VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Cele 5 misiuni ale ambasadorului R. Azerbaidjan în R. Moldova
Decembrie 2014, Nr. 126

Cele 5 misiuni ale ambasadorului R. Azerbaidjan în R. Moldova

Comentează   |   Cuprins

A venit la Chișinău acum trei ani în misiune diplomatică și a reușit în această perioadă, relativ scurtă, să consolideze relaţiile de prietenie dintre Moldova și Azerbaidjan, să îndrăgească cultura și tradiţiile noastre, dar și să le popularizeze pe cele de acasă, din Baku. Viaţa unui ambasador nu este deloc simplă, dar, în același timp, e foarte interesantă, iată de ce ne-am propus să aflăm ce misiuni, pe lângă cea diplomatică, și-a asumat pe parcursul anilor dl ambasador Namig Hasan oglu Aliyev.

Misiunea ereditară (Familia)

Dle ambasador, vorbiţi-mi despre copilăria dvs., din ce familie vă trageţi?

M-am născut în Baku, în familia unui jurist renumit, judecător cu un stagiu de aproape 40 de ani. Mama era medic, șef de secţie, adjunctul medicului șef al Policlinicii Nr. 1 a Căilor Ferate din Azerbaidjan. Locuiam chiar în centrul orașului, pe strada Nizami. Studiile le-am făcut într-o școală foarte renumită, nr. 160.

Ce principii și valori v-au fost educate acasă?

Cred că nimeni nu sădea nimic intenţionat. Eu și fratele meu am crescut în familie și am văzut cum trebuie să trăiești, cum trebuie să te comporţi și care sunt adevăratele valori. Mama și tata au însemnat pentru mine un exemplu de dragoste faţă de Ţară, model de abnegaţie pentru popor și un etalon de cumsecădenie. Nu vom putea niciodată să le întoarcem părinţilor datoria dacă nu vom trăi așa cum trăiau ei, încercând să îmbunătăţim viaţa și să facem nu mai puţin decât au făcut părinţii noștri.

Care este cea mai dragă amintire despre „acasă” pe care o păstraţi în memorie?

Cu siguranţă, sunt multe amintiri. Dar astăzi mi-aș dori să povestesc despre una. Îmi amintesc cu mare drag duminicile cu tradiţie din familia noastră de pe timpul când eu și fratele meu mai mic învăţam încă la școală. Tata ne lua cu el la renumita piaţă duminicală din Baku, cea mai mare de pe atunci (au numit-o „noua”), unde făceam cumpărăturile pentru întreaga săptămână, iar acasă, între timp, mama pregătea prânzul duminical. Cu o nerăbdare deosebită așteptam acest prânz pe timp de iarnă, pentru că pe atunci, în familiile azere, de regulă, se găteau bucate din făină. Eram fericiţi când mama ne pregătea dyushbara (supă cu pelmeni mici) și kutaby cu carne.

Ce visaţi să deveniţi? Știaţi cumva de pe atunci că veţi fi ambasador?

Nici nu m-am gândit la asta.

Misiunea socială

Ce calităţi apreciaţi întâi de toate la cei din jur?

Sinceritatea în toate.

E cunoscut faptul că cetăţenii Azerbaidjanului ţin mult la prietenie și se ajută reciproc. Acest fenomen este o componentă aparte ascunsă poate în sămânţa ereditară a poporului?

Încontestabil, aceasta este caracteristica azerilor. Dar ea nu se rezumă la factorul etnic. Azerbaidjenii sunt extrem de toleranţi. De curând, Azerbaidjan a intrat în topul celor mai tolerante cinci ţări din lume.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră un prieten?

Este o lume întreagă. Pe de o parte, el trebuie să fie un al doilea „Eu”, iar pe de altă parte, el trebuie să aibă calităţi care mie îmi lipsesc. Dar toate astea sunt nimicuri. Niciodată nu voi putea formula motivele din care îmi aleg prietenii. 

Misiunea parentală

Vorbiţi-mi despre familia dvs., soţie, copii, nepoţi.

Soţia mea a lucrat în calitate de medic-cardiolog, iar în prezent este soţie de ambasador. Feciorul mai mare, Kamal, este doctor în drept, un expert deja destul de renumit la nivel internaţional în sfera dreptului internaţional cu privire la drepturile omului, precum și în cea a criminalitatăţii cibernetice, cunoaște patru limbi străine. S-a căsătorit cu o colegă de grupă pe când își făcea studiile de masterat la Universitatea Lund (Suedia). Cu soţia sa, Irina, ei ne-au dăruit un nepot, Mikail, și o nepoţică, Mariam. În prezent, Mikail are trei ani și jumătate și zi de zi cunoaște lumea într-un mod activ și frumos, iar Mariam a împlinit de curând două luni. Și mezinul nostru, Gasan, este jurist, magistru în drept. A absolvit masteratul în Beijing, iar după aceea și-a luat încă o diplomă de master la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Azerbaidjanului. Pe lângă limba rusă și engleză, el cunoaște și chineza. De curând a creat o familie în Laman. În prezent, își îndeplinește serviciul militar.

Cum aţi cunoscut-o pe soţia dvs. și cum a decurs povestea voastră de dragoste?

Am cunoscut-o încă de pe când era copil, în casa unor prieteni comuni de familie. Iar mai apoi, prin voia sorţii, am devenit vecini. Povestea noastră de dragoste, prin urmare, a luat un curs foarte lent, clădindu-se în timp.

Care este secretul unei familii durabile?

Înţelegerea reciprocă și iertarea reciprocă.

În opinia dvs., cât durează dragostea?

Dar cât durează VIAŢA?

Misiunea Alma Mater

Care este primul gând ce vă vine în minte atunci când vă gândiţi la Baku?

Mă gândesc la faptul că, din păcate, puţini oameni din lume știu de el. Și asta în ciuda faptului că Baku deja s-a transformat într-un foarte serios centru economic, cultural și sportiv. Numeroase forumuri umanitare și de afaceri, campionate sportive de nivel internaţional și european, expoziţii internaţionale, Eurovision 2012, Jocurile Olimpice Europene din anul 2015, Olimpiada de Șah pe care o planificăm – toate acestea se petrec la Baku. Toţi cei care au fost măcar o dată la Baku devin alţi oameni. Și astea nu sunt doar cuvinte. Citiţi presa din Republica Moldova după cel de-al III-lea și al IV-lea Forum Umanitar la Baku din octombrie, noiembrie 2013 și 2014.

Ce tradiţii azerbaidjene vă plac cel mai mult?

Sărbătoarea Novruz Bairam. Este un eveniment incredibil și o veche tradiţie a poporului nostru. Originile ei vin din păgânism. Ulterior, strămoșii noștri au trecut prin perioada creștină și au adoptat islamul. Dar sărbătoarea a rezistat în timp. Este foarte frumoasă, „gustoasă” și veselă. Este Anul Nou pentru noi.

Vorbiţi-mi despre potenţialul turistic al Azerbaidjanului.

În Azerbaidjan turismul este una dintre ramurile economice care se dezvoltă rapid în ultimii ani. Reprezentând un teritoriu relativ mic în comparaţie cu alte ţări, Ţara Focurilor (așa se traduce în limba veche denumirea statului azer) este situată între Europa și Asia, ceea ce o face foarte atractivă pentru dezvoltarea businessului turistic. Din 11 zone climaterice existente pe planeta noastră, 9 sunt prezente pe teritoriul Azerbaidjanului, începând cu zona subtropicală și terminând cu pășunile alpine.

În Azerbaidjan se petrec foarte multe evenimente de nivel internaţional, care de asemenea contribuie la atragerea turiștilor străini. Doar pe parcursul anului trecut, 3.8 milioane de turiști azeri au vizitat alte ţări. Potrivit datelor oficiale, fluxul de turiști străini în Azerbaidjan crește cu fiecare an. În anul 2012, Azerbaidjanul a fost vizitat de un număr record de turiști – peste 2,5 mln. de oameni, iată de ce în capitală și în zonele turistice sunt construite hoteluri cu un nivel înalt de deservire, numărul lor depășind deja 500. Reţeaua de hoteluri „Qafqaz” din orașul Gabala, grandiosul complex turistic pentru iarnă – vară „Șahdag” în regiunea Gusa, peste 15 complexuri sportive olimpice, toate aceste spaţii dispun de infrastructura necesară pentru primirea turiștilor. Cele enumerate mai sus și multe alte momente sunt dovada faptului că turismul în Azerbaidjan este una dintre priorităţile politicii publice (statale).

Azerbaidjan a înregistrat o creștere economică fulminantă. Cum i-a reușit? Ce secrete poate prelua Moldova de la Azerbaidjan?

În ultimii ani, în Azerbaidjan au fost obţinute succese uriașe în sfera economică. Pașii făcuţi în ultimii zece ani pe calea reformelor economice și rezultatele înregistrate au avut un mare ecou internaţional.

Să luăm, spre exemplu, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, care este unul dintre indicatorii nivelului de dezvoltare macroeconomică. După acest indicator, în anul 2003 Azerbaidjan ocupa locul 90. Azerbaidjan a înregistrat un PIB de 7,1 miliarde de manaţi. Suma nominală pe cap de locuitor constituia cca 110 dolari americani.

În perioada anilor 2003-2013 nivelul mediu anual al PIB-ului a crescut cu 13,6 procente. Potrivit datelor statistice, în anul 2005, PIB-ul a crescut cu 26,4 procente, iar în anul 2006 Azerbaidjan a atins un rezultat record, înregistrând o creștere a PIB-ului de 32,5 procente.

Această tendinţă de creștere a fost menţinută și în următorii ani. În 2007 tempoul creșterii a fost de 25 de procente, în anul 2008 – 10,8 procente, și, în sfârșit, în anul 2012 PIB-ul a sporit cu 2,2 procente, constituind 68,73 de miliarde de dolari americani. PIB-ul pe cap de locuitor a constituit 7490 de dolari americani. Potrivit prognozelor pentru anul 2014, trebuie să ne așteptăm la un PIB de 71 miliarde dolari americani, adică de 8000 de dolari americani pe cap de locuitor.

Încă un indicator important al creșterii economice a ţării este volumul rezervelor sale valutare. În anul 2003, rezervele valutare ale Azerbaidjanului constituiau cca 1,6 miliarde de dolari americani. Din 2003 până în prezent, rezervele valutare strategice ale Azerbaidjanului au crescut în medie cu 3% anual. În prezent, rezervele valutare strategice permit în totalitate finanţarea cheltuielilor privind cerinţele de import pentru un termen de trei ani. Acest indicator este cel mai bun la nivel internaţional.

Rezervele valutare strategice ale Azerbaidjanului depășesc astăzi de zece ori volumul datoriilor externe și constituie cca 70% din PIB. Azerbaidjanul este clasat în primele 15 ţări din lume după indicatorul rezervelor valutare strategice în comparaţie cu PIB-ul, iar stabilitatea și volumul acestor rezerve garantează dezvoltarea de durată și cu succes a ţării.

Este important să menţionez că, treptat, este redusă influenţa factorului petrolului asupra rezervelor valutare strategice. Pentru anul 2014 este prognozat că rezervele valutare strategice vor depăși 50 de miliarde de dolari americani. În acest mod, în cei zece ani de activitate a prședintelui Ilham Aliyev, volumul rezervelor valutare strategice ale Azerbaidjanului a crescut de peste 30 de ori. 

Care sunt secretele unei stabilităţi robuste în economia unei ţări?

Stabilitatea în economia unei ţări este, întâi de toate, rezultatul unei politici consecvente de dezvoltare a democraţiei în Azerbaidjan, a procesului de construire a unui stat modern cu o economie de piaţă orientată social.

Baza strategiei de dezvoltare a Azerbaidjanului a fost pusă de către liderul naţional al poporului azer, Heydar Aliyev, și iată că deja, pe parcursul a 11 ani, ea este continuată cu succes de către președintele Ilham Aliyev.

Graţie reformelor structurale întreprinse, ţara noastră a realizat liberalizarea economică și a creat condiţii favorabile pentru dezvoltarea antreprenoriatului privat.

Astfel, în cadrul reformelor implementate de structurile de stat și perfecţionate, pentru asigurarea transparenţei și înlăturarea obstacolelor birocratice dintre cetăţeni și structurile de stat, a fost introdus principiul „O singură fereastră” în procesul de înregistrare a entităţilor antreprenoriale.

Datorită reformelor în procesul de înregistrare a unui business, în raportul Băncii Mondiale „Doing Business 2009” Azerbaidjan a fost desemnată drept o ţară reformată în mod avansat. Începând cu 1 iunie 2011, persoanele fizice, iar din februarie 2012, și cele juridice au început să realizeze procesul de înregistrare pe cale electronică.

Realizarea cu succes a acestor reforme a dus la crearea unei atmosfere favorabile pentru mediul de afaceri din Azerbaidjan. Ponderea sectorului privat în economie astăzi este mai mare de 80 %, iar Azerbaidjan a devenit un stat-lider în regiune. În general, astăzi economia Azerbaidjanului cuprinde 75-80 % din economia Caucazului de Sud.

Sunt cetăţenii azeri un exemplu de patriotism? Potrivit imnului acestei ţări, fiii săi sunt gata oricând să-și dea viaţa pentru patrie.

Azerbaidjan este o ţară cu o istorie timpurie și o cultură bogată. Patriotismul, dragostea faţă de ţară este o parte componentă a culturii noastre, chintesenţa mentalităţii poporului azer, îmbibată de patriotism odată cu laptele matern.

Pe lângă aceasta, poporul nostru are un grad înalt de toleranţă religioasă și etnică. Nu întâmplător aici, timp de secole, au coexistat pașnic reprezentanţi din diverse popoare și confesiuni. Ei trăiesc în Azerbaidjan ca o familie, în condiţii de pace și prietenie. Este un avantaj al nostru foarte mare, o mare bogăţie. Astăzi, Azerbaidjanul s-a transformat într-un stat foarte important pentru lume cu privire la problema naţională și problema toleranţei religioase. Azerbaidjan este unul dintre centrele multiculturalismului din lume. Apropo, prin aceasta suntem foarte asemănători cu moldovenii.

Totodată, cetăţenii Azerbaidjanului preţuiesc independenţa ţării lor. Ei înţeleg foarte bine că succesele noastre, dobândite în ultimii ani, sunt succesele Azerbaidjanului independent. În viaţa de zi cu zi, poporul azer vede ce bogăţie mare este independenţa. Suntem liberi, suntem independenţi. Soarta noastră se află în mânile noastre.

Misiunea în Republica Moldova

Între Republica Moldova și Azerbaidjan a fost stabilită o prietenie durabilă. Ce ne leagă?

Aceste relaţii se bazează pe legăturile istorice ale popoarelor noastre, pe interesele comune ale ambelor ţări și asemănările provocărilor vremii cu care ne confruntăm. Între ţările noastre deja există un fundament solid pentru viitoarele cooperări reciproc avantajoase. S-au semnat mai mult de cincizeci de acorduri și tratate care au stabilit o bază juridică solidă pentru lărgirea acestei cooperări. Se extind relaţiile noastre în sferele cultural-umanitare și știinţifice.

Astăzi, Azerbaidjan este recunscut ca un partener de încredere în asigurarea securităţii regionale și globale. Politica externă de succes a Azerbaidjanului i-a oferit posibilitatea să devină un investor de calibru în multe ţări străine, să ridice, astfel, autoritatea sa pe arena internaţională, să ocupe un loc binemeritat în comunitatea naţiunilor din lume.

Vorbiţi-mi despre proiectele comune (Tun Up, TAP, Agri), aprovizionarea cu gaz, asigurarea furnizorilor de energie, proiectul Nabucco, Nabucco de Vest...

În prezent, în regiunea Caucazului de Sud este imposibil să realizezi o careva iniţiativă fără acordul și participarea Azerbaidjanului. Toţi partenerii externi iau în considerare în politica lor rolul și poziţia Azerbaidjanului. În zece ani de președinţie a lui Iliham Aliev, implementarea constantă în viaţă a unei politici externe stabile, clare, bazate pe interesele naţionale, a transformat Azerbaidjanul în liderul din regiune, deschis către cooperarea reciproc avantajoasă.

Ţara mea joacă un rol important în asigurarea securităţii energetice a Europei. Împreună cu conductele de petrol și de gaze care conectează Baku – Tibilisi – Ceyhan și Baku – Tibilisi – Erzurum, finalizarea construcţiei căii ferate Baku – Tibilisi – Kars, va adăuga încă un aspect benefic al transportului la strategia energetică și de transport a Azerbaidjanului. În afara regiunii, decizia de a construi conducta de gaz transanatolică (TANAP), alegerea proiectului TAP demonstrează posibilităţile crescânde ale Azerbaidjanului pentru realizarea proiectelor de amploare care vor schimba peisajul energetic.

Reprezintă interes piaţa moldovenească pentru investitorii din Azerbaidjan? În ce sfere?

Noi luăm în considerare posibilitatea utilizării unui potenţial investiţional mare al Azerbaidjanului în Moldova. Și, desigur, una dintre priorităţi aici este domeniul agrar.

La moment, mai mult de 5000 de azeri sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. În Chișinău se desfășoară cu succes Congresul Azerilor. Ce i-a adus pe azeri în Moldova?

Azerii în Moldova se simt destul de bine. Trebuie remarcat că pentru marea majoritate dintre ei, Moldova a devenit o a doua casă. Și este minunat. Un rol important în acest sens îl joacă Congresul Azerilor din Moldova, care e condus de un om de afaceri respectat, doctorul în drept Vugar Novruzov. Este o punte de legătură importantă între două popoare și state. 

Text: Doina Popa, foto: Ion Savin

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău