VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
20 întrebări pentru Victor Nichituş
Iulie 2006, Nr. 27-28

20 întrebări pentru Victor Nichituş

Comentează   |   Cuprins

Jurnalist radio

1. Ai regretat vreodată faptul că te-ai stabilit cu traiul în RM?
Nu (venirea mea în Republica Moldova a coincis cu marile schimbări din viaţa socio-politică a ţării).

2. Venirea în Republica Moldova ţi-a schimbat viaţa?
Da (dacă înainte nu cunoşteam deloc rusa, acum simt că prin cunoaşterea limbii ruse s-a deschis o fereastră de oportunităţi care încă nu sunt conştientizate pe deplin de către întreaga societate moldavă).

3. Te simţi mai bine la noi decât în România?
Da (moldovenii sunt mult mai deschişi, mai veseli, iar ritmurile vieţii sunt cu totul altele decât în România. Aceste ritmuri fac ca viaţa noastră să fie mai plină).

4. Este mai frumos Chişinăul decât Bacăul?
Da (un oraş ca cel în care îmi desfăşor activitatea de jurnalist dacă nu ar fi, ar trebui inventat. De la stilurile arhitecturale diferite pe care le observi la tot pasul, la verdele parcurilor care te înconjoară, de la zâmbetul fetelor care merg pe stradă la viaţa cluburilor muzicale şi aici nu pot trece cu vederea fenomenele muzicale de la noi, pentru că numai aici putea exista o formaţie ca „Trigon” sau un teatru ca „Eugen Ionescu”. Totul face ca frumuseţea Chişinăului să fie una specială).

5. Dacă ai fi rămas în oraşul de baştină, ai fi avut aceeaşi viaţă?
Nu (Bacăul, spre deosebire de Capitala Moldovei, este un oraş provincial, un oraş în care nu forfota aţâţă viaţa ca la noi. Special am spus „la noi” pentru că deja mă simt a fi cu adevărat un chişinăuean).

6. Te consideri moldovean?
Da (Bacăul este un oraş din Moldova istorică. Pe timpul lui Ştefan cel Mare, Alexăndrel, fiul său, şi-a stabilit reşedinţa la Bacău. Aşa că...sunt moldovean).
 
7. Dobândirea cetăţeniei RM a fost condiţionată de ceva?
Nu (a te simţi moldovean este ceva firesc şi în România. Însă a fi cetăţean al Republicii Moldova pentru mine, dincolo de a fi un lucru firesc, este o responsabilitate).

8. Ţi-a plăcut să fii profesor?
Nu (a preda la o instituţie de învăţământ nu constituie un motiv foarte consistent pentru a avea satisfacţie).

9. Te-ai gândit vreodată că te poţi întoarce la „tablă”?
Da (nimic nu este veşnic. Nici viaţa de jurnalist, nici cea de deputat, nici cea de profesor. Relativitatea unei funcţii publice pe care ţi-a oferit-o viaţa trebuie să te facă să fii niţel mai responsabil. Poate de aceea, în fiecare dimineaţă când apar în faţa ascultătorilor mă simt, ca în clasa întîi, când eram scos la tablă).

10. Jurnalismul este meseria pe care ţi-ai dorit-o mereu?
Nu (initial, am dorit sa fiu arheolog. Apoi învăţător. Şi a ieşit să fiu jurnalist).

11. Ţi-a venit vreodată gândul că în România poţi face mai mulţi bani pentru aceeaşi activitate prestată?
Nu (stabilit definitiv în Moldova, nu mai am timp pentru a face comparaţii. Cât despre bani, pentru unii, ei sunt o motivaţie care face şi munţii să se mişte din loc, dar pentru romantici ei nici nu contează. Cert e ca banii nu aduc fericirea - cel mult o întreţin).

12. Mai cunoşti vreo emisiune radio similară cu cea pe care o prezinţi la ora 7?
Nu (e prima emisiune de analiză publică a politicilor implementate în ţara noastră, e prima dată cînd cetăţeanul simplu poate să îşi exprime liber opiniile vizavi de această chestiune. Astfel, democraţia participativă dă din coate pentru a ajunge în media din ţara noastră).

13. E greu de realizat o emisiune zilnică matinală de analiză politică în condiţiile RM?
Da (este o responsabilitate care trebuie să o ai, e responsabilitatea care trebuie să existe vizavi de cetatean).

14. Este mai săracă Republica Moldova în evenimente politice faţă de România?
Nu (Moldova este antrenată în multiple activităţi de acest gen şi cred că are mult mai multe evenimente politice decât România).

15. Ai fi putut politiza emisiunea în favoarea unei formaţiuni politice?
Nu (e un lucru cu care pot să mă mândresc. Ţin cont cel mai mult de părerea ascultătorilor mei, cetăţeni ai Republicii Molodva. Iar faptul că aceştia au diferite opinii politice face ca părerile lor să apară pe post – păreri care vin de pretutindeni. Asta înseamnă de fapt democraţie).

16.Ai fost acuzat vreodată de partizanat politic în cadrul emisiunii?
Nu (poate pe la spate se mai vorbeşte câte ceva. Însă nimeni în cadrul emisiunii nu mi-a spus niciodată că fac partizanat politic. Important este că toate ideile politice existente în societate să fie prezente în cadrul emisiunii mele).


17. E greu să menţii echilibrul politic în emisiunea pe care o realizezi?
Da (a-ţi menţine echilibrul politic e ceva care trebuie să existe în fiecare persoană publică. Aceasta nu mai lucrează în serviciul unei organizaţii media, ci în serviciul întregii societăţii).

18. Ai primit vreun cadou de la preşedintele Vladimir Voronin? Dacă da, ce?
Nu (am primit un cadou de la preşedintele grupului majoritar parlamentar comunist – un telefon mobil. De la actualul preşedinte al ţării nu am primit însă nici un cadou).

19.Localitatea Cosăuţi îţi spune ceva?
Da (este locul pe care l-am cunoscut atunci când am venit prima dată în Moldova. De acea localitate voi fi mereu legat sufleteşte).

20.Se bea mai mult aici decât în România?
Da (este ceva care m-a frapat atunci când am venit prima dată aici. Între timp am căpătat şi eu antrenamentul pe care îl au moldovenii şi din când în când mă mai scap şi eu).

De serviciu la poligraf, Marcel Toma


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău