VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
„GLORINAL”, pe unda dangătului de la Curchi
Decembrie 2008, Nr. 56

„GLORINAL”, pe unda dangătului de la Curchi

Comentează   |   Cuprins

La începutul lunii noiembrie catedrala “Adormirea Maicii Domnului”, din cadrul complexului monastic Curchi, a fost sfinţită de către un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Chişinăului, ÎPS Vladimir, spre bucuria a mii de credincioşi, călugări şi mireni din Moldova. La eveniment a participat conducerea de vîrf a ţării şi a Bisericii Ortodoxe din Moldova, dar şi arhiepiscopul de Iordania, Teofilact, care a reprezentat Patriarhia Ierusalimului.

Sfinţirea bisericii centrale a mănăstirii a marcat finalizarea etapei a doua  de restaurare a celui mai valoros şi costisitor complex monahal din republică, proiect realizat cu măiestrie de compania de construcţii „Glorinal”.

În cîţiva ani de muncă intensivă cei mai buni profesionişti ai echipei „Glorinal”, avînd la bază proiectul iniţial, găsit în arhivele de la Petersburg, dar şi recomandările preţioase ale specialiştilor Institutului de restaurare din Kiev, au redat Mănăstirii chipul ei actual, care, atît cît a fost posibil, respectă conceptul autentic. Astfel, au fost reconstruite şi restaurate 14 edificii, s-au încheiat lucrările de gazificare, de alimentare cu apă şi cele de canalizare, au fost acoperite cu pavaj din granit drumurile, au fost date în exploatare staţiile de epurare a apei, instalaţiile de iluminare, sistemul autonom de încălzire, liniile telefonice, sistemul de alarmă antiincendiară şi de pază ş. a.  De asemenea, urmînd propunerile specialiştilor de la Grădina Botanică au fost selectaţi şi plantaţi la Curchi, prin metode speciale, arbori din tot cuprinsul Moldovei. Lucrarea a fost întregită cu un set de 12 clopote, turnate de cei mai iscusiţi specialişti din Rusia.

Stareţul mănăstirii Curchi, arhimandritul Siluan Şelaru, ne relatează anumite detalii mai puţin cunoscute: „Glorinal”-ul, practic un an de zile a creditat aceste lucrări. Aceasta merită recunoştinţa şi aprecierea noastră. În plus, antreprenorul nostru a implicat în Curchi specialiştii cei mai buni, cu riscul de a pierde în alte părţi. Am doar cuvinte de recunoştinţă în adresa acestei companii”, menţionează sfinţia sa.

„Pe de altă parte, spune arhimandritul, n-ar fi corect ca aici să nu amintesc de Consiliul raional Orhei, care a investit primele surse încă atunci cînd pe teritoriul mănăstirii era amplasat spitalul psihiatric. Mai tîrziu, s-au implicat Societatea pe Acţiuni „Moldtelecom” şi compania „Ascom Grup”, care ne-au oferit primii bani pentru a demara lucrările la reconstrucţia unicei biserici de atunci –„Sfîntul Nicolae”. Ultimii trei, alături de mulţi alţi agenţi economici, continuă să ne ajute”.

La moment, potrivit Directorului general al companiei „Glorinal”, Vasile Chirică, lucrările de restaurare a mănăstirii Curchi au fost finalizate în proporţie de 70 la sută. Urmează etapa a doua a proiectului, în baza căruia se vor restaura blocul pentru seminarul teologic, moara, trapeza, alte două blocuri de chilii şi hotelul pentru oaspeţi.

Dl Chirică este convins că echipa de la  „Glorinal” va reuşi să realizeze aceste obiective. Iar dangătul clopotelor de la Curchi vine să întărească această convingere, sugerînd că lucrurile care se fac cu dragoste şi rugăciune dăinuie şi rezistă.  

TEXT: Igor Pînzaru

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău