VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Angela Aramă. Femeia modernă pe care o plictisesc revistele de modă
Martie 2005, Nr. 11

Angela Aramă. Femeia modernă pe care o plictisesc revistele de modă

Comentează   |   Cuprins

E foarte deschisă, dar dacă nu o cunoşti ai putea să nu afli niciodată despre lucrul acesta. E femeia în preajma căreia te simţi bine. Deşi este jurnalistă, nu este excesiv de vorbăreaţă. Şi atunci când vii cu gândul să afli mai multe despre ea, te pomeneşti că tu eşti cea care i te destăinui şi nu viceversa, pentru că Angela Aramă are o uluitoare capacitate de a asculta. Am stabilit să ne întâlnim la un salon de frumuseţe - Angela avea programare la coafor. Am acceptat locul cu gândul că, în sfârşit, vom pătrunde în tainele frumuseţii Angelei. Dar, foarte repede, am înţeles că, prin simpla copiere a coafurii sau culorii părului ei, nu avem cum să fim ca ea. Frumuseţea Angelei Aramă vine din interior, secretul şarmului ei este inteligenţa, rafinamentul şi ambiţia de nezdruncinat.

Anterior, televiziunea îţi ocupa mai tot timpul liber. Ce faci acum?

Deşi acum am mult mai puţin timp liber, decât atunci când lucram la televiziune, oricum ea rămâne una dintre afecţiunile cele mai mari în viaţa asta. Mi-a rămas ambiţia de a o vedea liberă, aşa cum şi-o doreşte tot omul cu scaun la cap, şi am suficientă energie şi forţă ca să apăr şi de acum încolo aceeaşi cauză pe care am apărat-o împreună cu colegii mei încă din 2002, când am intrat în greve. Ştii toată povestea. Colegii mei jurnalişti au hotărât să sisteze protestele şi să înregistreze CADUP ca organizaţie non-guvernamentală. Eu am ales o altă cale. Mi s-a făcut o propunere pe care nu am cutezat s-o refuz: implicarea directă în politică pe lista electorală a PPCD...

O nouă provocare?

Anume aşa am perceput-o şi am acceptat-o. Pe parcursul grevei, m-am obişnuit cu excesul de adrenalină şi atunci când protestele au fost sistate, chiar m-am îmbolnăvit din cauza asta, aşa că provocarea a picat tocmai bine. Glumesc, desigur.

Admiratorii, prietenii tăi nu au fost decepţionaţi de opţiunea ta politică?

În primul rând, nu mi-am trădat opţiunea politică. Sper să mă fi înţeles prietenii. In ceea ce priveşte admiratorii din rândul telespectatorilor, nu văd de ce ar rămâne decepţionaţi din cauza alegerii mele. Ar trebui să-i scandalizeze decizia administraţiei procomuniste care m-a disponibilizat! Uneori trebuie să iei decizii tranşante fără a pune mare preţ pe sfaturile cuiva. Nu că aş face publicitate electorală, dar, într-adevăr, uneori trebuie să-ţi asculţi numai inima, intuiţia. Probabil, există nişte îngeri păzitori care te ghidează, pe care-i simţi alături în momentele cruciale ale vieţii.

Am învăţat să reacfionez normal la complimente...

Te-ai obişnuit, probabil, că toată lumea îţi spune că eşti frumoasă, că arăţi bine. Care sunt secretele frumuseţii tale?

Acum am învăţat să reacţionez normal la complimente, aşa cum ar trebui să reacţioneze un om cult. Altădată mă simţeam jenată... Am citit într-o carte de conduită că atunci când ţi se face un compliment, trebuie să zâmbeşti frumos şi să spui "mulţumesc". Atât. Secrete de frumuseţe nu am! În schimb, am o grămadă de carenţe: nu duc un mod de viaţă sănătos, nu ştiu ce parfum am (tot timpul trebuie să mă uit pe cutie cum se numeşte), nu mă pricep la cosmetice. Nu cumpăr reviste de modă, pentru că nu înţeleg nici o iotă în ele şi mă plictisesc.

Cehov, în "Unchiul Vanea", spune că unei femei frumoase i se spune că e frumoasă, şi gata, pe când unei femei urâte i se spune că are ochii frumoşi, sau păr bogat... E replica Soniei în discuţia cu Elena Andreevna...


O să-mi permit să nu fiu de acord cu Cehov, pentru că, de fapt, ce poate fi mai irezistibil decât nişte ochi în adâncul cărora te poţi pierde cu desăvârşire?!

Ce te obsedează?

Obsesiile, în general, sunt un lucru reprobabil şi periculos. Omul trebuie să fie liber.

Hai să le zicem pasiuni, atunci. Deşi, pot fi şi ele o obsesie... Vroiam să aflu dacă ai avut vreo "pasiune extraconjugală"...

E-he-hei! Da, am avut una. Şi mă gândeam să scriu vreodată o povestire despre pasiunea mea pentru Mircea Eliade. O povestire fantastică în care o fată se îndrăgosteşte de un filozof deja mort şi îl caută cu înfrigurare călătorind prin cosmogonii... se întâlnesc pe naiba ştie ce nivele transcedentale. Prostii! Apropo de pasiuni, de obsesii, cred că ar trebui s-o luăm mai încet cu noţiunile astea... Emil Cioran şi-a trăit viaţa între nebunie şi tentaţia de a se sinucide...

Îmi place frumuseţea trecută prin suferinţă, frumuseţea inteligentă

Noi, femeile, avem mai toate slăbiciune pentru câte o frumuseţe pe care o ridicăm la rang de etalon - Claudia Cardinale, Sophie Loren, Greta Garbo, Marylin Monroe... Mie îmi place frumuseţea de tipul Maia Morgenstern, o frumuseţe trăită, durută, trecută prin suferinţă, frumuseţe inteligentă.

Cum ai reuşit să ascunzi de ochii lumii pasiunea ta pentru scris?

De ce, am ascuns-o vreodată? Am publicat în presa periodică şi în revista "Capitala-magazin". Restul îşi aşteaptă sorocul...

Ţi s-a întâmplat vreodată să fii în plin proces de creaţie, la un interviu, spre exemplu, şi să-ţi aminteşti că ai uitat fierul de călcat în priză ?

În primul rând, trebuie să-ţi spun că sunt Capricorn, sunt o perfecţionistă şi nu uit niciodată fierul de călcat în priză. In al doilea rând, sunt o uitucă în măsura în care, chiar de l-aş fi uitat, niciodată nu mi-aş fi amintit...

Să nu-i trecem cu vederea nici pe misogini. Cum le vii de hac?

Consider că misoginii sunt nişte bărbaţi complexaţi. Cel puţin, aici, în Republica Moldova, ne cramponăm de acest fenomen în fiecare zi, pentru că suntem o societate mai provincială, mai puţin educată. Femeia nu mai poate fi considerată un reprezentant slab al umanităţii. În Republica Moldova femeile demonstrează că sunt mai puternice decât bărbaţii. Probabil, de aici vin complexele unor bărbaţi care s-au obişnuit să considere că femeia ar trebui să facă doar borş şi copii.

S-au spus în prezenţa ta bancuri cu blonde?

Da, îmi plac bancurile, dar eu nu am fost niciodată prea blondă. E alogic să judeci omul după culoarea părului, după sex. Ce legătură are ceea ce e pe cap cu ceea ce e în cap? Poate savanţii vor demonstra asta mai târziu, dar acum, cu existenţa unei game atât de variate a vopselelor pentru păr, chiar şi femeile uită care este adevărata culoare a părului lor. E mai grav când îşi schimbă culoarea pârului lupii politici.

Ce slăbiciuni mai ai ?

Crezi că e normal să fiu atât de sinceră?!

Evident, mă refer la cele care pot fi date publicităţii...

îmi place să citesc, mă simt bine în ficţiune...Recunosc că am şi o mică-mică slăbiciune pentru pietre. Pot cumpăra un inel pentru că simt că mă cheamă piatra. Evident, pietrele semipreţioase sunt montate în argint şi atunci accept şi argintul, dar bijuteria pentru mine e doar o modalitate de a purta, atunci când simt nevoia, o anume piatră într-o anume zi, pentru că se pretează unei anume stări sufleteşti. E ceva viu, comunic cu ele, dar nu aş putea purta bijuterii de dragul bijuteriilor.

Eşti superstiţioasă ?

Într-un moment, am fost cumva supusă acestui viciu, dar l-am depăşit. Nu cred în superstiţii, cred în semne... Nimic nu e întâmplător!

Sunt locuri sau oameni care te atrag inexplicabil?

Sunt un om care se lasă atras. Mă las atrasă, spre exemplu, de opera unui scriitor, de anumite locuri. Acum l-am descoperit pe Bujor Nedelcovici şi o să citesc în draci, până nu citesc tot ce a scris sau până nu mă prinde în capcană altcineva. Aşa se întâmplă şi cu locurile (chiar dacă nu le-am vizitat niciodată!). Dacă încep să citesc despre civilizaţia Maya, încep să visez noaptea păsările Moan care ne duc sufletul în ceruri, înainte de grevă, tocmai eram atrasă de civilizaţia antică din Egipt şi, pe timpul grevei, cărţile cu texte istorice, albumele cu fotografii au stat deschise lângă computer, căci nu aveam timp să mă uit prin ele. Treceam, ştergeam praful şi le lăsam aşa, zicându-mi că, într-o zi, voi reveni.

Perfecţionistă şi în căutarea armoniei, s-a mai întâmplat să laşi ceva nefinisat în urma ta? Un vis nerealizat, o bluză neterminată?

Nu cred că pot să vorbesc în sensul ăsta despre ceva crucial. S-a întâmplat să las baltă o carte şi regret lucrul ăsta. Aşa mi s-a întâmplat cu "Zorba Grecul" de Nikos Kazantzakis. Am lăsat-o odată cu declanşarea grevei din vara trecută, dar poate mai revin la ea. Deşi, nu cred că promisiunile astea cu revenitul mai ţin, pentru că acum este atâta literatură bună, cărţi pe care nu reuşim - şi nu ştiu dacă o să reuşim vreodată! - să le citim...

Cu pasul pe care l-am făcut, bănuiesc că am stârnit multă invidie

O femeie simte necruţător trecerea timpului, anii ne îngrozesc, pentru că fiecare din ei înseamnă un pas spre bătrâneţe. Cum percepi tu timpul?

Fericirea supremă în viaţa omului vine atunci când timpul se opreşte şi astea, de obicei, sunt cele mai intime momente despre care nici nu ştiu dacă e cazul să vorbeşti. Poate că există regretul că-ţi doreşti ceva, dar timpul care trece îţi aminteşte că nu orice dorinţă se împlineşte în viaţa asta. Poţi să spui doar: Doamne, facă-se voia Ta! şi să ai grijă să îţi păstrezi verticalitatea, să nu te laşi frânt de anumite situaţii în viaţă.

Se spune că e anormal ca o femeie să nu fie geloasă sau invidioasă...

Gelozia este manifestarea vanităţii pe care o ascunde fiecare dintre noi; ştii că nu e bine să fii gelos, dar n-ai ce face! Cu invidia e mai simplu. Ceea ce am eu, nu au alţii, iar ceea ce au ei, nu mă interesează pe mine. Acum, cu pasul pe care l-am făcut, bănuiesc că am stârnit foarte multă invidie. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung să fiu atât de bârfită. Dar, mă rog, să mă bârfească sănătoşi, eu nu-mi retractez decizia.

De fapt, cum a venit această decizie ...politică?

În 15 minute, după o convorbire telefonică cu Iurie Roşea, şi cred că a venit bine, tocmai la ţanc.

Aşa vin toate deciziile tale?

Depinde, dar ţi-am spus, provocarea o accepţi, ori n-o accepţi. Nu poţi s-o pui la macerat pentru câteva săptămâni, că atunci nu mai este provocare, se răsuflă.

Şi atunci când te pomeneşti "în gura lumii", cum te simţi?

O ignor!

Text: Liliana Popuşoi
Foto: Roman Canfîr
Vestimentaţie: Melange; Valentina Vidraşcu
Locatie: Jazz Hote!
Machiaj: Virginia Chiorescu
Coafură: Eduard Galamaga

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Simpatizarea fata de dumneavoastra vine de ani de zile ,va doresc succese in viitor ...
LARISA   -  
23 Martie 2010, 15:41
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău