fenosa în Moldova). E căsătorit şi mi-a dăruit un nepoţel care-mi poartă numele. Cel de-al doilea fiu, Eugen, a rămas în domenii legate, într-un fel, de vinificaţie: a lucrat la întreprinderea "INFAR", distribuitor oficial "Begerow", apoi la "Glass Container Company". E însurat de-abia de 2 ani.

Vă calcă pe urme vreunul dintre ei?

Sper că nepoţelul o va face. Purtăm acelaşi nume şi m-aş bucura nespus dacă, atunci când va creşte (acum are doar 12 ani), va deveni un al doilea Constantin Olaru în vinificaţie.

Nu regretaţi că nu aţi petrecut mai mult timp cu familia?

Trebuie să recunosc, sunt o persoană obsedată de lucru. Chiar şi acasă, gândurile îmi zboară tot la întreprindere. Insă nu cred că aş vrea să schimb ceva în viaţa mea de până acum. Există lucruri care nu pot fi schimbate. Poate că aş fi un businessman bun, dar nu vreau. Cu toate acestea, mă strădui să fiu de ajutor şi acasă, să-mi îndeplinesc conştiincios obligaţiile care îmi revin în familie.

Ce distincţii v-au răsplătit munca?

În anul 1977, mi-a fost decernat ordinul "Znak Pociota", în 1990 -"Drujba Narodov", în 1991 - medalia "Veteran Truda", în 1998 - ordinul "Gloria Muncii". Am fost desemnat "Businessmanul anului 2003" şi "Cel mai bun specialist în vinificaţie a anului 2004" (Moscova).

Aţi lucrat mai bine de 5 ani viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare. Cum vi s-a părut trecerea de la un post în Guvern la cel de director de întreprindere?

Am activat întotdeauna în acest domeniu. Chiar şi în perioada în care am lucrat la minister, nu am rupt legătura cu vinificatorii, uşa mea a fost deschisă pentru toţi.

În ultimul timp se vorbeşte că vinurile moldoveneşti ar pierde teren pe piaţa rusă...

Nu-i adevărat. A fost o perioadă în care, în R. Moldova, au apărut multe firme mici care vroiau să obţină profit cu orice preţ, fără a ţine cont de calitate, ceea ce a afectat imaginea Moldovei. Dar acea perioadă a trecut. In prezent, calitatea e dictată de întreprinderile performante. Acestea, deşi constituie doar 20 la sută din numărul total, exportă 80 la sută din producţia vinicolă existentă pe piaţă. Astfel, şi ceilalţi agenţi economici sunt nevoiţi să ridice nivelul calităţii producţiei, în plus, fiind, în ultimii 6-7 ani, membru permanent al comisiilor la concursurile internaţionale, pot să spun că, în această perioadă, calitatea vinurilor moldoveneşti a crescut foarte mult. Este adevărat că, acum doi ani, 70 la sută din toate vinurile de pe piaţa rusă erau moldoveneşti, acum însă, deţinem 65 la sută, însă e vorba de o scădere doar procentuală, pentru că, în cantităţi absolute, vânzările de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă se majorează cu fiecare an.

Combinatul "Vismos " se orientează la piaţa internă sau puneţi accentul pe exporturi?

Lucrăm pentru piaţa externă, în republică desfacem doar 5-8 la sută din producţie. Piaţa internă este suprasaturată de vinuri, spumante şi alte feluri de băuturi. Ş-apoi, cât poate să consume un moldovean?!

Aveţi vinuri de colecţie?

De colecţie, nu, dar avem vinuri de calitate superioară. Până în prezent, la "Vismos" nu s-a făcut maturizarea vinurilor, însă anul acesta intenţionăm să creăm o colecţie proprie. Roadă din 2003 a fost de o calitate foarte bună, de aceea am hotărât să punem la maturizare vinuri albe de soiuri Shardonnay şi Sauvignon, şi roşii, Cabernet şi Merlot. Aceste vinuri vor fi primele din colecţie. De asemenea, am început să facem propria colecţie de spumante, care are deja mai mult de nan.

Ce vis legat de vinificaţie aţi vrea să-l transpuneţi în realitate?

Programul de dezvoltare a viticulturii şi vinificaţiei până în anul 2020, la elaborarea căruia am contribuit şi eu, prevede formarea holdingurilor în care viticultura şi vinificaţia sunt asociate într-o singură gospodărie. Se preconizează transformarea SA "Vismos" într-un asemenea holding. Strategia de dezvoltare a întreprinderii presupune plantarea a 500 hectare de viţă de vie şi am început deja realizarea acestui obiectiv. Noi vom fi cei care vom creşte via, vom culege strugurii, îi vom prelucra şi vom produce vin, şampanie, coniac. Anume în crearea holding-urilor vinicole văd prosperarea viticulturii şi vinificaţiei în Republica Moldova.

Ce planuri de viitor mai are SA "Vismos"?

Am hotărât să extindem aria de activitate, să producem şi băuturi tari, în special, divinuri. Peste 3 ani vom scoate în vânzare divinuri şi coniacuri produse la "Vismos". De fapt, e un program foarte amplu şi avem de lucru pentru foarte-foarte mult timp înainte.

Se apropie sărbătoarea de 8 martie. Ce cuvinte aţi dori să adresaţi cititoarelor noastre?

Este o minunata sărbătoare a feminităţii, tinereţii, frumuseţii şi a dragostei. Dragile noastre femei, va adresez cele mai sincere felicitări şi urări de bine, de sănătate, bucurie şi bunăstare. Să rămâneţi mereu gingaşe şi frumoase, adorate şi stimate.

Natalia RĂILEANU

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău