VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Alex Kalenyuk. Orele şi femeile se trec, iubirile rămân
Iunie 2005, Nr. 14

Alex Kalenyuk. Orele şi femeile se trec, iubirile rămân

Comentează   |   Cuprins

E cel mai mare distribuitor oficial al ceasurilor elveţiene în Moldova. Alex Kalenyuk a creat  „Godina International” pentru a aduce la Chişinău cel mai exact timp din lume, elveţian. Un estet rafinat care nu poate trăi fără femei frumoase, un bărbat care apreciază valorile autentice şi bunul gust. Desigur, nu a bănuit că va face afaceri cu ceasuri, căci a pornit să facă militărie, ca să ajungă mai târziu la facultatea de Drept. Şi cine ştie ce surprize îi rezervă viaţa, ale cărei clipe şi ani se scurg prin cele mai frumoase clepsidre moderne, montate în safir şi metale preţioase...

Din cauza ceasornicarilor elveţieni, care îi propun în permanenţă cele mai moderne modele, a pierdut numărul ceasurilor din casă. Din bogata-i colecţie însă se face remarcat un ceas oferit de însuşi Raymond Weil, de care, mărturiseşte, nu se va despărţi vreodată. Cunoscutului watchmaker din Elveţia nu-i stă în obicei să facă daruri, însă pentru partenerul său a făcut o excepţie. Deasemenea, Alex ne-ar putea propune să procurăm un „Alex Kalenyuk”, marcă personalizată, fabricată în Elveţia într-o ediţie limitată. O parte din aceste ceasuri au fost dăruite prietenilor, iar o altă parte - vândută. Păcat că Alex Kalenyuk nu şi-a scos ceasul la licitaţia „VIP magazin”.

Aflat între numeroase decolări şi aterizări în aeroporturile din Geneva, Praga sau Sankt Petersburg, Alex îşi potriveşte ceasul şi după ora Chişinăului, unde afacerile l-au adus acum câţiva ani. Are imaginea omului de afaceri cu stofă, expert în acest business scump, delicat şi prestigios în acelaşi timp. Cei 39 de ani ai săi sunt plini de experienţă: a fost bancher în Ucraina, a elaborat proiecte investiţionale în Elveţia, a făcut afaceri cu sticlă. În ultimii zece ani, a schimbat trei case. În glumă, se crede un „olandez zburător”. Este un bărbat cu picioarele pe pământ, dar şi romantic în acelaşi timp, foarte deschis, fără aere de om bogat. Nu-i place să-şi pună pe tavă viaţa personală. Încercăm doar să intuim ce se află îndărătul experienţei sale. Niciodată nu a fost carierist, cu toate că în perioada sovietică i se insufla că e suficient să ai o imagine agreabilă şi o coafură „corectă” ca să faci carieră. A preferat să meargă de unul singur, să înveţe din propriile greşeli şi să tragă concluzii.

E mândru că e cernăuţean. Se trage dintr-o familie de ucraineni, dar precizează, jenat, că nu ştie româna, parcă cerându-şi scuze. „Ştiţi, Cernăuţiul este un teritoriu foarte interesant: chiar şi în timpul sovietic, aici locuia un număr egal de ruşi, ucraineni, moldoveni şi evrei. Oamenii de aici sunt persoane deosebite. Cel mai mare distribuitor de telefoane „Siemens” din Cehia este un tânăr (multimilionar) din Cernăuţi, rectorul Academiei militare şi de medicină din Rusia este şi el de-al nostru, nemaivorbind de cântăreţii Serov şi Rotaru”.

Nu a decis imediat unde să meargă după terminarea şcolii. Pentru că, de felul lui, e un om care iubeşte viaţa şi ştie să se bucure de ea. Totodată, este  pragmatic: uneori chiar i s-a spus că este zgârcit, pentru că îi place să se tocmească. A fost greu să-i împace pe cei „doi”. Întâi, a învăţat la Colegiul militar „Suvorov” din Leningrad. Apoi, a vrut să studieze la o instituţie politică, dar nu l-au luat din cauza comportamentului rebel. „Am învăţat întotdeauna bine, dar punctul meu slab era purtarea. M-am dus la artilerie – am învăţat până în anul III, apoi am lucrat la o uzină unde am asamblat primele calculatoare sovietice. Mai târziu am decis să intru la Drept şi am reuşit. Mi-am luat licenţa în Dreptul bancar”. La 29 de ani era cel mai tânăr proprietar de bancă din Ucraina.
 
„Avem nişte ţări prea politizate şi e de ajuns ca politicienii să nimerească într-o companie cu businessmanii – sunt şi ei oameni, nu? – că imediat apar diferite interpretări. Din această cauză, într-un anume moment, mi s-a dat de înţeles să plec din ţară, în caz contrar, mă vor ajuta cu bagajele”. Mutându-se în Cehia, s-a ocupat de VIP-turism şi businessul cu sticlă. Soarta l-a dus în Elveţia, unde se specializase în programe investiţionale şi cea mai mare realizare a lui a fost o investiţie de nouă milioane de mărci pentru o companie de transport din Ucraina. Între timp, afacerea cu ceasurile căpăta turaţii. Când i s-a propus să vină în Moldova, a observat că aici lipseşte o piaţă civilizată a ceasurilor. „Afirmaţia mea poate fi banală, dar un hobby a devenit un business serios. Toţi mă cunosc datorită Companiei „Godina International”. Am şi alte proiecte despre care veţi auzi în curând”, mărturiseşte dl Kalenyuk. Graţie „Godina International”, în Moldova au început să fie vândute mărci cu renume mondial ca „Tissot”, „Longines”, „Chronoswiss”, „Raymond Weil”, „Rado”, „Gucci” etc. Iar din toamnă e posibil să avem în vitrine „Chopard” şi „Versace”.

I-a trebuit timp să se obişnuiască să comunice cu clienţii care-şi dau importanţă (cei ce-şi „îndoaie” degetele), solicitând cele mai scumpe ceasuri. „Bunurile materiale fac parte din existenţa noastră şi bineînţeles că trebuie să le folosim. Cu timpul, psihologia oamenilor se va schimba, vom înţelege că succesul vine nu la cel mai bine îmbrăcat sau la cel cu cea mai scumpă maşină, ci la persoanele care se îngrijesc de propriul suflet”. A suferit personal de „fiţe” şi acum încearcă să evite persoanele care îşi fac averi provocând altora neplăceri. De altfel, vânzătorul de ceasuri elveţiene crede că  mofturile încurcă unei colaborări normale. „Desigur, mă preocupă venitul personal, dar şi gradul de cultură şi educaţie al societăţii în care mă aflu, căci mă gândesc la copiii mei, care trebuie să crească şi să fie educaţi într-un mediu mai bun”.

„Ştiţi de ce lumea întârzie?”, se întreabă Alex, parcă ghicindu-ne întrebarea. „Îşi ia pe cap prea multe obligaţii şi nu reuşeşte să le ducă la bun sfârşit pe toate. De multe ori apar diferite situaţii necontrolabile. Recunosc că, deşi foarte rar, se întâmplă să întârzii şi eu. Mă pregătesc întotdeauna minuţios pentru  întâlniri şi uneori mă reţin pentru că pregătirile îmi răpesc prea mult timp. În asemenea cazuri, mă străduiesc să preîntâmpin omul. Cel mai interesant e că nu cer de la femei punctualitate, dar ele foarte des ajung înaintea mea!”.

Femeile au jucat şi continuă să joace un rol important în viaţa lui. Şi pentru el, ca şi pentru Paulo Coelho, femeia este un Zair de care nu poţi să te lipseşti. Afacerile în modelling i-a schimbat viaţa, pentru că aşa a cunoscut-o pe Ea. Îi place să vorbească despre dragoste. „Mi-a plăcut o fată şi am vrut să fiu cu ea – am încercat s-o cuceresc, făcându-i cadouri scumpe şi ducând-o în călătorii exotice. Oricărei femei pot să-i placă asemenea gesturi, dar asta nu înseamnă că va începe să te iubească în mod automat. Când am văzut că nu am nici un răspuns, am devenit nervos. Fireşte, nu am luat cadourile înapoi – aşa cum fac unii indivizi – e o manifestare gravă a slăbiciunii bărbăteşti. Am înţeles că bărbatul trebuie să-şi demonstreze calităţile, nu posibilităţile. Îndată ce mi-am schimbat comportamentul, totul a mers bine. Pentru a fi alături de femeia iubită, nu trebuie să ai Ferrari sau Lamborgini ori să-i un dăruieşti colier de la Chopard”.

Îi place să fie în anturajul femeilor frumoase. E stilul lui de viaţă. „Nu am avut niciodată scopul de a le cunoaşte personal pe toate. Pur şi simplu, când ai alături o femeie frumoasă, te simţi bine”. Este romantic şi suferă mult când sentimentele sunt unilaterale. Dragostea adevărată vine cu anii, când după serile pasionale şi altele „moderate” - cu cât mai bine cunoşti omul, cu atât mai mult eşti atras de el. Pentru asta, se spune că merită să trăieşti şi să iubeşti. Atunci când se simte trădat, se face nod. Serviciul este pentru el cel mai bun remediu contra sentimentelor: te ajută să te concentrezi şi să-ţi revii.

Despre prima lui dragoste, Alex ne recită o poezie. Are un caiet întreg. Povestea se întâmpla pe când avea 19 ani. Şi astăzi îi mai dă ghes muza, îl urmăreşte deseori în avion, dar nu are foaie la îndemână şi gândurile îi rămân suspendate deasupra norilor... Ca un cunoscător al firii omeneşti, ne spune că relaţiile dintre femeie şi bărbat se verifică atunci când el este într-o fază proastă. Pentru că toţi oamenii de afaceri au perioade faste şi mai puţin faste. Atunci când ceva nu merge, e bine să-ţi verifici şi relaţiile personale. Dacă sentimentele sunt adevărate, reuşeşti să scapi de greutăţi şi să obţii un succes şi mai mare. Crede că, totuşi, sentimentul de dragoste are început şi sfârşit. „Pe mulţi îi preocupă faptul cum să cucerească omul drag, iar după ce-l au alături, nu mai ştiu ce să facă cu el. O vreme, mai poţi trăi sub influenţa sentimentelor. Nu e nevoie să mimăm dragostea, sentimentele, relaţiile care nu mai există”.

Îi place să vorbească despre copii, care sunt o cauză importantă a vieţii noastre, şi-i sfătuieşte pe bărbaţi să fie alături de femei atunci când sunt însărcinate, să-şi calce pe inimă, să uite de ambiţii şi să le satisfacă orice capriciu. Iar pe cei curajoşi îi îndeamnă chiar să asiste la naştere – când bărbatul înţelege ce se întâmplă cu femeia, acest lucru poate să-i schimbe foarte mult viziunile asupra vieţii.  

Alex Kalenyuk se consideră un om fericit, deşi are multe planuri nerealizate (cel de a face cinematografie sau de a cumpăra echipa preferată de fotbal, „Dinamo” Kiev). Rămâne optimist. A ajuns la concluzia, simplă, dar adevărată că trebuie să acceptăm lumea aşa cum este: cu toate calităţile şi metehnele oamenilor. Mai bine să „forezi” în propriul univers şi să înţelegi ce trebuie să faci în lumea asta. Şi cel mai important – a înţeles că trebuie să faci bine pentru alţii. Nu pentru bifă! Până la urmă, toate se rezumă la suprafaţa „câmpului de dragoste” din jurul fiecăruia dintre noi.  

Text: Rodica Trofimov
Foto: Roman Canţîr


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău