VIP Magazin
11 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Şaizeci de file din viaţa Mariei Duca
Iulie 2016, Nr. 141

Şaizeci de file din viaţa Mariei Duca

Comentează   |   Cuprins

Uneori, mă întreb dacă soarta va înceta vreodată să ne uimească, dacă Pronia mai are inspiraţie să aducă pe Terra persoane care au în ADN bunătatea, dorinţa de schimbări frumoase şi setea de cunoaştere. Aşa e şi în cazul Mariei Duca, rectorul Universităţii AŞM, prof. universitar, acad., o personalitate excepţională care te cucereşte imediat prin vasta sa activitate profesională, dar şi prin căldura-i sufletească.

Citeam CV-ul doamnei rector şi, de fapt, asistam la analiza unei enciclopedii. Performanţele ei în domeniul ştiinţific şi frumoasa vârstă de 60 de ani sunt ca două medalii de platină care încununează numele şi omul Maria Duca. Risc să omit multe succese pe care le-a avut dumneaei pe parcursul acestor ani, dar menţionarea faptului că va lansa o carte despre munca şi viaţa sa îmi reduce din „sentinţă”. Cu mult drag şi-a asumat rolul de ghid prin căminul modern al Universităţii Academiei de Ştiinţe, un proiect ambiţios inspirat din anii de stagiu la University of California, Riverside.

 

Copiii, Dana şi Dragoş, sunt cele mai preţioase reuşite ale familiei Duca. Fiica sa lucrează în Londra şi a activat patru ani la Bloomberg, băiatul e în Moldova. „Sunt împlinită. Avem o instituţie deschisă spre colaborări internaţionale, susţinem parteneriatele cu institutele academice şi am avut misiunea să depunem mult efort să arătăm că Republica Moldova e o ţară europeană”, spune doamna Duca. Recunoaşte faptul că a avut norocul să fie mereu înconjurată de oameni de valoare, din perioada studiilor la Sankt-Petersburg până în prezent. E mulţumită de viaţa sa, or face doar ceea ce îi place şi e în continuă descoperire. Mereu tinde spre scopuri măreţe, pe care le realizează cu brio. E un suflet savant care are ce arăta lumii.

Anul acesta a organizat Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Științele vieții în dialogul generațiilor: conexiuni dintre mediul academic, universitar și de afaceri”, cu prilejul aniversării a 70-a de la crearea primelor instituţii de cercetare şi a 55-a de la fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Participă în calitate de prim-moderator la Conferinţa Internaţională a Florii-Soarelui din Edirne, Turcia. La Asambleea generală este aleasă în calitate de membru al bordului directoral al ISA.

Printre ultimele aprecieri ale acestei femei aş putea enumera Ordinul Republicii, pentru merite deosebite în dezvoltarea științelor biologice, contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare şi pentru activitate metodico-ştiinţifică şi managerială prodigioasă. Este distinsă cu Premio Italia de Camera de Industrie și Comerț moldo-italiană, pentru contribuția la consolidarea relaţiei de prietenie dintre Republica Moldova şi Republica Italiană. A obţinut medalia de aur la salonul de carte tehnico-științifică, artistică și literară EUROINVENT de la Iași, pentru manualul „Fiziologia plantelor”.

Doamna academician însă lucrează la cea mai importantă teză, viaţa ei care nu încetează să ne inspire pe noi toţi, dar şi generaţiile care urmează. Povestea de succes continuă.

Text: Iuliana Mămăligă

Foto: Arhiva personală, Tina Purcel

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+3°