VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Alexandru Gusev. Despre preţul la gaze, sfârşitul lumii, bani şi oameni deştepţi
 Descarcă
Octombrie 2012, Nr. 101

Alexandru Gusev. Despre preţul la gaze, sfârşitul lumii, bani şi oameni deştepţi

Comentează   |   Cuprins

Preşedintele Consiliului de Administrare al S.A. „Moldovagaz” este la mijloc între „ciocanul” şi „nicovala” celor doi acţionari ai întreprinderii – Guvernul RM şi concernul rus „Gazprom”. Dar nu are frică, explică, negociază şi argumentele lui ţin. Niciodată nu se hazardează, pentru că este o persoană echilibrată (Balanţă după zodie), calculată (pe finanţişti altfel nici nu ni-i putem închipui), nu se lasă pradă emoţiilor, dar nici un rece/dur nu este – toate la timpul şi locul lor.

Asta o ştiu acţionarii care l-au ales şi i-au dat împuterniciri, dar cel mai bine o ştie familia sa – frumoasa lui soţie, Alla, şi dulceaţa de cinci ani, Alisa, care are parte exclusivă de familistul Alexandru Gusev în weekenduri şi vacanţe pe toată durata lor, dacă nu intervine vreo situaţie de „force majeure” între timp… Acasă îi merge la fel de bine ca la serviciu, se înţelege mai uşor cu cel de-al doilea „acţionar” al familiei Gusev – soţia. Au învăţat că cele mai bune decizii se iau împreună, cum a fost cu alegerea numelui fiicei lor– Alisa (de la Alla i Saşa). Şi, pentru că nimic în viaţa asta nu este întâmplător, numele actriţei care a jucat rolul Alisei din filmul care îi plăcea lui Alexandru în copilărie, „Гости из будущего”, era tocmai Guseva… Dincolo de preţul la gazele naturale şi termenii contractuali de care se interesează toată lumea şi care încep deja să plictisească, conducătorul uneia dintre cele mai importante companii de la noi are o lume a sa bogată, plină de gânduri pe care le-am şi „conspectat” pentru a avea cel mai complet portret al şefului de la „Moldovagaz”.

Fişier:
S-a născut la 5 octombrie 1972, la Chişinău. În 1989 a absolvit şcoala nr. 55 din sect. Botanica, după care a urmat Academia de Studii Economice (Finanţe şi Credite, ulterior – Bănci şi Activităţi Bursiere). Apoi a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova (Alimentări cu Căldură şi Gaze, Ventilare). Până în 2005, a activat în sectorul bancar, deţinând funcţii înalte de răspundere („Banca de Economii” şi „Investprivatbank”), an în care a decis schimbarea domeniului de activitate – cel energetic. A lucrat mai întâi la „Energocom” în calitate de director general, iar începând cu 2008, este preşedinte al Consiliului de Administrare al S. A. „Moldovagaz”. Este căsătorit, are o fiică.

Flacără albastră, la poarta noastră
>> Preţul înalt la gazele naturale nu mă bucură deloc, ba din contra — preţul înalt al acestora influenţează negativ profitul nostru. „Moldovagaz” nu beneficiază de comisioane comerciale ca urmare a cumpărării-vânzării gazelor. Veniturile noastre depind de rentabilitatea investiţiilor şi a serviciilor prestate.

>> Cu cât preţul la gaze este mai mic, cu atât este mai înalt nivelul achitării facturilor. Şi invers. Este argumentul nostru în faţa celor de la „Gazprom”. Trebuie să ţinem cont şi de capacitatea de plată a populaţiei, fapt ce are impact direct în cazul consumatorilor de gaze naturale la propriu sau indirect, dacă vorbim de plata pentru energia termică…

>> 390 USD pentru 1000 m3 nu este nici mult, nici puţin. Este preţul actual de achiziţie, un preţ „european”. Dacă e să comparăm preţul la gazele naturale achitat de ţările vecine, cum ar fi Ucraina şi România, preţul plătit de Republica Moldova este mai mic. România achiziţionează gaze naturale ruseşti la preţul de aproximativ 500 de dolari datorită poziţiei geografice, fiind situată mai departe de tranzit, iar Ucraina, chiar cu rabatul obţinut de 100 de dolari la 1000 m3, cumpără gazele naturale cu
15-20 de dolari mai scump decât noi.

>> Mizăm pe un preţ de achiziţie de 250 USD pentru 1000 m3 şi considerăm că există toate premisele pentru ca noul contract să stabilească expres anume această cifră. Acum suntem într-un proces firesc de negocieri în care partea moldovenească încearcă să obţină micşorarea preţului de achiziţie. „Moldovagaz” participă la aceste negocieri, dar nu are rolul decisiv. Noi vom acţiona după ce cele două „părţi” („Gazprom” şi Guvernul RM) ajung la o înţelegere.

>> Se spune că noi plătim prea mult pentru gazele ruseşti. Sunt speculaţii. În ţările Uniunii Europene, tariful mediu pentru consumator este de 907 USD. La noi, tariful mediu, inclusiv TVA, este de 525 USD – aproape în jumătate, chiar dacă costurile de achiziţii sunt aproximativ aceleaşi. Diferenţa o fac cheltuielile întreprinderilor de la „intrarea” gazelor până la „ieşirea” către consumator – la noi acestea sunt mici. Aş vrea să-mi dea cineva un exemplu de produse care să coste în ţara noastră de două ori mai puţin în comparaţie cu statele europene. De obicei, toate produsele de import sunt mai scumpe chiar.

Sfârşitul lumii nu va fi pe 31 decembrie
>> Contractele actuale cu „Gazprom” au fost prelungite până la 31 decembrie 2012. Ce va urma? Cu siguranţă, nu va fi sfârşitul lumii. Asta dacă trecem cu bine de data de 21 decembrie, care este prevestită drept ultima de calendarul maya (zâmbeşte). Dacă cineva este preocupat de „catastrofa” din „21”, cu siguranţă nu are nicio treabă cu problema din „31”. Ce ţine de contractele cu „Gazprom”, prevederile acestora vor fi prelungite, dacă nu se va semna un acord care ar preceda o înţelegere nouă. Consumatorii nu vor rămâne fără gaze, să stea calmi!

>> Rezervele de gaze naturale pe Pământ au fost calculate pentru încă aproximativ 300 de ani înainte şi sunt sigur că încă nu toate au fost descoperite. Din ceea ce cunosc, în adâncurile oceanului se conţin cel puţin jumătate din resursele de petrol şi de gaze din lume, care încă nu au fost explorate. Resursele potenţiale de petrol şi de gaze sunt estimate la 300-350 mld. de tone (inclusiv în şelfuri 184 mld. de tone). Pe şelfurile din oceanul mondial sunt identificate zăcăminte de petrol şi de gaze naturale: peste 500 de pe coasta SUA şi în Golful Mexic, aproximativ 100, în Marea Nordului, mai mult de 40 în Golful Persic. Promiţătoare sunt şi şelfurile din sud-estul Asiei, Marea Barents, Marea Bering. Acum, marii producători de autoturisme s-au orientat masiv către motoarele alimentate cu gaze naturale lichefiate şi/sau comprimate. Este o soluţie reală, gazele sunt mai ieftine şi sunt mai ecologice faţă de benzină sau motorină, o problemă căreia la noi se acordă, din păcate, prea puţină atenţie. Pledez pentru o trecere pe scară largă la alimentarea transportului auto cu gaze naturale… Dar asta cu condiţia să se respecte normele de securitate, pentru că buteliile improvizate reprezintă un real pericol pentru viaţă şi sănătate. Oricum, problema căutării resurselor alternative de energie există, toată lumea este în căutare şi se fac paşi concreţi pentru identificarea lor. Iar „Moldovagaz” dispune de o bază materială solidă şi un capital uman pe măsură să facă faţă noilor cerinţe şi să se reprofileze.

>> Dacă nu „gazele”, atunci ar fi „băncile. Dacă e să mă gândesc la alte genuri de activităţi în care m-aş simţi bine, mă consider încă un specialist competent în domeniul bancar – de acolo am venit în energetică, este prima mea meserie şi mi-ar plăcea să mă întorc anume acolo. Oricum, acum am un job interesant, cred că încă nu mi-am realizat pe deplin capacităţile în acest domeniu, unde mai sunt lucruri de făcut şi unde nu e loc de plictiseală.

>> Am un serviciu pentru care mulţi m-ar invidia, iar unii chiar o fac. Oamenii sunt diferiţi şi judecă diferit, uneori incorect până la absurd… Dar să ştiţi că pentru a ajunge unde sunt, am muncit foarte mult. Fără să mă laud, o zic – ziua mea de muncă durează vreo 12 ore, aşa că nu pot spune că totul mi-a căzut din pod sau sunt un alintat al sorţii. Totul e pe bune şi pe merite. Dacă munceam mai mult, poate realizam mai multe...

>> Banii nu sunt o valoare – doar un instrument, absolut vital, dar totuşi instrument. Nu noi am inventat banii şi nu noi vom renunţa la ei. Chiar dacă nu sună foarte original, valoarea cea mai importantă pentru mine este familia, la fel ca şi pentru mulţi alţii probabil. Îmi place să vin acasă, să-mi petrec weekendurile cu familia. Şi mai pot afirma cu certitudine că am prieteni adevăraţi şi necondiţionaţi.

Noua generaţie şi dispariţia URSS-ului
>> Noua generaţie îmi place prin tinereţea şi energia sa. Tinerii de astăzi au viziuni noi, informale şi sunt mai buni decât noi – fiecare generaţie trebuie să fie mai bună decât precedenta şi eu salut asta. Dacă fiica mea la doar cinci ani nu are probleme cu engleza şi se descurcă de minune cu noile tehnologii avansate în domeniul comunicării, acest fapt nu poate decât să mă bucure. Totodată, am senzaţia că tinerii de astăzi solicită mult mai mult în schimbul a ce pot oferi, se gândesc la bunuri materiale fără a munci prea mult, vor să obţină profituri „uşoare” fără mari eforturi şi nu se complică să caute soluţii, fiind siguri că ele vor veni de undeva singure. De la părinţi, de cele mai multe ori. E o chestie care mă întristează.

>> Schimbările cardinale care s-au produs la sfârşitul secolului trecut au fost necesare – nimic nu poate fi veşnic. Ele s-au întâmplat tocmai în tinereţea mea... Oricum a trebuit să se treacă prin toate, dar, sincer să fiu, nu sunt bucuros că tocmai eu am trecut prin asta. Perestroika, dispariţia ulterioară a Uniunii Sovietice, urmată de independenţa Moldovei – o perioadă complicată. Nu a fost simplu, dar avantajul e că am trecut prin asta având 20 de ani şi îi compătimesc pe cei cu vârsta mai înaintată. Eu am reuşit să mă adaptez, iar lor chiar le-a fost greu.

>> Dacă aş fi trăit mai departe în URSS, cred că aş fi avut cel puţin acelaşi parcurs de carieră – abilităţile mele mi-ar fi permis. Dacă ar fi fost mai bine sau nu? În ceea ce priveşte libertatea de a circula, cred că ar fi fost mai rău, îmi face plăcere să călătoresc, să văd lumea nouă şi oameni noi, arhitectura şi bucătăriile naţionale în locurile pe care le vizitez – este o prioritate a mea. Probabil, destinaţiile de vacanţă ar fi fost Ialta, Soci sau Jürmala, şi asta în cel mai bun caz… Întrebarea nu poate fi tratată univoc. Era clar că lucrurile urmau să fie schimbate, cum s-a produs tot acest proces şi cum se putea face mai bine e o altă întrebare.

Dragostea e mai mult decât un X7
>> Sunt un om al compromisurilor. E uşor să „închizi robinetul” cuiva, aşa cum se întâmplă uneori în domeniul meu, dar apelez mereu la posibilităţi paşnice de a soluţiona nişte situaţii în măsura în care acestea mai sunt oportune.

>> Frumos, bogat, deştept… „Frumos” e un epitet destul de îndoielnic pentru un bărbat. Este predestinat mai mult femeilor. Sunt altele mult mai adecvate – „inteligent”,  „puternic” sau „sigur” – prefer să se spună anume aşa despre mine. Bogat sunt prin cunoştinţele pe care le-am acumulat de-a lungul anilor, nu mă consider bogat în sensul material al cuvântului, iar cât despre „deştept”, mi-ar plăcea dacă cineva ar considera aşa – îmi place să am de a face cu oameni deştepţi...

>> Mă simt bine în Moldova. Calm şi confortabil. Călătoresc mult (în deplasări de serviciu sau concediu) şi dacă durata plecării depăşeşte o săptămână, încep să-i duc dorul Chişinăului. Îmi place ritmul lui calm, m-am acomodat şi nu ştiu dacă m-aş simţi la fel de confortabil la Moscova cu acceleraţia sa – oraş în care mă aflu destul de des. Mi-ar veni greu să mă obişnuiesc cu atmosfera mereu dură, competitivă şi deloc sufletească de acolo. Or eu sunt un om calm.

>> Dragostea e mai mult decât un X7 dăruit de Sf. Valentin. Mult mai mult. Dragostea nu poate fi măsurată. Dragostea ne înconjoară, ea este în noi, în tot ceea ce facem, ce simţim. Dragostea are o multitudine de aspecte – dragoste faţă de patrie, casă; dragoste faţă de părinţi, fraţi, rude, prieteni; dragoste faţă de munca pe care o faci, la serviciu sau acasă; dragostea faţă de natură; dragostea faţă de femeia iubită… Este un sentiment atât de frumos, mai ales când este fortificat în familie. Dacă cineva spunea că dragostea dintre un bărbat şi o femeie este o boală care trece cu timpul, eu aş vrea să nu-mi treacă. Dacă aş fi fost un bun literat, şi nu un bun finanţist, descrierile ar fi fost mai fastuoase. Aşa…

>> A fost nevoie de mult timp şi destule eforturi până ca Alla să spună „Da” – ne-am cunoscut la sfârşitul anilor ’90 şi ne-am căsătorit în 2004… Eram „înnebunit” după ea încă de când am întâlnit-o prima dată în oraş. Mi-a atras atenţia imediat, dar nu sunt atât de impulsiv încât să mă apropii să o întreb cum o cheamă şi să-i cer numărul de telefon. Când am văzut-o a doua oară la un market, am înţeles că nu e o întâmplare şi trebuie să acţionez. Dacă am reuşit s-o conving pentru ca acum să fim fericiţi împreună, înseamnă că sunt convingător. Sunt şi un bun negociator. Dar prefer să nu vorbesc mult, ci să acţionez. (zâmbeşte) Fapta vorbeşte pentru mine.

>> Vreau ca Alisa să fie mai bună ca mine. Trebuie să fie mai bună, mai talentată. Dintre calităţile pe care le-aş dori să mi le moştenească, ar fi onestitatea, responsabilitatea şi sârguinţa. Aş vrea să mă depăşească la multe alte capitole unde nu am talente. În artă, de exemplu.

Controalele antidoping şi Noua Zeelandă
>> Sunt un om de sport. Dacă m-aş trezi într-un moment pe un teren sportiv într-un joc de echipă, m-aş descurca oricum. Chiar dacă nu aş fi cel mai bun, nu aş pune echipa în pericol niciodată. Am practicat diferite discipline în diferite etape şi mi-a fost interesant în toate: atletism, baseball, squash, baschet, fotbal, şah… Pe unele le-am practicat într-o măsură mai „profesionistă”, cum ar fi baseball sau săriturile în înălţime…

>> Serviciile antidoping erau mai puţin „active” în timpul junioratului meu, iar rezultatele care se „săreau” atunci erau pentru mine din domeniul fantasticului. Asta m-a făcut să mă opresc. Cum s-au înteţit controalele de dopaj, şi rezultatele au coborât. Oricum, sunt mândru că am sărit 2 metri – e important să-ţi depăşeşti propria înălţime. Şahul îmi oferă calmul şi-mi dezvoltă abilităţi utile meseriei mele – e bine să poţi preveni acţiunea adversarului cu două-trei mişcări înainte.

>> Nu merg la sala de forţă. Am făcut-o ceva timp, dar „trasul de fiare” măreşte masa musculară şi o face mai rigidă – nu e pentru mine. Mai bine joc fotbal în puţinul timp liber. Jocurile de echipă sunt mult mai utile.

>> Aş vrea să ajung în Noua Zeelandă. Îmi place să călătoresc, să văd  locaţii noi, pitoreşti şi inedite, iar cel mai departe (ca fus orar) am ajuns în Hawaii.

>> De mic eram pasionat de astronomie, de tot ce înseamnă planete şi aştri. Dar niciodată nu mi-am dorit să fiu cosmonaut – nu mi se părea atât de incitant să văd planeta noastră din spaţiu. Nici acum.

„Moldovagaz” în cifre:
„Moldovagaz” este o întreprindere mixtă moldo-rusă, cea mai mare întreprindere din sectorul energetic al ţării (peste 5000 de salariaţi), care asigură cu gaze naturale consumatorii Republicii Moldova (acoperire 99,99%), precum şi tranzitul gazelor naturale către consumatorii ţărilor din regiunea Balcanilor.

Chiar dacă procesul de gazificare a început încă în 1967, Moldovagaz a fost înregistrată, cu denumirea pe care azi o are, la 25 mai 1999, cu un capital statutar de 1332,9 mil. de lei, împărţit în acţiuni nominative simple fiecare a câte 100 de lei. De facto, are doi acţionari fundamentali – „Gazprom”, care votează inclusiv cu acţiunile nominative ale Comitetului de gestiune a patrimoniului Transnistriei, şi Guvernul RM.

Suma investiţiilor în anul 2011 a constituit 350,9 mln. de lei, iar volumul de vânzări a atins cifra de 5,4 miliarde de lei. În prezent, de serviciile „Moldovagaz” beneficiază 635.648 de clienţi. Începând cu anul 2008, S. A. „Moldovagaz” este membru al Congresului de Afaceri European.

„Moldovagaz” a fondat 23 de întreprinderi, dintre care 16 se află pe malul drept al Nistrului, iar 7, în Transnistria – ele sunt ale noastre doar de iure. Din toate întreprinderile, 2 sunt de transport, spre exemplu — „Moldovatransgaz”, care tranzitează gazele naturale consumatorilor din ţările din regiunea Balcanilor, 18 sunt de distribuţie (de exemplu „Chişinău-gaz”, care deserveşte consumatorii mun. Chişinău) şi 3 au alte activităţi. Spre exemplu „Flacăra Albastră”, care a fost înfiinţată în scopul pregătirii cadrelor pentru toate întreprinderile „Moldovagaz”.

(Text: Marcel Toma. Foto: Florin Tăbârţă, fotoroom.md)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Familie frumosă şi fericită.
Alexandru Gusev este demn de postul de Preşedinte SA Moldovagaz.
Este o persoană deosebită corect in tot şi foarte deştept.
Vă doresc sănătate şi mult noric.
V.Ganea   -  
13 Decembrie 2012, 14:15
Sus ↑
intr-adevar o familie frumoasa.
un om   -  
09 Ianuarie 2013, 02:48
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău