VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Burcin Kilicoglu. Moldova e Ţara noastră. Trebuie sã avem grijã de ea
Noiembrie 2008, Nr. 55

Burcin Kilicoglu. Moldova e Ţara noastră. Trebuie sã avem grijã de ea

Comentează   |   Cuprins

director general “Nefis”

Puţini ştiu că compania “Nefis” a fost fondată de un cetăţean turc, iar astăzi este condusă de fiul acestuia. Burcin Kilicoglu face în această lună 32 de ani, este manager specializat în cofetărie şi s-a implicat activ în afacerea de familie, imediat după ce a absolvit facultatea. Deşi locuieşte în Moldova, este membru şi ajutorul preşedintelui Asociaţiei oamenilor de afaceri din Turcia şi membru al Congresului echipei de sport turceşti "Fenerbahce". Nu-i place să se afle în vizorul presei, dar a făcut o excepţie pentru noi.

Cum aţi ajuns să lucraţi în Moldova?
Tatăl meu a înfiinţat compania „Nefis” în 1997.  Eu am venit în Moldova pentru prima dată iarna, în 1999, pentru cîteva zile. Iniţial am lucrat la filiala din Istanbul. În 2001 m-am mutat în Moldova şi am preluat conducerea companiei, pentru că este o afacere de familie, iar eu sînt cel mai mare dintre fii. A fost cu adevărat o perioadă dificilă pentru mine – nu cunoşteam limba de aici şi nimerisem într-o cu totul altă lume. În acea perioadă, în Moldova, condiţiile erau mult mai rele decît acum.

Cît de mult s-a schimbat viaţa dvs. de cînd locuiţi în Moldova?
Cu siguranţă, pot spune că Moldova chiar mi-a schimbat viaţa! Nu a fost deloc uşor să las oraşul în care am locuit 24 de ani şi toţi prietenii şi să mă mut într-o ţară mică. Dar la noi se spune că locul tău nu e acolo unde te-ai născut, ci acolo unde eşti de folos. De asta cred că am devenit moldovean (rîde).

Cum aţi caracteriza piaţa din ţara noastră, în general şi pe segmentul pe care activaţi?
Piaţa din Moldova este mică, iar asta are şi aspecte pozitive, şi negative. Pe de o parte, e mai uşor de controlat şi se poate ajunge în toate colţişoarele ei. Pe de altă parte, nici un producător serios nu se poate mulţumi cu vînzările pe care le poate obţine pe o piaţă mică. Dacă vrei să lansezi un produs nou, trebuie să te asiguri că această piaţă va fi suficient de interesată de produsul tău pentru a-ţi justifica investiţiile. În plus, o piaţă mică este uşor de saturat cu produse de import, care constituie cea mai aprigă concurenţă pentru producătorii locali. Toate acestea se referă şi la segmentul de piaţă pe care lucrăm noi.

Pentru cine lucrează compania „Nefis”, care este grupul ţintă?
Noi lucrăm pentru toţi. Avem o gamă largă de produse, care satisfac toate gusturile şi doleanţele. Printre consumatorii noştri se găsesc copiii - cei mai mari şi mai fideli iubitori ai dulciurilor, dar şi adulţii. Am ţinut întotdeauna cont şi de necesităţile speciale ale consumatorilor noştri, de aceea am creat produse pentru diabetici şi de post.

Dacă tot aţi spus că produsele importate provoacă o mare concurenţă, cum facem diferenţa dintre produsele „Nefis” şi alte produse?
Nu prea îmi place să vorbesc despre alte produse şi companii. Din păcate, în Moldova nu poţi vinde produse la preţuri mari, de aceea trebuie să ai mare grijă la raportul dintre calitate şi preţ. Nu are rost să produci ceva cu un preţ de cost mare, pentru că nu vei putea vinde marfa. Noi ne străduim să le propunem clienţilor noştri cele mai naturale şi mai calitative produse, la preţuri accesibile, şi cred că asta face diferenţa dintre noi şi concurenţii noştri.

Care e secretul succesului dvs. şi al companiei pe care o conduceţi?
Am ajuns unde sîntem astăzi pentru că am lărgit în permanenţă asortimentul şi am descoperit noi pieţe de desfacere. Ne asumăm răspunderea pentru marfa pe care o producem şi, în cazul în care apare vreo problemă, în timpul livrării sau chiar în magazine, noi sîntem gata să înlocuim produsele cu altele noi. O bună parte din ceea ce producem exportăm în aproape 20 de ţări. În Germania şi Rusia avem depozite proprii. Participăm la expoziţii internaţionale, la care, cel mai des, sîntem întrebaţi unde anume se află Moldova. Iar pentru că la multe expoziţii sîntem unicii reprezentanţi ai ţării, putem fi consideraţi adevăraţi ambasadori ai Moldovei şi asta e o onoare pentru noi.

Ce planuri de viitor aveţi, pe termen scurt şi lung?
Comerţul e ca un avion – trebuie să mergi înainte, pentru că, dacă te opreşti, sfîrşitul este inevitabil. Ne străduim să fim într-o permanentă dezvoltare. Intenţionăm să investim în sectorul alimentar. O parte din investiţii le-am făcut deja şi în curînd vor apărea produse noi pe piaţa autohtonă. Dispunem şi de o reţea de distribuţie -  25 de automobile cu care ajungem la toate magazinele cu care lucrăm. Avem maşini şi depozite şi în afara capitalei, dar intenţionăm să mărim considerabil numărul lor.

În RM sînt mai multe afaceri conduse de cetăţeni turci. Cum explicaţi acest lucru?
Cred că în primul rînd acest lucru se datorează apropierii geografice dintre Moldova şi Turcia – e doar o oră de zbor. Al doilea motiv e neînfricarea din caracterul turcilor – noi sîntem gata să mergem pe orice pieţe. De aceea, de multe ori firmele turceşti sînt mai numeroase decît investitorii din alte ţări. Germanii, francezii şi englezii, de exemplu, sînt mult mai precauţi, efectuează studii îndelungate înainte de a intra pe o piaţă nouă şi stau prea mult pe gînduri înainte de a lua o decizie. De fapt, e greu de spus cine are dreptate. Noi avem o vorbă „Începe ca un turc, termină ca un neamţ”. După numărul companiilor turceşti de succes din Moldova, ne dăm seama că mulţi au urmat acest proverb.

Povestiţi-ne despre familia dvs. – părinţi, fraţi, surori, soţie, copii?
Eu încă nu sînt căsătorit, familia mea e mama, tata şi fratele mai mic. Din păcate, pentru că stau în Moldova împreună cu fratele meu, iar tata face naveta între Istanbul şi Chişinău, nu ne reuşeşte prea des să ne adunăm toţi împreună. Mama este profesoară de clasele primare, îi plac foarte mult copiii şi îşi face meseria cu multă dăruire. Am mare noroc de fratele meu, un frate mai bun nu cred că există. Şi pentru că sîntem împreună, avem mai multe posibilităţi să călătorim.

Ce părere aveţi despre ţara noastră? Care sînt atuurile şi aspectele negative?
Moldova mi se pare o ţară deosebită prin tradiţii, cultură, oameni, peisaj şi, nu în ultimul rînd, oportunităţi. Pentru mine a devenit deja a doua casă, unde mă simt foarte confortabil. Prea multe comentarii din partea unui străin despre ţara voastră ar putea fi primite cu reticenţă, dar pentru că eu mă consider cetăţean al Moldovei, pot să vorbesc sincer. Din păcate, nu sîntem suficient de dezvoltaţi în domeniul producţiei – trebuie să mărim cantitatea exportului. Este cel mai simplu principiu în lumea afacerilor. Să vinzi mai mult decît cumperi e cea mai scurtă cale spre bogăţie. Moldova devine pe zi ce trece tot mai mult o ţară importatoare, iar asta le dă bătăi de cap în plus producătorilor locali. După ce o bună parte din populaţia ţării a plecat peste hotare, deficitul de cadre calificate se simte foarte tare. Numărul de locuitori în Chişinău creşte, iar sistemul vechi de comunicaţii nu le mai poate face faţă. În Turcia sînt aceleaşi probleme, poate chiar mai mari.

Cum e viaţa aici? Faceţi o comparaţie cu ţara dvs. de baştină.
Viaţa în Moldova e pozitivă, colorată şi prosperă, spectaculoasă uneori, dar în acelaşi timp dificilă, închisă, limitată. Locuitorii acestei ţări sînt primitori, ospitalieri, se deosebesc de restul Europei prin bunătatea sufletească, inventivitate şi isteţime. Situaţia foarte calmă şi liniştită de aici îmi place foarte mult. Dar, ca un băştinaş al unei metropole, simt lipsa de adrenalină şi mişcare.

Ce părere aveţi despre căsătoriile dintre bărbaţi turci şi moldovence – este vorba despre dragoste sau sînt căsătorii din interes?
Cînd două persoane se iubesc, alte aspecte precum religia, vîrsta şi apartenenţa etnică nu sînt atît de importante. Bănuiesc că există şi căsătorii din interes, dar acestea au existat şi vor exista întotdeauna. Căsătoria unui bărbat turc cu o moldoveancă e ca oricare alta, ambii fac sacrificii şi trebuie sa dea dovadă de multă răbdare şi înţelegere. Nu am fost căsătorit cu o moldoveancă şi nu pot judeca decît teoretic. Majoritatea prietenilor mei turci sînt căsătoriţi cu moldovence şi vorbesc foarte frumos despre căsniciile lor. Toţi sînt oameni educaţi, culţi şi au obţinut succese atît în plan personal, cît şi în afaceri.

Cît de mult timp liber aveţi şi cu ce îl ocupaţi?
Încerc să-mi petrec timpul liber între prieteni, căci cu trecerea anilor înveţi să apreciezi mai mult prieteniile adevărate. Prietenii care au plecat de aici îmi spun de multe ori cît de mult îşi doresc să se întoarcă, pentru că în ţările dezvoltate e greu să găseşti un mediu prietenos. Duc un mod de viaţă activ, îmi place sportul, joc fotbal în fiecare duminică cu echipa de la Rotary Club, joc tenis. Vara fac diving, iar iarna schiez. Am o motocicletă şi o bicicletă cu care îmi place foarte mult să ies. Desigur, cel mai important hobby rămîn machetele de helicoptere – pentru că tata e pilot, de mic copil am petrecut mult timp printre tehnica de aviaţie.   

Nu prea sînteţi în vizorul presei autohtone, nu aţi prea apărut cu declaraţii sau interviuri. De ce?
Pentru a fi în vizorul presei trebuie să ieşi noaptea, să mergi la petreceri, în cluburi. Eu nu am o viaţă de noapte, nu fumez şi nu consum alcool, iar cluburile nu îmi aduc decît disconfort. Ies foarte rar, cînd am vreun oaspete. În rest, nu sînt prea „observabil”.  Sînt o persoană ambiţioasă şi întotdeauna am luptat pentru ceea ce mi s-a părut important pentru mine. Ştiu că am realizat multe lucruri, de care sînt mîndru, dar niciodată nu am simţit nevoia să afişez acest lucru. Cred ca sînt genul de persoană care savurează victoria din spatele cortinei.

Text: Irina Tribusean
Foto: Andrei Mardare

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Un om foarte dragut si inteligent :))Apreciez sinceritatea lui :)
Light   -  
09 Aprilie 2010, 03:11
Sus ↑
scurt , clar si cuprinzator....BRAVO!!!!!
soft.angel   -  
19 Octombrie 2011, 17:44
Sus ↑
dragut bravo
nefis   -  
20 Iunie 2012, 16:43
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău