VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Constantin Cuiumju. Şeful de la „Chişinău-Gaz”
 Descarcă
Iunie 2011, Nr. 86

Constantin Cuiumju. Şeful de la „Chişinău-Gaz”

Comentează   |   Cuprins

Lămurim prezentările începând cu titlul. Conduce o întreprindere de o importanţă majoră în complexul energetic al capitalei, dar şi al ţării, fără exagerări. Dincolo de atribuţiile postului important pe care le îndeplineşte  cu responsabilitate, este şi o personalitate complexă cu viziuni moderne, care are în cap nu doar gânduri despre gaze, conducte şi facturi. Are şi o familie frumoasă care este alături de el în tot ce face, iar cei doi pici îi dau puteri să realizeze tot ce îşi propune. Aşa că l-am solicitat, împreună cu familia, la o şedinţă foto fără costum şi cravată cu care este obişnuit în program, dar şi la o discuţie care a cuprins atât domeniul profesional, cât şi pe cel privat.

S-a născut la 19 iulie 1972, la Ustia, Dubăsari, sat pe care nu-l prea ţine minte, pentru că părinţii lui s-au mutat la Dubăsari. După absolvirea şcolii, a mers la armată, la comunicaţii. A absolvit ASEM (1992 -1997, Contabilitate şi Audit), după care a activat în cadrul poliţiei economice (începând ca inspector, urmând şi funcţii de conducere). A mai făcut o facultate, Dreptul public la USM, după care nu s-a lăsat de carte, acum studiind la UTM – Facultatea de Energetică. Asta chiar dacă deţine un post de conducere important în cadrul SRL „Chişinău-Gaz” – este director, de doi ani şi jumătate încoace, întreprindere unde a venit în decembrie 2008, în funcţia de director-adjunct.

Este căsătorit cu Olga, iar pe 13 octombrie vor împlini zece ani de căsnicie. Împreună cresc doi flăcăi (Nichita, care face şase ani în curând şi Robert, mezinul, de un anişor). Adept al modului sănătos de viaţă, joacă fotbal în weekend cot la cot cu prietenii, merge la sală când îl lasă programul încărcat. Practică tenisul (mai nou), urcă pe biciclete împreună cu băiatul mai mare. Este pasionat de motoare, de care a cam uitat de vreun an încoace – de când s-a născut Robert, mai exact (are în posesie un „Harley-Davidson”). Vacanţele le petrece călătorind mult, cu familia – doar la Polul Nord n-a ajuns, dar promite că o va face şi pe asta.


Care este specificul activităţii şi competenţele SRL „Chişinău-Gaz”? Dar rolul companiei în complexul energetic atât de important pentru locuitorii capitalei?
Este cea mai mare întreprindere din ţară, de furnizare şi distribuţie a gazelor naturale, având 900 de angajaţi. Obligaţiunea noastră de bază este asigurarea municipiului Chişinău cu gaze naturale, deservirea tehnică a 2575 de kilometri de gazoducte. La moment, vorbim de 250 de mii de contracte personale încheiate cu consumatori casnici, 5400 de agenţi economici, dar şi de deservirea cu gaze naturale a centralelor termice CET 1, CET 2 şi „Termocom”. Întreprinderea noastră este una de bază, cu un rol aparte în sectorul energetic, de care foarte multe depind – problema alimentării cu gaze naturale presupune apariţia altora cu referire la energia electrică şi termică. Suntem cea mai mare dintre cele douăsprezece întreprinderi de distribuţie care activează în cadrul MOLDOVAGAZ  S.A.

Care vă sunt realizările în timpul aflării în fotoliul de director?
Din momentul învestirii în această funcţie, mi-am propus să schimb imaginea „Chişinău-Gaz”, aceasta să devină o întreprindere deschisă în care orice problemă să-şi găsească imediat soluţia – servicii calitative, transparente, care ar elimina orice discuţie. Am făcut paşi mari în acest context, inclusiv prin inaugurarea, în 2010, a Centrului de deservire a abonaţilor. Acesta este unul dintre cele mai performante oficii de profil, care activează conform principiului „ghişeu unic” şi care scuteşte lumea de alergătură pe coridoare şi aşteptări la uşă pentru a soluţiona o problemă oarecare. E destul ca oamenii să depună actele şi, în termenul menţionat, vor dispune de rezultat, evitând contactele cu funcţionarii etc.

Ce replică le puteţi da consumatorilor nemulţumiţi de preţul la gaze şi creşterea lui?
„Chişinău-Gaz”, la fel ca şi MOLDOVAGAZ, este un agent economic care livrează gaze naturale, stabilirea tarifelor ţinând de competenţele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Noi putem solicita majorarea sau micşorarea tarifelor conform raporturilor contractuale „Chişinău-Gaz” – MOLDOVAGAZ şi MOLDOVAGAZ – GAZPROM S.A., în funcţie de preţul lor pe piaţa mondială şi de alţi factori.

Dincolo de  pretenţiile consumatorilor, ce le-aţi cere Dvs.? Care ar fi obligaţiile lor în raport cu întreprinderea pe care o conduceţi?
În mod firesc, le-aş solicita să fie disciplinaţi la achitarea facturilor – plata la timp a serviciilor evită multe situaţii neplăcute care implică, la rândul lor, altele. Nu în ultimul rând, vreau să-i îndemn să acorde mai multă atenţie normelor de securitate, să fie atenţi pentru a evita situaţii grave. În aceste scopuri, o dată pe lună, publicăm în mass-media regulile de securitate în deservirea reţelelor şi utilajelor. I-aş mai ruga să facă posibil accesul operatorilor noştri la contoarele de citire a indicilor, care, conform condiţiilor tehnice, se află în apartamente. Această situaţie îngreunează citirea şi transmiterea informaţiei de pe contoare, un proces operativ care se efectuează lunar, timp de zece zile. De aici şi unele confuzii privind cantitatea consumată, apărute din motive tehnice, situaţii care pot fi clarificate uşor la Centrul de care vorbeam mai sus. Pentru evitarea acestor cazuri, pentru blocurile locative noi, solicităm să aibă loc citirea la distanţă a datelor, iar contoarele caselor la sol să fie instalate la loc vizibil, lângă poartă etc…

Ce altă profesie aţi fi putut practica, în ce domeniu v-aţi fi descurcat?
Apicultor. Nu glumesc, am şi studii de profil (Şcoala Profesională, pe care am absolvit-o cu Diplomă Roşie). Cu timpul, poate mă voi întoarce la această meserie, pe care alţii o fac fără anumite studii. Eu de ce nu aş face-o, având cunoştinţe şi abilităţi? Apicultura însă nu ar fi pentru mine o meserie propriu-zisă, ci o pasiune. Cine ştie, poate „la bătrâneţe”, nu-i cea mai rea idee…

Ce este pentru Dvs. familia şi ce vă oferă? În ce circumstanţe v-aţi cunoscut soţia? Ce aţi învăţat de la ea în aceşti ani de căsnicie? Dar ea de la Dvs.?
Familia este cel mai important lucru în viaţă, oricât de mult am ocoli banalităţile. Aici sunt aşteptat şi dorit, aici îmi reîncarc bateriile – dacă acasă e ok, totul este  perfect şi dincolo de pragul casei. Istoria despre felul în care am cunoscut-o pe Olga nu pot să zic că a fost una deosebită – ne-am văzut la ASEM, pe când studiam ambii acolo, ea fiind finanţist de profil. Apoi am început să ieşim împreună, iar în 2001 ne-am căsătorit. Eu sunt o fire calculată şi pragmatică, iar ea mă completează cu romantismul şi spiritul ei familial. Astfel se ajunge la o armonie şi simbioză în familia noastră.

Cei care vin din urmă, copiii adică, vă calcă pe urme? Veţi insista în privinţa alegerii lor profesionale, veţi veni cu un sfat sau îi lăsaţi să decidă singuri?
Avem doi băieţi minunaţi – cel mai mare, Nichita, este foarte activ şi cu principii, la doar şase ani, iar Robert pare să fie ceva mai liniştit. Nu le voi spune ce să se facă când vor creşte şi unde să depună actele, la fel cum şi eu am luat aceste decizii de unul singur. Altceva e că, împreună cu soţia, le vom oferi posibilitatea să aibă un spectru cât mai larg din care să aleagă, iar deciziile lor le vom susţine fără ezitări. Ne vine greu să vorbim despre ce cale vor urma în viaţă, pentru că lucrurile se schimbă de la o perioadă la alta: dacă în anii ’90 ai secolului trecut erau solicitaţi doar jurişti şi economişti, acum apar şi alte perspective, au dreptul la viaţă şi alte domenii. Acum băieţii mei par să aibă înclinaţii mai mult spre artă şi frumos decât spre cifre…

Cât priveşte educaţia lor, în familia Dvs. e „Sparta” sau Democraţie?
Educaţie spartană în niciun caz – vedeţi cât de zburdalnic este Nichita? Mai degrabă, e vorba de o libertate responsabilă, pe care ne străduim să le-o educăm. Nu-i certăm, dar le sugerăm ce e bine şi ce nu.

Aveţi ceva ce nu aţi făcut sau nu aţi văzut, un lucru pe care vreţi neapărat să-l duceţi până capăt?
Dacă facem referire la cele trei lucruri de bază pe care ar urma să le facă un om în viaţă, să-mi fac o casă. Copaci am sădit, dar, uite, fântâni n-am săpat… (zâmbeşte)

Sunteţi un om împlinit?
Prea multă filozofie în această întrebare. În general, familia este prioritară pentru mine, iar investiţia principală o reprezintă copiii. Ne străduim să le oferim toate oportunităţile pentru a cunoaşte lucrurile în complexitatea lor. Călătorim foarte mult şi divers, în măsura posibilităţilor. Din acest punct de vedere, al fericirii familiei şi copiilor, pot spune că sunt împlinit.

Text:
Marcel Toma.
Foto: www.fotoroom.md.
Locaţie: ROYAL PARK CLUB.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Constantin, ma bucur pentru tine si familia ta frumoasa. Cum se spune, omul gospodar de departe se vede.

Traiasca CON 924
Radu   -  
16 Iulie 2011, 20:41
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău