VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Alexandru Şişchin. Clovnul îndrăgostit de Schwarzenegger
Iunie 2006, Nr. 26

Alexandru Şişchin. Clovnul îndrăgostit de Schwarzenegger

Comentează   |   Cuprins

Actorul, omul de televiziune şi showman-ul Alexandru Şişchin are o imagine  complexă şi neordinară - puţini pot să-i admire concomitent pe Anthony Hopkins şi Arnold Schwarzenegger, chiar dacă o face pentru calităţi diferite. Fără a ne da seama, constatăm că cel care face parte din echipa studioului de televiziune „Belaia Vorona”, este parte componentă din viaţa noastră, chipul şi vocea sa ne însoţesc mereu.

Artistul

Din păcate, comandatarii reclamelor se tem să iasă în evidenţă prin spoturi “deocheate”, de genul celor care le-a făcut împreună cu studioul “Belaia Vorona”: “este boala regiunii noastre, susţine Alexandru. Facem totul privind în jur, nu dăm dovadă de individualitate – lucru caracteristic statelor provinciale”.


Lumea apreciază doar materialul, nu şi spiritualul pe care îl nasc actorii – un gust amar al meseriei. Nu este excepţie nici cazul lui Şişchin, care e nevoit să acorde mai puţin timp actoriei, fiind nevoit să scoată bani din publicitate şi showbiz. Nu uită însă de artă, toate spoturile sale sunt nişte filmuleţe comice. Realizează numeroase proiecte televizate şi filme, chiar. S-a filmat în mai multe producţii ruseşti – a fost distribuit doar în roluri secundare, mai mult jucând terorişti ceceni sau bandiţi. Excepţie face doar filmul “Osobâi sluciai”, în care a „avansat” până la gradul de căpitan al „speţnazului”.

Restauratorul

Când este întrebat despre viitorul cinematografiei moldoveneşti, preferă să tacă, iar tăcerea sa nu inspiră optimism. I se rupe inima atunci când vede costumele mucegăite de la „Moldova Film”, care, cu mulţi ani în urmă, au costat bani frumoşi şi muncă enormă pentru a fi create.

„Clădirea aia trebuie să dispară pentru a îngropa trecutul. Cinematografia naţională urmează a fi clădită de la zero – specialişti şi entuziaşti pentru asta avem destui”, crede Şişchin. Anume pe entuziasm se bazează şi proiectul pe care îl realizează în prezent împreună cu „Belaia Vorona” – filmul „Husarii”, în care sunt încadraţi gratuit prietenii săi, actori de la Moscova.

Măcelarul

Măcelarul

A văzut multe în viaţa sa. Fiind deja actor de categoria I la Teatrul Studio din strada Trandafirilor, având în palmares titluri şi menţiuni la festivaluri internaţionale de profil, timp de trei ani a lucrat la o crescătorie de porci din preajma Bubuiecilor - a coborât din scenă „în popor”. Erau anii 1992-95 – timpuri grele, familia trebuia întreţinută, iar cu salariul de actor cu care era remunerat nu avea cum să se descurce. În plan profesional, pe undeva îi pare rău de timpul pierdut, dar, în general, nu regretă - a descoperit lumea simplă, dându-şi seama că, până atunci, parcă nici nu trăia pe lume. Pentru un artist, o asemenea experienţă este de nepreţuit şi reprezintă cu totul altceva decât pentru orice „muritor de rând”. Nici până acum n-a uitat deprinderile de măcelar, iar godăcelul „l-ar rezolva” în câteva minute. Peste zece ani de la acele vremuri nu poate uita armonia în care se afla cu natura, cu oamenii simpli despre care ştiuse, până atunci, doar din cărţi şi filme, cu banalul „stacan di jin” servit la încheierea zilei de muncă.

Infidelul

N-a reuşit să scape de ispitele caracteristice domeniului în care activează ani în şir. Meseria i-a creat multă bătaie de cap în plan familial, iar catastrofa a fost evitată chiar de soţia sa, care, pe parcursul celor 20 de ani de căsnicie, a fost în stare să facă exact lucrul pe care alte femei nu şi l-au permis – să ierte. Alexandru îi este profund recunoscător pentru că au reuşit să păstreze familia şi nu i-au distrus viaţa fiicei lor. Poate e şi firesc că s-a întâmplat anume aşa, pentru că şi ele fac parte din lumea actorilor. Ajuns la 40 de ani, priveşte viaţa cu mai multă înţelepciune, dând prioritate valorilor veritabile.

Măscăriciul

Constată cu regret că, în multitudinea de roluri pe care le-a jucat, şi-a pierdut propria identitate şi întâmpină serioase probleme în a se regăsi. Cu toate că majoritatea publicului îl percepe ca pe un clovn, el nu se revoltă. Imaginea aceasta şi-a creat-o pentru că este genul de rol pe care adoră să-l joace – cu un prostănac nu se pune nimeni, iar măscăricii tot timpul au avut în rol deosebit la marile curţi. Îl încântă ideea libertăţii de exprimare: „să-ţi permiţi să spui orice fără a lua la bot pentru asta”.

Patriotul

Multe i s-au întâmplat în viaţă, dar sentimentul de bază, patriotismul, i-a rămas în suflet. Pentru el, patriotismul înseamnă faptele fiecărui individ întru prosperarea acestui pământ. Sentimentele patriotice l-au copleşit şi mai mult la Moscova, atunci când, împreună cu echipa, a fost menţionat la Festivalul de Televiziune „Eurasia”, în timp ce sesiza privirile nedumerite ale ruşilor, de genul: „Voi cine mai sunteţi? De unde v-aţi luat? Mai faceţi şi voi ceva?”. Atunci şi-a zis o dată în plus că trecutul nu poate fi întors, iar pământul pe care trăieşte merită munca fiecăruia dintre noi pentru o viaţă mai bună.

Marcel Toma

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău