VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Andrei Tranga. Andy’s Pizza filozofia succesului
Septembrie 2006, Nr. 29

Andrei Tranga. Andy’s Pizza filozofia succesului

Comentează   |   Cuprins

Istoria lui de succes pare a fi trasă la indigo după cea a fraţilor McDonald sau Carey, care au crezut în steaua lor norocoasă. Întrucât nu s-a văzut lucrând pentru alţii, s-a gândit să lucreze pentru el. Acum şapte ani, Andrei Tranga inventa la Chişinău brandul „Andy’s Pizza” şi deschidea prima pizzerie lângă Opera Naţională. Totul se întâmpla la 2 iulie 1999, exact la o lună după ce Andrei şi-a luat licenţa în finanţe şi credit. Ziarele de atunci s-au îmbulzit să scrie despre echipa de entuziaşti de la „Andy’s Pizza” şi despre şeful lor care a bulversat toate ideile de localuri fast-food din oraş.

Născut la 29 septembrie 1976, în or. Chişinău. Studii: Şcoala nr. 2 din Chişinău, Facultatea finanţe şi credit, ASEM. După absolvirea acesteia, e angajat, în secţia credit „Moldova-Agroindbank”. În 2001, participă la Programul „Community connection” pentru tinerii businessmeni. Din 1998, conduce Compania „Andy’s Pizza”, care are în subordine cea mai mare reţea de pizzerii din Chişinău.

Astăzi, Andrei Tranga se află în fruntea unui adevărat imperiu al restaurantelor galben-roşii, cu câteva sute de angajaţi, localuri moderne, meniu pe placul tuturor şi locuri frumoase de joacă pentru copii. Se pare că formula succesului a fost una simplă: intuiţie şi matematică.

Andrei, ai părut foarte serios la telefon. Întotdeauna eşti aşa?

Nu sunt serios, dar hai să spunem, concentrat, atunci când discut cu cineva sau este vorba despre afaceri. La serviciu, sunt foarte concret, nu am timp să aştept, să stau la taclale sau să ascult nimicuri. Sunt, de fapt, un om foarte simplu. Ştiu că se vorbeşte foarte mult despre mine în oraş, de aceea am şi acceptat să discutăm.

(Şi-a pornit afacerea având 22 de ani, inspirat de localurile din America, după ce a lucrat în bucătăria unei pizzerii şi a cunoscut „la microscop” întreg procesul de „creaţie” şi de funcţionare a unei companii de alimentaţie publică. Până la „Andy’s Pizza”, nu erau decât câţiva paşi).

Conduci o companie destul de mare. Câte ore pe zi lucrezi?

Nu prea fac „bătături”, pentru că ştiu că mi-am organizat afacerea foarte bine. Procedez în asemenea mod încât... să nu fac nimic. Am o echipă excelentă care se ocupă de toate problemele companiei şi în care am deplină încredere. De aceea, îmi permit să am un program destul de liber. La început, am lucrat foarte mult, apoi mult, iar astăzi – mai puţin.

Foarte mult ce a însemnat, de fapt? Cum a fost la început?

Pot să spun că zile şi nopţi. În primul an, am avut şi funcţia de administrator, când eram responsabil de deschiderea şi închiderea restaurantului. Începutul a fost chinuitor, greu şi incitant în acelaşi timp.

(20 de mii de dolari a costat deschiderea primului local „Andy’s Pizza” – economii personale şi bani împrumutaţi de la rude şi prieteni. Andrei a închiriat spaţiu, a cumpărat câteva cuptoare pentru pizza, a selectat bucătari şi chelneri, a elaborat meniul. Este „autorul” reţetelor pentru pizza „Ester”şi „Capriciosa”).

Ai scris şi tu un business-plan pentru afacerea „Andy’s Pizza”? Te-a influenţat într-un fel oarecare America în acest sens?

Afacerea „Andy’s Pizza” a fost o continuare a activităţilor mele anterioare, pe care le practicam încă de pe când eram la facultate. Am câteva principii de lucru şi asta e tot. Îmi place să fiu perseverent. America a însemnat o coincidenţă a mai multor factori şi a unor întâmplări fericite. Mai ales când ai la dispoziţie diverse surse de informaţii şi le consulţi. Americanii fac business aşa cum îl fac. Acolo unde există o consecutivitate în afaceri treaba merge strună. Se lucrează bine fie într-o reţea uriaşă de restaurante, fie într-un colectiv de trei persoane. Problema nu e unde faci businessul, ci cum îl faci. Poţi să vinzi chifle în Argentina sau în America, principiul de muncă e acelaşi.

La ce vârstă ţi-ai câştigat primii bani?

Părinţii mei sunt oameni simpli (este singurul copil, n.r.) şi am dus-o când mai bine, când mai rău. Îmi aduc aminte de vremurile sovietice, când frigiderul era gol. Întotdeauna m-am străduit să câştig, de foarte devreme, propriii bani.

Facultatea a fost determinantă pentru cariera ta?

Am mers la facultate urmând sfatul unor unchi de-ai mei. Era perioada când se dezvolta sistemul bancar şi se întrevedea o oarecare perspectivă. Părinţii n-au insistat niciodată să mă fac doctor, inginer sau mai ştiu eu ce. Cred că cel mai important lucru nu este meseria, ci Omul din noi. Contează să nu uiţi cine eşti şi de unde ai pornit. Din păcate, mulţi uită de acest lucru şi li se pare că, dacă s-au făcut doctori sau conducători de întreprinderi, postul lor îi reprezintă întru totul. Am intrat cu greu la Academie. Cel mai mult, însă, am învăţat comunicând. Astăzi pot trage o concluzie despre calitatea studiilor de odinioară şi despre cunoştinţele tinerilor care vor să se angajeze la noi. Cel puţin, cândva, erau nişte profesori care te impuneau să înveţi, să deschizi conspectele ca să meriţi şi tu o notă. E trist când întrebi absolvenţii de azi ce părere au despre o situaţie de management sau ce-şi propun să facă în calitate de manager şi ei nu ştiu ce să răspundă...

Tinerii câştigă mai repede teren în business?

Indiscutabil, tinereţea este un atu, pentru că tinerii sunt flexibili, comunici foarte uşor cu ei şi prind totul din zbor. În orice caz, spiritul de echipă tânără ne face să ne simţim puternici.

Eşti mulţumim de brandul „Andy’s Pizza”?

Da. Avem un sistem de control al calităţii, avem experţi care ne apreciază munca, facem sondaje de opinie în rândul clienţilor. Nu există business fără probleme. Angajaţii sunt diferiţi: cuiva nu-i place ceva, cineva s-a deprins să umble cu oca mică şi trebuie să-i explici anumite lucruri. Desigur, nu-mi este plăcut să aud despre eventualele greşeli de producere, dar există directori care sunt capabili să înlăture dificultăţile.

(Astăzi, un restaurant „Andy’s Pizza” este deschis la Tighina, iar o nouă reţea de localuri cu bucate tradiţionale moldoveneşti „La plăcinte” îşi aşteaptă oaspeţii).

Se spune că la „Andy’s Pizza” se face abuz de maioneză şi de sosuri. Este adevărat? (Întrebarea îl miră, ridică o sprânceană, dar nimic nu-l poate supăra. Înţelepciune tibetană).

Încă nu am discutat cu specialiştii aceste probleme şi nimeni nu ne-a făcut obiecţii. Experţii ne verifică regulat ca să constate dacă respectăm toate normele şi instrucţiunile, apoi alţi experţi evaluează situaţia dintr-o parte. Înşişi clienţii îşi dau cu părerea despre servicii şi produse. Dar o să vorbesc cu tehnologii noştri despre ceea ce m-aţi întrebat.

Astăzi, în care alt domeniu ai putea investi banii tăi?

Ceea ce fac eu sau ce face omul care vinde la piaţă ori conduce o afacere mare, e unul şi acelaşi lucru. Fie că prestezi servicii, fie că produci mărfuri. Desigur, e mai profitabil să vinzi tehnică performantă decât seminţe prăjite. De aceea, din start trebuie să alegi acel domeniu în care, teoretic, ai putea prospera. Succesul este o chestie de intuiţie şi de matematică şi vine atunci când ai răbdare şi eşti perseverent. Repet: nu contează cu ce te ocupi, dar cum o faci.

Ţi-ar fi frică să începi totul de la zero, să te trezeşti într-o bună zi fără nimic?

Nu, dar cred că acest lucru mă va bulversa şi nu dea Domnul să rămân fără serviciu. Acum sunt într-o situaţie mai bună ca a multor oameni de pe planetă. Şi dacă ceva nu va merge, nu mă voi da bătut. Pentru că nimic nu mi-a picat aşa, din senin. Am experienţă, idei, nu mi-e frică să muncesc.  

Ai avut vreodată ideea de a emigra?

Desigur că îţi doreşti să trăieşti mai frumos şi, de fiecare dată când vreau să plec undeva, îmi trebuie doar un bilet de avion. Dar să plec definitiv n-aş putea. Uneori, nu te simţi în siguranţă când urci în troleibuz, dar aceeaşi nesinguranţă te poate încerca şi într-un oraş mare, la Paris, bunăoară. Şi oricât mi-ar plăcea să călătoresc şi să trăiesc frumos, oricum, Moldova mă trage înapoi acasă.

Deci, nu te consideri cetăţean al lumii?

Nu, sunt cetăţean al Moldovei şi cred că în acest sens sunt patriot. Pe de altă parte, sunt un om liber şi mă gândesc că n-aş muri de foame nici în altă parte, pentru că îmi cunosc capacităţile şi nu uit niciodată de unde mi se trag rădăcinile. Chiar dacă voi fi nevoit să lucrez zi de zi, pentru un salariu lunar.

În lista realizărilor, în dreptul cărora ai pune calificativul „excelent”?

În dreptul familiei – am o soţie extraordinară şi un băieţel de trei ani. Şi în dreptul serviciului – pot să dorm liniştit. Natalia lucrează în companie, alături de mine. Fiului nostru – un puşti foarte interesant – îi oferim libertate, deoarece copiii înţeleg nespus de multe lucruri: părinţii trebuie doar să-l ajute să delimiteze binele de rău. Cu soţia am făcut cunoştinţă la facultate – am cerut să-mi dea de copiat. Era şi este o femeie nemaipomenită.

(Se pare că aici punem punct discuţiei noastre. Deşi ar fi loc de mai multe întrebări. Andrei Tranga m-a convins că în business, ca şi în orice treabă, trebuie să ştii să ocheşti drept în ţintă. Preţ de câteva minute, am admirat arcul din biroul lui).

Text: Rodica Trofimov
Foto: Dumitru Doru, arhiva personală


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Pastrati atitudinea potrivita, si suta la suta veti fi un invingator...
Ma bucur de DVS... sunteti un exemplu bun de urmat, si Bravo pentru perseverenta.
Iurie Cebotari   -  
11 Aprilie 2010, 22:16
Sus ↑
Hi Andy,
Remember....the chef, in Whiteville,North Carolina. How are you? It looks like life is good for you. I live in Myrtle Beach,South Carolina now. I am still in the restaurant business. Wahoo's Fish House. We seat about 300 people. I will find you on Facebook
Carson D Hart "Doug"   -  
24 Septembrie 2013, 15:04
Sus ↑
duceti-va la nishei langa sectzia 15 politzie , unde nicu grasu patron de terasah serveste la domiciliu sida si sifilis si lichid cranian de om in pizza doar femeilor iar altora pachete de cocainah ajunse din america pe bani subtziri .
nicu grasu de la nishei el detzine recuperatorii ilegali falshi dupah descinderi ai politiei capitala , nicu grasu nishei cel sub anul 1998 a devastat cladirea big berceni a tras in oameni cu armament cu munitzie , arestat de politia capitala si scos pe o altah ushah
Roshul   -  
01 Septembrie 2015, 01:25
Sus ↑
winstrol !! prea tarziu !!
duceti-va la nishei langa sectzia 15 politzie , unde nicu grasu patron de terasah serveste la domiciliu sida si sifilis si lichid cranian de om in pizza doar femeilor iar altora pachete de cocainah ajunse din america pe bani subtziri .
nicu grasu de la nishei el detzine recuperatorii ilegali falshi dupah descinderi ai politiei capitala , nicu grasu nishei cel sub anul 1998 a devastat cladirea big berceni a tras in oameni cu armament cu munitzie , arestat de politia capitala si scos pe o altah ushah
Roshușl   -  
01 Septembrie 2015, 01:27
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău