VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Antonina Lucinschi. Portret de primă doamnă
Septembrie 2004, Nr. 05

Antonina Lucinschi. Portret de primă doamnă

Comentează   |   Cuprins

A sunat telefonul. Era dna Elena Burcă, fostă deputată şi preşedinta Forului Organizaţiilor de Femei din Moldova. Avea o sugestie pentru noi - să scriem un articol despre Antonina Lucinschi, fostă primă doamnă a Moldovei şi preşedintă de onoare a Forului. „Este o femeie cu suflet mare, căreia îi place să sprijine copiii talentaji sau din familii sărace, femeile şi care a încercat să reînvie nişte tradiţii frumoase", ne-a spus Elena Burcă, insistând ca acest articol să fie o surpriză pentru Antonina Lucinschi. Ne-a plăcut ideea. Singura problemă era că nu puteam face articolul din prima sursă, dna Lucinschi fiind plecată la tratament pentru o perioadă mai lungă. Am încercat să închegăm o poveste împreună cu Chirii Lucinschi, mezinul familiei prezidenţiale.

Love story

Petru şi Antonina Lucinschi s-au întâlnit exact acum 40 de ani. Tonia, o tânără instructoare de comsomol şi studentă la Pedagogie la un institut din Groznâi, tocmai venise la Casă de odihnă „Iolocika", din împrejurimile Moscovei. Pentru ea nu era deloc simplu să meargă în vacanţă. Mama ei rămăsese singură cu mezinul şi se descurca greu fără ea. Totuşi, i-a permis Antoninei să-şi ia o mică pauză.

În prima seară, în imensul rând după bilete la "Bolşoi Teatr", unde urma să se joace „Evgheni Oneghin", ea făcu cunoştinţă cu un tânăr şaten, irezistibil. Ii spunea Petru Lucinschi şi era primul secretar al Comitetului orăşenesc de partid, Bălţi. La spectacol, au stat alături.

După doar trei luni, au făcut nunta. La Bălţi. Antonina, o tânără foarte activă şi plină de idei, ar fi putut face o carieră strălucitoare, chiar dacă pe atunci nu toate uşile erau deschise în faţa femeilor.

Dar s-a resemnat. A lucrat la o şcoală din "capitala nordului" şi, după naşterea primului copil, Sergiu, pleacă cu el la Rădulenii Vechi. Soţul ei tocmai fusese transferat la Chişinău, dar, cum nu aveau încă apartament în capitală, ea a rămas la socri. Antonina şi-a zis că trebuie să se dedice familiei, adică soţului şi copilului.

La 31 de ani, Petru Lucinschi ajunge secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova, responsabil cu problemele ideologice. La o vârstă atât de tânără, era un caz excepţional pentru toată Uniunea Sovietică. Familia era deja alături de el. Erau o pereche foarte frumoasă, neocolită de morbul invidiei celor „săraci cu duhul". Antonina înţelegea ce se întâmplă în jurul ei. Şi a încercat să depăşească statutul unei femei care se ocupă doar de copii şi de garderoba soţului. La 35 de ani susţine teza de doctor în pedagogie, apoi devine şefă de catedră la Institutul Pedagogic "Ion Creangă", activează mai mulţi ani la Academia de Studii Pedagogice din Moscova. Nu a scăpat de sub control propria siluetă, a fost atentă la fiecare articol vestimentar pe care-purta şi voia ca soţul ei să fie alături de o femeie cu care să se mândrească. A învăţat să treacă cu vederea peste anumite lucruri şi o dată chiar i s-a destăinuit mezinului, lui Chirii, că ceva nu merge aşa cum ar trebui.

„Cred că părinţii mei au fost şi sunt nişte mari îndrăgostiţi. Au suficientă înţelepciune ca să păstreze ceea ce şi-au propus să clădească împreună - familia. Evident că cineva dintre ei a trebuit să cedeze, să facă mai multe concesii şi că, de cele mai dese ori, aceasta a fost mama. Sunt sigur că tata preţuieşte foarte mult devotamentul ei. Ca să-şi arate recunoştinţa pentru sacrificiul ei, de patru ani, de când mama este bolnavă, el e mereu în preajma ei".

Antonina Lucinschi nu s-a simţit niciodată un simplu element decorativ alături de soţul său, preşedintele de ţară, considerând că rolul ei este mult mai important - cel de a participa la edificarea imaginii lui. A încercat să instituie, la nivel oficial, nişte tradiţii europene şi mondiale în ceea ce înseamnă rolul şi atitudinea faţă de prima doamnă. Era, dacă vreţi, o Hillary Clinton sau o Raisa Gorbaciova a Moldovei. Prima doamnă simţea ă este nevoie de sprijinul ei în soluţionarea puzderiei de probleme sociale, mai ales a celor din domeniul protecţiei mamei şi copilului.

Griji de primă doamnă

În decembrie 1997, sub preşedinţia primei doamne a ţării, este constituită Fundaţia de binefacere „Brânduşele speranţei". In vizorul ei nimeresc cei mai talentaţi copii din Moldova, copiii cu afecţiuni grave din familii sărace sau orfani. Graţie imaginii sale de soţie a preşedintelui, acţiunile de caritate ale fundaţiei sunt sprijinite de diverşi sponsori din ţară şi de peste hotare. Totuşi, lucrurile erau mult mai complicate decât par acum: în 1997, companiile străine prezente aici puteau fi numărate pe degetele unei singure mâini...

Soţia preşedintelui se întorcea în fiecare seară de la fundaţie cu lacrimi în ochi. O vizitau acolo oameni din toată republica, unul mai îndurerat decât altul. Afla istorii cutremurătoare, iar seara le povestea, plângând, la cină. Ţara era foarte săracă şi ea era conştientă că, în calitate de soţie a preşedintelui, poate atrage mai uşor oamenii de afaceri în susţinerea copiilor şi familiilor care aveau nevoie de acest ajutor.

La sugestia primei doamne, de la Moscova a fost invitat marele coregraf Iuri Grigorovici, un prieten al familiei prezidenţiale, care a pus în scenă baletul „Spărgătorul de nuci". în sala Teatrului de Operă şi Balet a venit lume din toate raioanele.

Soţia preşedintelui era prinsă mereu în proiecte, şedinţe, întâlniri cu oamenii simpli... într-un moment, dl preşedinte începuse să creadă că soţia lui este mai ocupată decât el. Nu-i plăcea să vină de la Preşedinţie şi să n-o găsească acasă. Dar ea avea întotdeauna justificare: „Nu vă imaginaţi ce copil am descoperit azi!"

Susţinând copiii, putem spera că viitorul nostru va fi mai bun". Şi avea dreptate. Se implicase total acolo unde oponenţii politici ai soţului încercau să găsească alte sensuri.

Dar fundaţia acorda burse, premii, sprijin pentru studii şi stagii în străinătate, ajutoare financiare tinerilor care urmau să ne reprezinte ţara la concursurile internaţionale. Nu sunt ignoraţi nici suferinzii cu afecţiuni cardiovasculare: fundaţia a procurat pentru Centrul Republican de Cardiochirurgie aparataj şi instrumente medicale în valoare de 60 mii de dolari.

În acelaşi an, 1998, sub auspiciile Antoninei Lucinschi este creat Forul Organizaţiilor de Femei din Moldova. Ideea este simplă - să se încurajeze iniţiativa unui număr cât mai mare de femei dornice de a contribui la soluţionarea multor probleme cu care se confruntă fiecare dintre ele în parte, dar şi societatea în general. Treninguri, seminare, probleme examinate şi tranşate, piaţă de muncă pentru femei.... Graţie utilajului de medicină cuantică oferit de prima doamnă a ţării, anual, Forul acordă servicii medicale gratuite pentru 2000-2500 de persoane. Dacă acum cinci ani Forul era constituit din 19 organizaţii, astăzi, sub egida acestui organism activează 133 de organizaţii de femei.

Prin Clubul „Filantropul", alt „copil" al dnei Lucinschi, se dă startul modestei vieţi mondene a Chişinăului, a serilor de muzică clasică îmbinate cu un şir de acţiuni de binefacere. Din păcate, o dată cu expirarea mandatului celui de-al doilea preşedinte, şi-a încetat activitatea şi clubul.

...Foarte sensibilă la ceea ce se întâmpla în jurul soţului şi familiei sale, o durea dacă el nu era întotdeauna înţeles şi că, la sfârşitul mandatului prezidenţial, rămăsese aproape singur. De asta, preşedintele Lucinschi, soţul ei, îi spunea tot mai puţine şi mai puţine lucruri. Chiar i-a interzis să mai citească presa. Pentru a o proteja, aducea acasă cât mai puţine ziare...

Familia Lucinschi nu are nici o fotografie în componenţă deplină. Pentru că nepoţii se tot nasc. A apărut mai întâi Anastasia, fiica lui Sergiu, pe urmă Petrică şi Alexandra, copiii lui Chirii. După asta, la Chişinău şi Moscova s-au născut Egor şi Elizaveta. Apoi Pavel. O adevărată familie prezidenţială.

Rodica Ciorănică

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău