VIP Magazin
19 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Bătălia pentru Chişinău. Vlad Filat. Într-o primărie cu uşile deschise
Mai 2007, Nr. 37

Bătălia pentru Chişinău. Vlad Filat. Într-o primărie cu uşile deschise

Comentează   |   Cuprins

Este deputat în parlamentul Republicii Moldova. Este vicepreşedinte al fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat şi candidatul sprijinit de formaţiune în competiţia pentru cel mai înalt fotoliu municipal. Îşi cunoaşte forţele şi este sigur că e în stare de mai mult decât face astăzi în politică. Are atitudine, nerv şi propria părere. În turul doi s-ar putea să fie susţinut şi de alte formaţiuni.

Domnule Filat, sunt zece ani de când aţi intrat în politică. Uneori se pare că vă simţiţi bine în această lume, alteori aveţi aerul unui om plictisit de ceea ce se întâmplă acolo. Cum vi se pare evoluţia clasei politice din Moldova în acest  deceniu şi evoluţia dvs. ca politician?

Probabil că am fost şi plictisit, însă, de cele mai multe ori, am fost contrariat şi intrigat de cele ce se întâmplă în această zonă. Politica moldovenească este atât de complexă şi de imprevizibilă, încât deseori o poţi confunda cu un câmp minat. De ceva timp, din politică a dispărut elanul romantic specific primilor ani de suveranitate, iar clasa politică acţionează mult mai pragmatic, unii membri ai ei chiar cinic. Dar în aceşti ani am realizat un adevăr elementar: nu poţi să te menţii în politică dacă manifeşti inconsecvenţă şi trădezi interesele oamenilor care au încredere în tine.

În ultimul an, aproape că nu aţi lipsit din reportajele de la ştiri. Aţi avut permanent atitudine, reacţie, ceva de declarat, ceva de comentat. A fost o „prefaţă” la campania electorală sau e vorba de comportamentul normal al unui politician dedicat muncii sale?

Sunt prezent în spaţiul mediatic de mai mulţi ani, de la începutul carierei mele politice şi din perioada în care am activat în cadrul Guvernului. Şi dacă figurez frecvent în paginile ziarelor sau la tv, este un rezultat al faptului că nu mă mulţumesc cu rolul de simplu figurant al activităţilor în care mă implic. Este important să-ţi asumi răspunderea şi să acţionezi, în caz contrar nu-mi văd rostul. De aceea, eu voi face politică atât timp cât voi avea ce spune şi voi şti cum să acţionez.

De ce aţi intrat în cursa electorală pentru Primăria Chişinău? A fost o decizie a formaţiunii politice din care faceţi parte sau aţi considerat că puteţi face mult mai multe aflându-vă în fotoliul de primar decât în cel de parlamentar?

Participarea mea la cursa electorală pentru funcţia de primar de Chişinău este firească şi se înscrie în traiectoria mea politică. A fost o decizie comună pe care am luat-o cu colegii mei de partid, iar funcţia de primar de Chişinău îmi oferă şansa de a demonstra încă odată care îmi sunt intenţiile şi cum poate duce implementarea lor la schimbări pozitive pentru oraşul nostru.

Cum a comentat  familia dvs. această decizie?

În mod firesc, am avut mai multe discuţii privitoare la responsabilitatea pe care mi-o asum şi îi mulţumesc familiei, rudelor si prietenilor pentru susţinerea acordată. De asemenea le sunt foarte recunoscător pentru că au încredere în deciziile pe care mi le asum, aşa cum au avut şi până acum.

Se spune că în PD a existat întotdeauna o concurenţă tacită între preşedintele Diacov şi vicepreşedintele Filat. De aceea, faptul că Dumitru Diacov a susţinut candidatura dvs. pentru funcţia de primar li s-a părut surprinzător unora.

Nu e cazul să comentez cum este văzută viaţa partidului din afară, dar faptul că într-un partid politic există mai multe puncte de vedere este un lucru bun. Nu concurez cu preşedintele Dumitru Diacov în sensul în care mulţi îşi doresc sau cum încearcă să interpreteze, iar susţinerea candidaturii mele este firească, prin optica intereselor politice ale Partidului Democrat din Moldova.

Sunt destui care susţin că lansarea într-o campanie electorală în calitate de adversar al candidatului puterii este un adevărat act de suicid politic. Subscrieţi la această opinie?

Implicarea în orice campanie este o luptă, doar că eu înţeleg această luptă ca pe o confruntare de idei şi de programe electorale. Se înşală amarnic cei care cred că alegătorii se aseamănă cu o masă de oameni, care aleargă într-o parte sau alta în funcţie de semnale sonore sau luminoase. Cetăţenii votează conştient şi numai ei vor decide cui să-i încredinţeze Primăria. Iar exemplele aflate la îndemâna noastră, din ţări precum Ucraina sau România, în care candidaţii puterii au fost învinşi în ultimii ani, demonstrează că toţi pornim cu şanse egale în această confruntare.  

Cu cine v-ar place să „vă bateţi” în această campanie?

Aş prefera să înfrâng nu pe un anumit candidat, ci incompetenţa, corupţia şi interesele de gaşcă, din cauza cărora suferă locuitorii municipiului, din cauza cărora Chişinăul îşi ratează perspectivele.

Totuşi, ce părere aveţi despre concurenţii pe care urmează să-i înfruntaţi?

Scopurile celor care se angajează într-o campanie electorală diferă foarte mult. Unii sunt orientaţi foarte serios spre rezultat, alţii au doar rol de figuranţi, iar alţii se gândesc cum să facă sa-şi fure reciproc voturile. Am păreri bune despre candidaţii buni, iar despre ceilalţi nu sunt eu cel care trebuie sa-mi dau cu părerea, ci alegatorul.

Aţi putea oferi o prognoză pentru primul tur de scrutin şi, dacă va exista al doilea tur, cine vor fi  protagoniştii lui?

Faptul că oamenii încep să conştientizeze importanţa fenomenului alegerilor va determina o luptă aprigă electorală, ceea ce va duce cu siguranţă la ieşirea în turul doi de scrutin. Iar cine vor fi protagoniştii, vor decide acei care se vor implica.

Dacă în turul doi vor rămâne Vlad Filat şi un candidat susţinut de alt partid decât cel al comuniştilor, veţi fi sprijinit de formaţiunea de guvernământ?

Mi s-a mai pus această întrebare până acum şi la întâlnirile din cartiere pe care le-am avut. Atât în primul tur, cât şi în al doilea, nu poţi să te bazezi decât pe susţinerea oamenilor şi nu pe cea a partidelor. Pentru că eu îi voi reprezenta pe ei şi interesele lor.

Într-o luptă, chiar şi electorală, se intră cu certitudinea că vei câştiga. Credeţi sută la sută în victorie?

Nu fac parte din categoria oamenilor care mai întâi acţionează şi doar apoi gândesc, iar o activitate bine gândită, precum se ştie, are sorţi de izbândă. Mi-am estimat posibilităţile şi am convingerea că oferta mea electorală corespunde întru totul năzuinţelor şi aşteptărilor locuitorilor Chişinăului. În ceea ce mă priveşte, important este să conştientizăm faptul că, după fiecare victorie electorală, roadele le culeg cetăţenii, cei care au venit la urne în nenumărate rânduri, dar, până acum, de tot atâtea ori aşteptările lor au fost înşelate. Cred în propriile forţe, ştiu că foarte mulţi oameni mă susţin şi au încredere în mine şi voi face totul ca să nu-i dezamăgesc.  

Ce nu vă place acum în Chişinău...

Mai întâi aş vrea să spun că Chişinăul este un oraş care îmi place foarte mult... Îmi place că este luminos, cald. Este un oraş deschis, aşa cum sunt şi locuitorii săi. Nu-mi plac condiţiile de trai şi de odihnă ale locuitorilor capitalei. Modul în care sunt tratate interesele citadinilor, îndeosebi atunci când Chişinăul este redus la condiţia unui câmp de luptă între diferite tabere politice. În acelaşi timp, îmi displace şi modul în care este gestionat Chişinăul, pentru că în acest domeniu se acţionează absolut în voia întâmplării şi nu există proiecte viabile de dezvoltare.

Care sunt primii paşi pe care i-aţi face, ca ipotetic primar, spre oamenii capitalei?

Voi ţine deschise uşile primăriei şi voi atrage oamenii în procesul de administrare a Chişinăului, ceea ce acum nu se întâmplă. Autorităţile municipale nu vor mai conduce capitala cu uşile închise, de parcă ar planifica o spargere de bancă. Începând cu 4 iunie, cetăţenii nu vor mai sta umiliţi în rânduri la Primărie pentru a-şi rezolva problemele şi orice decizie va fi adoptată numai după consultarea lor. Autorităţile publice municipale vor acorda o atenţie sporită dezvoltării unui dialog permanent cu cetăţenii, iar administrarea afacerilor publice în municipiul Chişinău va deveni una responsabilă, eficientă, transparentă şi profesionistă.  

Veţi avea o nouă abordare si pentru oamenii de afaceri ai capitalei?

Întâi şi-ntâi, doresc sa schimb optica prin care afacerile sunt tratate de către autorităţile locale ca un element suspect. Chişinăul are nevoie de o viziune clară de dezvoltare a economiei, reflectată în programe şi strategii judicioase, de instrumente şi mecanisme eficiente pentru atragerea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Tocmai de aceea, voi propune reprezentanţilor mediului de afaceri să fie instituit un Consiliu economic pe lângă Primarul general, pentru a pune în serviciul cetăţenilor experienţa şi cunoştinţele oamenilor de afaceri din capitală. Vom reduce procedurile birocratice şi vom crea un mediu de afaceri favorabil pentru investitori, precum şi condiţii propice pentru lansarea şi dezvoltarea afacerilor; vom stimula, prin diminuarea impozitelor şi a taxelor locale, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Aveţi deja un program de acţiuni?

Avem un plan de acţiuni complex, concretizat într-o ofertă electorală amănunţită, cu propuneri şi soluţii rezonabile pentru problemele municipiului. Programul nostru nu este un produs electoral în sine, deoarece a fost elaborat în baza problemelor şi necesităţilor reale ale locuitorilor capitalei şi, de fapt, reprezintă un ghid de acţiune. În baza acestuia, echipa pe care o reprezint este gata să preia gestionarea capitalei şi, a doua zi după alegeri, să înceapă munca de transformare a Chişinăului într-o capitală europeană modernă, în care cetăţenii să fie respectaţi şi să simtă grija autorităţilor locale.      
Cum comentaţi faptul că în această campanie electorală sunt angrenaţi mai mulţi oameni foarte tineri, ne-nomenclaturişti, cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani? Dacă chişinăuienii vor vota primar tânăr, fără legături cu vechiul sistem politic, putem spera că oraşul Chişinău chiar va deveni o capitală europeană?

Tinereţea poate constitui un avantaj, dar nu e o virtute. Mă consider un om tânăr, însă pot spune că am acumulat o mare experienţă - de viaţă, administrativă, politică. Vârsta nu este chiar atât de importantă şi mult mai mult contează intrarea în politică a unei noi generaţii, care demonstrează maturitate în atitudini şi acţiuni. În situaţia în care avem tineri de valoare în politică, care mai au şi ceva realizări în spate, va avea de câştigat Chişinăul şi locuitorii săi.

Rodica Ciorănică

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+20°