VIP Magazin
16 Decembrie 2019
Print
Print
Print
Print
Alexandru GRECU. Îndrăgostit pe viaţă
Noiembrie 2005, Nr. 19

Alexandru GRECU. Îndrăgostit pe viaţă

Comentează   |   Cuprins

A aflat despre existenţa fotbalului care l-a contaminat eremediabil atunci când l-a văzut pe Maradona la Mondialul din Mexic-86.  Alexandru Grecu, realizatorul emisiunii „Fotbal Hebdo” de la Moldova-1 nu caută nici un remediu sau antidot pentru a scăpa de virusul fotbalistic, „rămânându-i fidel” şi-n viaţă şi-n meserie.

Sandu, acorzi prioritate  emisiunilor despre fotbal. De ce anume fotbalul îţi domină viaţa şi cariera?

Au fost şi alte sporturi, dar fotbalul rămâne a fi singura iubire care, bag mâna în foc, nu m-a înşelat niciodată. Pentru mine, fidelitatea contează enorm. De ce atâta fotbal? Pentru că iubesc la nebunie acest sport. Pentru că nu pot să stau o zi fără fotbal. Cred că sunt un mare norocos, pentru că pasiunea mea este şi profesia mea. Asta îţi permite să vii de la serviciu fără a simţi oboseala. Dimpotrivă, mai urmăreşti la TV alte câteva meciuri până adormi, fără să prinzi finalul partidei. Cine iubeşte fotbalul mă înţelege.     

Ce eforturi presupune realizarea unei emisiuni de succes despre fotbal la Moldova-1?

Este foarte greu, deşi am crezut că va fi şi mai greu. Am avut, însă, înţelegerea şi susţinerea conducerii televiziunii, dar şi a oamenilor cu care lucrez. Chiar dacă aparatajul televiziunii este învechit, chiar dacă cele mai bune săli de montaj sunt suprasolicitate, iar cei care vor să filmeze sau să monteze trebuie să le rezerveze cu două săptămâni înainte. Suntem sprijiniţi de Arcadie Zaporojanu, care ne-a ajutat să procurăm o cameră video ultramodernă şi alte lucruri foarte importante, printre acestea – decorul, despre care se spune că este cel mai modern din ţară. Fără Arcadie, această emisiune nu ar fi fost posibil de realizat.      

Care a fost cea mai tare declaraţie făcută la „Fotbal Hebdo”?

Cele mai tari îi aparţin lui Petru Efros, care a declarat în premieră că a participat la blaturi şi că selecţionerul de tineret Boris Tropaneţ invită la naţionala mică jucători pe care vrea să-i transfere. Fără falsă modestie pot să spun că Radu Rebeja a fost rechemat de Pasulko la Naţională graţie emisiunii „Fotbal Hebdo”, mai mult, impus să-l invite pe Rebeja chiar în emisie directă.  

După ce criterii îţi selectezi invitaţii?

Toţi invitaţii mei sunt importanţi. Dar cel mai interesant invitat ar fi fost bunelul meu, Nică. N-am întâlnit pe nimeni care să vorbească despre fotbal aşa cum vorbea el. Din păcate, nu a mai apucat să urmărească nici o emisiune „Fotbal Hebdo”.

Cum apreciezi evoluţia Naţionalei Moldovei?

Aş putea face o asociere. Iubeşti o fată frumoasă pentru că este frumoasă. Nu-ţi este ruşine să ieşi cu ea în oraş, unde te vede lumea. O priveşti şi tu cu admiraţie. Dar rămâne doar fata frumoasă ce nu ştie să facă nimic (mâncare sau altceva prin casă sau şi mai rău, nu ai ce să discuţi cu ea, pentru că a avut note mici la şcoală)... Cam asta-i povestea echipei noastre naţionale. Jucăm frumos, dar fără rezultate. Tot pe loc, pe loc.    

Ce se întâmplă în campionatul intern?
 
Campionatul intern este dezastruos. Meciurile sunt de o calitate mediocră la care, cu mici excepţii, poţi să adormi. De vină sunt şi spectatorii, care nu vin să susţină jucătorii. Mai mulţi fotbalişti-prieteni mi-au spus: „Sandule, când vine lumea la meciuri eşti motivat să joci, să se vadă că ai valoare. Dar când se adună 50 de oameni, dintre care jumătate sunt jurnalişti, iar restul – rude ale jucătorilor, parcă nici nu mai vrei să alergi”. Mediatizarea meciurilor este foarte proastă. Cluburile nu au o politică normală de dezvoltare a fotbalului. Federaţia nu reuşeşte să le facă pe toate în condiţiile în care mai are de soluţionat problemele echipelor. Urmăriţi „Fotbal Hebdo” şi veţi afla toate detaliile despre campionat.   

Cum apreciezi evoluţia lui Covalciuc?

Ar avea loc în orice echipă din Europa. Momentan, e cel mai valoros fotbalist al nostru. Din păcate, m-a dezamăgit enorm după meciul cu Bielarus, când a refuzat să-i dea un autograf unui copil. A fost lamentabil. Încă o confirmare a faptului că mai vegetăm la capitolul mentalitate.

Dacă va fi perseverent, va ajunge la un club mare. Acolo, însă, va fi imediat taxat dacă va refuza să ofere autografe.

Care fotbal ţi se pare mai interesant?

Cel brazilian. Îmi amintesc cum urmăream Campionatul Mondial din Mexic-86, meciul din sferturi dintre Franţa şi Brazilia. Eu ţineam cu francezii (pentru că mama este profesoară de limba franceză), iar bunelul ţinea cu Brazilia, patria lui Pele. Atunci nu înţelegeam fotbalul. Nici acum nu-i înţeleg pe cei care susţin că Pele a fost mai mare decât Maradona. Nu l-am văzut pe Pele. Dar fotbalul brazilian este cel mai frumos din lume. Sunt adeptul fotbalului spectacol.

Cu cine dintre celebrităţi ţi-ai dori să stai de vorbă?

Cu fostul cronicar sportiv Ioan Chirilă. Cu regret, patriarhul presei sportive româneşti nu mai este printre noi.

Mai ai timp pentru a juca o repriză cu prietenii?

Joc şi două, dacă e nevoie. Mă antrenez permanent, de două ori pe săptămână. Un prieten de-al meu glumeşte spunând că pe la 30 de ani voi apuca şi eu să joc în Divizia Naţională.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

bravo pentru ceea ce face
lili   -  
26 Ianuarie 2010, 20:02
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+11°