VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Alexandru Cărăuş. Cardiologul cu „inima deschisă”
Martie 2007, Nr. 35

Alexandru Cărăuş. Cardiologul cu „inima deschisă”

Comentează   |   Cuprins

Cei născuţi sub semnul Balanţei au o înaltă ţinută etică. Sunt fermecători. Şi foarte siguri de ceea ce fac. Asta le permite să-şi  facă cele mai temerare planuri şi să învingă. Este şi cazul protagonistului nostru. El salvează vieţi, arată ca un Adonis şi se numeşte Alexandru Cărăuş.

CV-ul unui „mare norocos”

 Născut pe 6 octombrie 1964, în localitatea Bujor din raionul Hânceşti, a locuit de la vârsta  de cinci ani la Ciutuleşti, Floreşti, împreună cu sora şi părinţii săi, pedagogi de profesie.  În 1980, la nici 16 ani împliniţi, este admis la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, pe care îl şi absolveşte în 1986 cu menţiune. Se consideră un mare norocos, deoarece îşi face studiile postuniversitare la o instituţie de renume mondial – Centrul Unional de Cardiologie din Moscova, condus de Evgheni Ceazov (care i-a tratat, de-a lungul anilor, pe toţi ştabii vremii – începând cu Brejnev şi terminând cu ultimul secretar general al PCUS, Gorbaciov). Doi ani a fost în „ordinatură”, cum se numea această şcolire pe atunci,  iar apoi – a urmat aspirantura, reuşind să-şi susţină teza de doctor în medicină înainte cu 6 luni de termenul stabilit. Revenind acasă în 1991, iarăşi a avut noroc, deoarece tocmai a fost deschisă clinica Institutului de Cardiologie din Chişinău. La această instituţie lucrează până azi în calitate de şef de clinică şi de laborator hipertensiune arterială. Teza de doctor habilitat o susţine în 2001 cu un studiu de pionierat, ce vizează o abordare nouă în tratarea celui mai grav sindrom al medicinei interne – insuficienţa cardiacă cronică. Vindecarea acestei patologii după metoda lui Al. Cărăuş a fost confirmată în anii următori şi în studiile din ţările occidentale. A publicat peste 120 de lucrări în numeroase reviste de medicină din ţară şi de peste hotare, cinci monografii, dintre care ultima, scrisă în colaborare cu doi colegi, Oleg Calenici (prietenul său de o viaţă) şi un cardiologul turc, Talant Beck Batâr Aliev, a fost acceptată în Biblioteca Congresului American.  Din 1 februarie curent este membru titular al Colegiului American de Cardiologie. Doctorul habilitat în medicină Al. Cărăuş e un bărbat împlinit şi în viaţa personală.

Fără discriminări

Sobrietatea, liniştea, calmul, exigenţa medicului şi managerului Al. Cărăuş impun din partea subordonaţilor săi (vreo 30 la număr) o atitudine asemănătoare. Niciodată nu ridică tonul. Sub aparenţele înşelătoare de om aspru se ascunde însă o fire extrem de emotivă. Medici, asistente medicale, pacienţi mi-au relatat zeci de momente dramatice în care profesionalismul şi spiritul său de sacrificiu au salvat vieţi. Este vorba deopotrivă despre celebrităţi şi despre anonimi. Şi nu face nici o discriminare. „Nu mă interesează „casta” sau orientarea politică a pacientului. Singurul lucru care mă preocupă este să-l pot ajuta şi să-i insuflu încredere. Din momentul în care omul intră la mine, formăm o echipă. Din nefericire, există şi cazuri imposibile şi atunci sufăr, sufăr cumplit...”, recunoaşte Al. Cărăuş. Dacă este nevoie, îşi întrerupe concediul pentru a-şi face meseria. Mulţi dintre foştii săi pacienţi i-au devenit, cu timpul, prieteni, printre ei politicieni, oameni de cultură şi foarte mulţi ziarişti... În felul acesta, şi-a asigurat un loc în inimile lor, dar şi ale acelor medici tineri pentru care este un exemplu de competenţă şi profesionalism.   

„Minoritarul” de acasă

 Nina, Cristina şi Mihaela sunt fetele din casa doctorului. Nina Cărăuş, soţia lui Alexandru, te cucereşte din prima prin aerul său  adolescentin. De fapt, arată ca o soră mai mare a Cristinei (studentă la USM) şi a Mihaelei (liceană la „Prometeu”). Nina este deosebit de volubilă şi afectuoasă încât ţi se pare că o cunoşti de ani de zile. E un fel de „antipod” al soţului său, care nu prea lungeşte vorba. Dar dacă îl cunoşti mai bine, descoperi un interlocutor interesant care ştie, mai ales, cum să-şi manifeste prietenia. Întrebându-l dacă nu se simte „în minoritate” acasă, mi-a replicat râzând: „Minoritar? Da de unde?! Mă simt chiar răsfăţat de fetele mele”. N-avem cum să nu-i dăm crezare. Despre Cristina Cărăuş s-a scris şi s-a vorbit în presa noastră, tânăra fiind o promiţătoare interpretă de muzică uşoară. De vreo doi ani încoace, însă, Cristina refuză să cânte. Zice că este decepţionată de showbiz-ul autohton. Facultatea este prioritară, dar la muzică revine ea, oricum: fiind o perfecţionistă, are nevoie de timp, de un compozitor bun şi, mai ales, vrea sa-şi creeze un stil propriu. Mihaela are acelaşi har ca şi sora mai mare, dar tot şcoala e pe primul loc.

„La inimă este-un leac...”

Povestea lui Alexandru şi a Ninei este una deosebită. A fost dragoste la prima vedere, afirmă el. S-au cunoscut în aprilie 1986, la discotecă, Nina fiind studentă la Facultatea de economie a USM. În vară s-au căsătorit, iar în toamnă Alexandru a plecat la Moscova, să-şi facă doctoratul. Nici prin cap nu i-a trecut s-o lase pe Nina în Moldova... nemăritată cu el. „Prea-mi căzuse cu tronc la inimă”, mărturiseşte el. Şi cum la asemenea „boală de inimă este-un leac”, la 21 de ani s-a însurat. Pentru siguranţă deplină, a lăsat-o pe Nina „noră-n casă” la părinţii săi, la Ciutuleşti, pe toată „perioada moscovită”. Copila cea mai mare, Cristina – o frumuseţe de fată, cu ochii lui tata – s-a născut pe un ger de crăpau lemnele şi cu zăpadă „cât gardu”, pe 29 ianuarie 1988, la maternitatea din Bălţi, iar fericitul părinte, aşa cum vă spuneam, se afla la Moscova...

Perioada moscovită

De acest răstimp îl leagă multe amintiri. În primul an de studii în capitala URSS-ului făcea naveta Moscova-Chişinău cu o frecvenţă uluitoare. Au fost nişte ani mai deosebiţi, trăiţi departe de casă, doar că „foarte acasă”. „Gaşca noastră, a moldovenilor care-şi făceau studiile în capitala sovietică, era cea mai puternică. Eram buni la carte, dar la fel de buni şi în ale sindrofiilor. Îi depăşeam chiar şi pe georgieni. Niciodată nu lipseau de la „evenimentele speciale” brânza de oi, vinul moldovenesc, jumările şi alte „bunătăţi ca la mama acasă”. Şi nu eram împreună doar cei din branşă. Ne adunam adesea cu toţii – viitori actori şi literaţi. Pe atunci, am legat prietenie cu mulţi viitori actori ai scenei chişinăuiene.”

De politică?...

Curtat şi încă insistent. Nu a făcut politică, deşi simpatizează cu „dreapta”. Este omul căruia dacă i s-ar încredinţa un minister, l-ar pune pe roate. Ar conduce cu brio şi un guvern, nu ne îndoim. I s-a propus să candideze pe listele unui puternic partid de dreapta. („Te facem ministru”, l-au asigurat liderii.) Dar a refuzat, după care a mai refuzat încă un partid, apoi încă unul... „Nu am acceptat, deoarece ţin mult la meseria mea. Iar eu nu-mi permit să fac lucrul de mântuială, sunt medic. Să stau comod în fotoliul de parlamentar şi să pierd timpul – nu-i pentru mine. Când le-am spus-o, o bună cunoştinţă de a mea, actualmente deputat, a încercat să mă convingă că „nu-i mare scofală cu deputăţia, ia acolo, vii bunăoară joia, stai câteva ore la „serviciul de ales al poporului”, votezi ce votezi şi pe urmă eşti liber să-ţi vezi de bolnavii tăi...”. Pentru politică trebuie să ai vocaţie. Nu zic, sunt şi politicieni care o au, există şi tineri politicieni şcoliţi, doar că aceştia deocamdată nu se prea manifestă.”

Text: Marcela GAFTON
Foto: Dumitru Doru


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Un medic genial si un OM MARE!
Jos palaria!!!
Vasile   -  
03 August 2011, 22:51
Sus ↑
LA MULTI ANI ,DOMNULE DOCTOR !SA VA DEA DUMNEZEU CEA MAI BUNA SANATATE ,NUMAI BUCURII SI MULTA DRAGOSTE DE LA CEI DRAGI.IUBITI OAMENII ASA CUM VA IUBEC EI ...RAMINETI ASA CUM SUNTETI ...INTELIGENT ,AGER ,ATRAGATOR SI UN PROFESIONAL DE FORTA!
ALLUNA KORCINKI   -  
06 Octombrie 2011, 17:18
Sus ↑
Sincere multumri unui om care te face sa crezi ca mine e o noua zi si vei fi fericit ca ii ai alaturi pe cei dragi,Dumnezeu sa va aiba in paza si tot binele din lume famiiliei Dumneavoastra!
castravet ina   -  
27 Noiembrie 2011, 22:06
Sus ↑
peste 1 saptamina ajung in moldova am fost operata la inima peste hotare doresc acest medic sa imi fie cardiolugul meu cum il pot gasi va rag ajutatima938
ca patienta   -  
15 Ianuarie 2013, 16:30
Sus ↑
salut numere de contact nu aveti?
pacient   -  
11 Decembrie 2013, 16:24
Sus ↑
Un car de ani, succese la toate si la toti.Eu ma odihnesc la Tanea si Natasa , BARSELONA................................... A m citit articolul pe mold.md
NISTOR CARAUS. BARSELONA 11.06.2014   -  
12 Iunie 2014, 18:59
Sus ↑
Tocmai "a salvat" (cu bani) o viata. Astazi l-am inmormantat...
Sergiu   -  
01 Iunie 2015, 22:44
Sus ↑
Ce nr are ??
Cum pot să-l contactez??
As dori si eu sa ma Consult la el
Cris   -  
11 Decembrie 2015, 22:01
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău