VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Angela Gonţa. Jurnalista cu acte în regulă
Mai 2010, Nr. 73

Angela Gonţa. Jurnalista cu acte în regulă

Comentează   |   Cuprins

Asta zice că este. Evită să-şi spună „stea”, vedetă sau „faţa postului”. E modestă fata, pentru că este... de toate. Anume pentru această „polivalenţă” este preţuită. Anume din aceste considerente ar fi „as”-ul câştigător pentru orice post de televiziune şi varianta absolut sigură de „1-solist” în termeni de pronosport, pentru care poţi băga mâna în foc, fără vreo doză de ezitare. Revenind la „stele”, ea este o stea prin prestanţa şi rezultatul muncii, prin relatările realizate la subiecte cu un grad ridicat de dificultate din punct de vedere profesional. De la persoana iubită, a şi primit o stea drept cadou. O stea cu acte în regulă, aşa că, atunci când examinaţi noaptea cerul înstelat, să ştiţi că „Angela Gonţa” străluceşte.

Revenind la multitudinea calităţilor Angelei Gonţa, am decis să le dezvăluim anume pe cele la care ea, de obicei, „nu umblă”, să aruncăm „un ochi” în viaţa privată, măcar atât cât ne lasă ea, pentru că este un „paznic” foarte sever şi asta o ştie toată lumea. Să o descoperim în calitatea sa de profesionist, om şi femeie – un fel de format 3D, dacă nu ne bate nimeni pentru această comparaţie. Să o pozăm şi filmăm într-o ambianţă de club la cel mai recent inaugurat şi unul dintre cele mai „trendy” localuri ale urbei – FAMOUS – într-o atmosferă, practic, străină până acum Angelei, după cum a recunoscut, dar care i se aranjează de minune. Şi care îi prieşte, doar că ea încă nu ştie asta…

DESPRE TELEVIZIUNE ŞI TELEVIZIUNI

Oglindă, oglinjoară, care-i cea mai tare prezentatoare TV din ţară? Într-un top imaginar absolut subiectiv şi absolut sincer, te vezi în primele 3? Sau pe primul loc?
Nu-mi cereţi să-mi pun note. Nu mi se pare corect chiar dacă stau foarte bine cu autocritica. În plus, cred că pot da dovadă de prea mult subiectivism pentru că stilul „PRO” îmi este cel mai aproape de suflet şi, în concluzie, v-aţi putea trezi cu un top cucerit în totalitate de prezentatoarele PRO TV.  

Eşti la PRO de la începuturi. Cum era televiziunea atunci şi cum se vede acum? Ce scopuri îţi propuneai atunci şi care sunt cele de astăzi?
Acum zece ani, televiziunea îmi părea de necucerit. După zece ani încă mai am, uneori, această senzaţie pentru că, în televiziune, lucrurile nu stau pe loc - totul se mişcă cu o viteză ameţitoare. După ani de muncă, poţi descoperi că unele reguli aplicate atunci nu mai sunt valabile şi iar trebuie să înveţi, de cele mai multe ori din mers - altfel ţi-o ia cineva înainte.

Ţi-ai găsit stilul propriu de prezentare? În ce constă el? Cât timp l-ai căutat?
Am înţeles de la primele apariţii „pe sticlă” că nu poţi minţi camera de luat vederi şi am decis să mă comport natural, fără imitaţii şi defilări. Bineînţeles, la început, emoţiile îşi spuneau cuvântul. Cu timpul, acestea au dispărut, iar acum mă simt confortabil în faţa camerei de luat vederi.

Recent au mai apărut câteva „feţe” pe piaţa de profil. Simţi concurenţa? Vreo acţiune de contracarare a invaziei „noii generaţii” de prezentatoare?
E loc pentru toată lumea. Avem nevoie de oameni profesionişti în breasla noastră. E frumos să te poţi mândri cu profesia ta şi e dureros când cineva, chiar şi inconştient, o profanează. Aşa că eu le urez fetelor, dar şi băieţilor prezentatori, bun venit şi succes.  

Despre concurenţa între televiziuni… Cum ţi se par noile „apariţii” pe piaţă? Cu ce te-au surprins? Cu ce te-au decepţionat?
Concurenţa înseamnă progres. E bine că, în sfârşit, avem mai multe televiziuni. E în folosul telespectatorilor, dar şi al nostru, al jurnaliştilor. Împreună putem fi mai puternici. Totuşi, e încă devreme să pronunţăm un verdict. Deşi sper să nu am dreptate, experienţa din Moldova arată că, pentru unii ziarişti, campaniile electorale sunt o adevărată ispită, aşa că, din punctul meu de vedere, examenul cel mare abia urmează.  

În articolul „Bal mascat” din decembrie 2009, din „VIP magazin”, ai spus că, „împreună cu foştii şi actualii tăi colegi de la PRO TV, aţi reuşit să schimbaţi noţiunea de ştire TV în Moldova şi să impuneţi alte standarde ale audiovizualului local”. Care este acum rolul PRO TV Chişinău?
Avem ceva ce ne plasează cu un pas în faţa tuturor. Este vorba de încrederea cu care ne tratează telespectatorii. PRO TV este garanţia presei libere în Moldova. Am demonstrat-o în toţi cei zece ani de când existăm şi nu este doar un slogan promo…

Cum se va descurca PRO TV pe viitor în condiţiile concurenţei? PUBLICA TV, JURNAL TV, PRIME va porni iar ştirile, Moldova 1 îşi schimbă din mers strategiile…
În cei mai bine de zece ani de când activează PRO TV în Moldova, au mai apărut şi alte posturi. Sondajele arată că PRO TV îşi menţine în continuare poziţia de lider. Echipa noastră a muncit mult să ajungă prima şi vom continua să depunem eforturi ca să rămânem pe „podium”. Ne dorim concurenţi puternici, pentru că aşa vom deveni şi mai buni.

Hai să clarificăm „statutul tău oficial” la PRO TV Chişinău: faţa postului, vedeta PRO TV, prezentatoarea principalului buletin de ştiri, jurnalista care se bate cu poliţiştii şi „gruzeşte” premierii?
Nu mă consider vedetă. Sunt jurnalist cu acte în regulă. Fac „teren” zi de zi şi cred că adevărata meserie se face anume acolo, atunci când stai de vorbă cu oamenii, când reuşeşti să obţii răspunsuri la întrebări incomode şi când poţi afla adevărul din prima sursă. Prezentarea unui jurnal de ştiri e doar o mică parte din ceea ce fac eu zi de zi. Dacă vreţi, e partea uşoară şi frumoasă. Adevărata luptă se dă pe teren!

DESPRE SINE

De cât timp liber dispui şi cum îl foloseşti?
E adevărat că programul meu e departe de a fi ca al unui funcţionar public şi că, de cele mai multe ori, îmi petrec sărbătorile muncind. Dar m-am obişnuit cu acest regim şi nu mă plâng. Îmi place să fiu ocupată, este ritmul în care trăiesc în ultimii ani şi altfel nu se poate atunci când lucrezi în televiziune, mai ales la ştiri. Totodată, am două zile libere pe săptămână, suficient timp ca să-mi caut de ale mele.

Cât de tare intervine o carieră în viaţa privată a unei persoane publice? Dacă întrebarea e prea pe ocolite, reformulăm:  de ce nu te-ai măritat până acum?
Sunt convinsă că poţi să faci carieră având o familie şi invers. În cazul meu, pur şi simplu, nu a fost să fie din motive care acum nu mai contează. Nu e de vină nici cariera şi nici timpul trăit la serviciu.

Ce este important pentru tine într-o relaţie?
Totul contează, până în mici detalii. Nu fac sacrificii. Ştiu că, dacă mă deranjează ceva din start, la un moment dat, oricum crapă.

Care a fost cea mai frumoasă şi cea mai lungă? De relaţie vorbim… De ce nu a mers? Acum în ce fază eşti?
Prefer să nu vorbesc despre relaţiile mele. Nu pentru că nu au fost frumoase sau că au fost de scurtă durată. Dimpotrivă. Pentru că drumurile noastre s-au despărţit. Fiecare îşi vede acum de viaţa sa şi, bănuiesc, nimănui nu-i face plăcere să-şi vadă numele prin reviste. Am păstrat întotdeauna o anumită discreţie la acest subiect pentru că oamenii de lângă mine şi-au dorit acest lucru. Fac asta şi acum.  

Părinţii nu te rod cu tema nepoţeilor?
Poate doar în glumă. Sunt pe cont propriu din primul an de facultate. M-am maturizat repede şi, probabil, şi din această cauză, au evitat până acum să intervină în vreun fel în viaţa mea. În plus, am o soră care e măritată, aşa că în cazul ei terenul e pregătit.

Ce crezi despre căsătorie? Familie? Se poate trăi şi fără? Ai putea?
Ca majoritatea femeilor, îmi doresc o familie şi o căsnicie. Dar cel mai mult îmi doresc să fiu fericită. De asta nu sunt dispusă să fac sacrificii doar de dragul evadării de la întrebarea care mi se adresează cel mai des de ceva vreme „când te măriţi?”. Nu sunt dependentă de nimeni. Am ajuns la o vârstă când îmi pot asuma responsabilităţi şi aş putea liniştită să cresc copii şi singură, la fel cum o fac multe femei divorţate sau nemăritate. Deşi, încă mai cred, sincer, că orice copil trebuie să aibă şansa unei familii integre.

Faţa postului, ai admiratori la sigur. Cum se poartă şi cum te descurci cu ei? Cel mai nesăbuit gest al vreunui admirator?
Pe strada sunt oprită des pentru a mi se strânge mâna. Sunt oameni care se uită la televizor şi care apreciază ceea ce facem noi zi de zi. Uneori, primesc flori la birou.  

Ai deplasări frecvente în ultima vreme. Nu te oboseşte ritmul nebun de la TV? Gândul la un cămin liniştit încă nu te-a vizitat?
Nu am o familie, aşa că încă îmi pot permite luxul de a lipsi de acasă în scop de serviciu. Iar deplasările, chiar dacă sunt foarte, foarte obositoare, îţi oferă, e adevărat că după ce scapi de oboseală, satisfacţia de a spune – „am fost acolo, de unde au transmis în direct ziariştii de la cele mai tari televiziuni din lume!” Mie îmi place cum sună.  

Ce ai vrut să te faci când erai mică? Ai realizat cele propuse?
Ce nu mi-am dorit să mă fac, întrebaţi-mă… Ca orice copil, învăţătoare, educatoare, diriginte, şef, dansatoare... După clasa a 9-a am dat la limbi străine, însă după doi ani am înţeles că nu prea se lipesc de mine. Apoi am vrut să fac facultatea de drept. M-a speriat concurenţa şi aşa am ajuns la jurnalistică...

DESPRE ALTELE

„Târgul” zice că NIT  a vrut să mai detoneze o „bombă” atunci când a luat-o pe Vera Terentiev – Angela Gonţa! Ce nu a mers? Unde s-a rupt firul? Au propus puţin?
Am fost curtată şi am cochetat un pic, recunosc, mai ales că oferta a fost una generoasă. Dar visul frumos s-a încheiat imediat ce mi-am imaginat cum ar suna din gura mea, de exemplu, limba moldovenească, în loc de română. Nu sună prea bine, nu?

De ce nu-i răspunzi la telefon ex-preşedintelui Voronin şi de ce roşeşti atunci când ţi-o reproşează în public?
Cine-l cunoaşte pe fostul preşedinte, Vladimir Voronin, ştie că domnia sa are umor. Cred că anume aşa trebuiesc interpretate comentariile fostului şef de stat, făcute la adresa mea. Este o modalitate de a refuza să răspundă la întrebările care nu-i convin. Şi dacă reacţia mea a fost una stranie, e doar pentru că nu m-am aşteptat la o astfel de abordare din partea unui politician. Colegii din breaslă m-au liniştit: a mai aplicat această metodă şi în raport cu alţi jurnalişti.

Multă lume priveşte buletinul de la 20.00 doar pentru momentul când îi transmiţi legătura lui Nicu Timofti… Pe când logodna publică? Pe la 8.25, seara la PRO… Lumea aşteaptă cu sufletul la gură.
Cu Nicu Timofti suntem prieteni. Este cel mai „tânăr” prezentator de la noi, aşa că eu, punându-i întrebări, pe care el, apropos, nu le cunoaşte, încerc să-l fac să mai uite puţin de emoţii. Doar că, în ultimul timp, prinde la curaj şi mi-o cam întoarce... Mai râdem şi noi pe final de jurnal. Mă bucur dacă atmosfera din studio ajunge până în casele telespectatorilor noştri.

De câţi bani ai nevoie pentru a fi fericită? Dar pentru a „trăi”?
Eu cred că banii îţi oferă libertate sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie şi nu invers. Îmi este milă de oamenii care devin ostaticii banilor şi mă enervează cei care cred, fără a admite vreo excepţie, că cei bogaţi sunt hoţi. Trebuie să scăpăm de ideea că au bani doar cei care fură, altfel vom fi tot timpul săraci. De câţi bani aş avea eu nevoie? Nu ştiu. Cu cât câştig mai mult, cu atât pretenţiile cresc şi cheltuiesc mai mult. Sunt bucuroasă, însă, că fericirea mea nu depinde doar de asta.

Crezi în astrologie? Ce spun aştrii? Cât mai avem de dus? În 2012 ştii cumva ce ne aşteaptă?
Mai trag cu ochiul din când în când prin previziuni. Dacă nu e de bine, nici nu stau să citesc mai departe. Cred doar în lucruri frumoase şi chiar funcţionează. Recomand.

Ce poate salva lumea: frumuseţea sau forţa?
Categoric – frumuseţea.  

Ţi-ai închipuit vreodată cum ar fi în Matriarhat? Într-o obşte pur feminină? Te-ai fi descurcat fără bărbaţi?
Mă descurc în orice situaţie. Dar parcă tot e mai frumoasă viaţa în doi…

Text: Marcel Toma. Foto: Florin Tăbârţă. Coafură: Tatiana Ţâmbaliuc (salonul CRISTIS).
Machiaj: Tatiana Morari (salonul CRISTIS). Vestimentaţie şi încălţăminte: FASHION AVENUE.
Stil de RicaStil. Locaţie: club FAMOUS

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

"Am fost curtată şi am cochetat un pic, recunosc, mai ales că oferta a fost una generoasă"

socant !!!

e ca si cum ai avea doua oferte
una sa vii in rai dar pe bani putini
a doua sa mergi in iad dar pe bani multi

deci nu conteaza dumnezeu sau diavol ci suma oferita de ei
nirvana   -  
29 Mai 2010, 10:03
Sus ↑
Dupa parerea mea Angela Gonta este cea mai frumoasa prezentatoare TV
Virgiliu   -  
11 Iunie 2010, 23:37
Sus ↑
Bravo ! Angela Gonta e una din cele mai puternice femei din Moldova. O admir pentru asta...
aster   -  
12 Iunie 2010, 01:10
Sus ↑
Vorbeste cu foarte mult bun-simt. Dar pozele chiar nu o prind.
cd   -  
13 Iunie 2010, 23:30
Sus ↑
Angela esti foarte cool !!!
Nata   -  
14 Iunie 2010, 11:10
Sus ↑
un exemplu pt toti
ghena   -  
16 Iunie 2010, 13:19
Sus ↑
nu zic, o apreciez pe Angela, dar, sa nu uitam ca mai sunt posturi de tv care in pofida acuzatiilor care li se aduc au crescut adevarati profesionisti. De ce nu vorbiti de Moldova 1. Sunt de acord ca de mai multi ani imaginea acestui canal a avut de suferit, insa , si acolo sunt vedete in adevaratul sens al cuvintului, sunt profesionisti pe care nimeni nu i-a promovat pentru ca tv nu are bani. Mie, de exmplu, imi place modalitatea de prezentare a jurnalistei Olesea Rusu de la emisiunea Buna dimineata. Fata e desteapta, simpatica si inteligenta. Cred ca ar fi bine sa trageti cu ochii si mai departe de Pro...
eugen   -  
30 Septembrie 2010, 20:07
Sus ↑
daa..eu tot ma amuz cind angela gonta ii transmite legatura lui nicu timofti...chiar sint nebunatici...bravo ca pot sa destinda atmosfera prea serioasa din studiou.
kira   -  
22 Decembrie 2010, 02:03
Sus ↑
Angela esti foarte talentata,te apreciez mult pentu ceea ce esti si pentu ceea faci!!!!!!!

natalia   -  
09 Aprilie 2011, 13:25
Sus ↑
angela este foare foarte talentata si frumoasa
22 ianuarie2012,19:15   -  
22 Ianuarie 2012, 19:16
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău