VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Alecandru Pincevschi. Imperiul calităţii
Aprilie 2004, Nr. 01

Alecandru Pincevschi. Imperiul calităţii

Comentează   |   Cuprins

Preşedintele companiei „Elita-5" a devenit unul dintre cei mai respectaţi oameni de afaceri din Moldova. Compania sa administrează complexul comercial "Grand Hall", magazinul de mobilă de lux italiană "Casa Magică", afaceri cu petrol, baze angro de produse alimentare şi cosmetice, fiind şi dealer autorizat al automobilelor FIAT în Moldova. Graţie unor capacităţi de invidiat, Alexandru Pincevschi a reuşit să creeze în jurul său un incredibil imperiu al afacerilor de calitate.

Nu este un dur, deşi tot ce a obţinut în carieră, a reuşit fără sprijinul părinţilor. Dacă nu şi-ar fi pierdut tatăl la o vârstă fragedă şi dacă ar fi fost mai alintat de soartă, nu ar fi găsit atâta ambiţie şi dorinţă ca să lupte cu viaţa şi să-i răstoarne tiparele.

În copilărie îi plăceau la nebunie maşinile şi a rămas contrariat când tatăl său, pe care se cuvenea să-l asculte, i-a spus că trebuie să se facă constructor. Perspectivele unui mecanic auto pentru fiul său, încă adolescent, nu-l încântau deloc pe seriosul şef de şantier din Făleşti.„Asta nu e treabă.Tu trebuie să construieşti case, să fii de folos oamenilor."

Familia este domeniul pe care nu-I poate zdruncina curiozitatea unui străin. Soţia Tatiana este femeia care nu l-a dezamăgit niciodată. Împreună au trecut prin clipe dramatice şi au învăţat să accepte viaţa aşa cum este, cu bine şi rău la un loc. Fiul Eduard se interesează de afacerile familiei şi, ca să fie un bun succesor al tatălui său, studiază managementul.

Cum aţi intrat în lumea afacerilor?

S-a întâmplat demult, prin 1987. Am început de la o mică firmă de construcţii în care lucrau şase persoane. Cu timpul, mi-am extins afacerile în domeniul produselor petroliere, mobilei, maşinilor, începutul a fost foarte greu.

Lumea în care se fac banii este dură sau destul de amiabilă?

Una deosebită, care te pri¬meşte aşa cum eşti. Ca să fii acceptat în această lume trebuie să fii onest, să nu-ţi înşeli partenerii, să nu-ţi ig¬nori propriile promisiuni. De asta depinde imaginea ta de om de afaceri.

Cum vă simţiţi ca parte a noii clase de moldoveni bine plasaţi financiar?

Simt că stau bine pe propriile picioare. Mă simt bogat cu faptele pe care le-am făcut, cu cei 2000 de angajaţi pe care îi salarizez lunar, cu prietenii şi familia mea, cu afacerile pe care le administrez cu plăcere. Volumul sau numărul banilor îşi pierde importanţa cu timpul, au altă valoare. Pentru mine banii sunt un instrument de a dezvolta o afacere, de a plăti salarii şi impozite în bugetul statului.

Cât de profitabile sunt afacerile dvs.?

La începutul anilor '90, rentabilitatea lor era destul de mare. Dar azi nici nu putem compara profiturile de acum opt ani, când nu prea aveam cu cine concura. Dacă iniţial erau câteva benzinării în toată ţara, acum avem vreo 600. Iar numărul maşinilor nu a crescut în aceeaşi proporţie. Situaţia este similară şi în domeniul mobilei. Dar asta e foarte bine pentru clienţi - s-au mai redus preţurile, a crescut calitatea şi nivelul de deservire. In schimb, scade rentabilitatea afacerilor.

Lumea politică exercită presiuni asupra lumii de afaceri sau e invers?

în Rusia, de exemplu, oamenii de afaceri au făcut totul ca să ajungă în politică şi să dirijeze anumite situaţii. Există şi la noi ceva asemănător, dar într-o formă mult mai nehotărâtă, mai puţin agresivă. Businessmenii nu se grăbesc să bată la uşa marii politici, deoarece deocamdată nu-şi pot permite să le administreze altcineva afacerile, iar ei să stea câte patru zile în sala Parlamentului şi să lucreze asupra legilor. Nivelul de administrare al afacerilor noastre nu este atât de avansat încât să ne permitem luxul de a veni în politică. Dar asta e o situaţie temporară. Eu cred că există mulţi oameni de afaceri care merită să facă politică şi care vor să schimbe spre bine cursul economic al tării.

Cum vă cheltuiţi banii ?

Îmi place să mă îmbrac cu gust, dar mănânc la fel ca cei care nu au afaceri. Nu sunt amator al jocurilor de noroc. Pot să joc acasă, cu prietenii, de-a „popa-prostul" sau 10-15 minute în cazino, din plăcere. Cel mai mult cheltuiesc ca să văd lumea şi să învăţ de la ea.

Dacă aţi avea 30 de ani şi doar o mie de dolari, ce afacere aţi începe?

E greu de spus, dar dacă am avut curaj atunci, aş face-o şi azi. Cândva, am început totul cu o mie de dolari în minus, adică împrumutând această sumă.

Care este, până la urmă, secretul cei ?

Muncesc foarte mult. Aş zice că munca este un handicap al meu. Vin primul la oficiu şi plec ultimul. Permanent simt că mai am ceva de învăţat. După ce l-am însoţit pe preşedintele Snegur la întâlnirea cu Bill Clinton, mi-a fost ruşine că nu ştiam engleza. Imaginaţi-vă că, în avion, mă abordase însoţitoarea de bord, iar eu mă făcusem că n-o aud pentru că nu înţelesesem nimic. Am revenit în ţară şi, exact doi ani, seară de seară, am învăţat engleza, după orele de program. Pe urmă, câteva luni, am studiat, tot seară de seară, italiana, începusem afacerea cu mobilă italiană şi voiam să comunic cu partenerul în limba sa. Nu am sâmbete şi duminici. Dar asta e viaţa mea şi îmi place aşa cum e.

Chiar nu vă odihniţi niciodată?

Prefer să îmbin munca cu odihna. Cred că am văzut toată lumea călătorind, înainte de a începe afacerile cu petrol, stăteam câte şase ore la staţiile de alimentare moderne din străinătate, urmăream fluxul de maşini, deservirea, ca să ştiu dacă asta ar fi o afacere şi la noi. Deci, munceam şi atunci când aş fi putut să mă prăjesc la soare, pe mal de ocean. Mă odihnesc cu adevărat la sărbătorile din colectiv, unde dansez şi cânt cântece în idiş. Sau atunci când fac sport. De câteva săptămâni, merg la patinoarul de la Clubul "Niagara", am învăţat să mă ţin bine pe patine şi sper că în curând voi putea juca într-o echipă locală de hochei.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău