VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Victoria Ţugui. De la Londra vine moda
Martie 2011, Nr. 83

Victoria Ţugui. De la Londra vine moda

Comentează   |   Cuprins

ESTE TÂNĂRĂ, STILATĂ, VERSATĂ ŞI CU MARI AMBIŢII DE A SCHIMBA LUMEA. A O FACE MAI  FRUMOASĂ, IAR DE AICI PÂNĂ LA FERICIREA COMPLETĂ E UN SINGUR PAS. STĂ ÎN LONDRA, METROPOLĂ, CARE, PE LÂNGĂ PARIS SAU MILANO, ESTE CONSIDERATĂ CENTRU A TOT CE ÎNSEAMNĂ STIL SAU FASHION. ŞI DE UNDE ESTE CEL MAI INDICAT SĂ VII CU SFATURI UTILE PE ACESTE TEME…

Victoria TuguiLondon is…
Ca orice om care se respectă… locuieşte la Londra. Al doilea an, deşi are impresia că se află acolo dintotdeauna. Este studentă la Bănci şi Finanţe Internaţionale, „Cass Business School”, universitate ce intră în top 10 din Regatul Unit. Cazul său nu a fost de genul „mami, vreau la Londra” – zis şi făcut. De mică visa să înveţe într-un boarding school tipic, să poarte uniformă şi să locuiască în clădiri ce aduc, mai degrabă, a palate. Costurile visului fiind de nivelul „mega”, a decis să demonstreze că poate să-şi făurească soarta fără ajutorul financiar al părinţilor. Au urmat aplicări la programe, etape dificile depăşite, oportunitatea de a învăţa timp de un an gratis în SUA şi de a locui într-o familie americană (de a-şi trăi Visul American). Apoi a aplicat la un colegiu prestigios din Marea Britanie, unde şi-a continuat studiile. Nu învaţă la Londra de dragul modei. E o necesitate, mai degrabă, pentru că nici nu poate compara calitatea studiilor de acolo cu cele din Moldova. E o părere… A învăţat într-un colegiu atipic, total opus celor din visele ei infantile, în care nu purta uniformă şi dispunea de cele mai moderne condiţii şi tehnologii, unde profesorii erau prieteni şi bucuroşi să ajute cu orice doar să fie însuşită tema predată. Şi de unde eşti exmatriculat de îndată ce nu te ţii de carte ori te dai în „show-uri” – poţi să fii şi copil de ministru, că nu ajută.

Chişinăul, văzut din Londra, rămâne locul unde locuiesc părinţii şi unde a trăit unele dintre cele mai fericite momente. Invers, de la Chişinău, până a pleca, Londra i se părea grandioasă, foarte curată, cu oameni super elevaţi, care respectă regulile. Oraşul ideal, ce mai. Odată ajunsă acolo, a înţeles că nu este totul chiar aşa de roz. Asemenea Chişinăului, Londra are neajunsurile sale, chiar dacă nu pot fi ignorate diferenţele de aspect economic. Şi nici ţările nu pot fi comparate. Nu a rămas „în sfoară” de la cele văzute acolo, pentru că a călătorit destul şi metropolele nu erau o noutate pentru ea. Victoria Tugui 1Deşi recunoaşte că a conştientizat cu satisfacţie că se află în una dintre capitalele modei, unde fiecare îşi exprimă personalitatea prin vestimentaţie, prejudecăţile prezente în Moldova fiind lipsă. E pasionată de lumea modei, clar. Cum se împacă aceasta cu băncile şi finanţele? De minune! În pauza dintre Finanţe şi Economie citeşte „Vogue”, iar după ore merge la cursuri de Stilistică şi istoria modei la „Central St. Martin’s”. Moda este, cu desăvârşire, ceea ce vrea să facă pe viitor. Băncile şi finanţele reprezintă o etapă de trecere. Şi o bază. Nici nu se vede vreun funcţionar de bancă, care i se pare o profesie ce garantează un venit stabil, dar cam plicticoasă şi lipsită de pasiune şi imaginaţie. Uite, un „dictator” de stil (în lumea modei se acceptă termenul), e altceva. Se vede şi redactor de revistă de modă sau, cel puţin, stilist al show-urilor de modă...

Dictatorii modei
Apropo de „dictatori”, aflăm de la Victoria cine comandă parada. La nivel global, o fac redactori de modă ca Anna Wintour din SUA, Anna dello Russo din Japonia, Emanuelle Alte („Vogue”, Franţa), Evelina Khromchenko („L’officielle”, Rusia) şi alte femei mogul, părerea şi ideile cărora le idolatrizează mii de doamne şi domnişoare din toată lumea. Tot mai mult sunt luaţi în seamă blogg-erii - moda de stradă, care serveşte o inspiraţie foarte puternică pentru fashion-istele de peste tot. Deşi acum nu se mai ţin nişte reguli stricte, dictate de cineva şi urmate orbeşte ca în cazul anilor ’70, unde toţi îşi creşteau părul lung şi adoptau trendul hippie şi conceptul de freedom. Sau ca în anii ’80, când a fost lansat curentul „sex and rock’n’roll”. Acum este diferit - fiecare îşi ascultă vocea interioară şi îşi găseşte propriile inspiraţii, care i se potrivesc după spirit şi personalitate. Bineînţeles că designerii îşi lansează în fiece sezon tendinţele, pe care, însă, nu trebuie neapărat să le urmăm cu sfinţenie ca să fim trendy. Victoria zice că dacă Victoria Tugui 2nu ai bunul gust în sânge, mai bine nu experimenta cu piese riscante. Mai sigur e să te bazezi pe câteva „piese cheie”, care oferă impresia de „stilat” ca să eviţi combinaţii de prost gust.

Simţul gustului
Ea ar vrea să dicteze tendinţe şi la nivel mondial (cine nu ar vrea?), însă o prioritate rămâne tentativa de a contribui la dezvoltarea bunului gust în Moldova. Pentru că diferenţele sunt mari. Enorme, chiar. Deşi recunoaşte că oamenii sunt mai frumoşi şi mai buni la suflet în Moldova, ei sunt şi într-o absolută discordanţă cu simţul stilului – domină tendinţa „turmei” cu foarte puţini oameni cu o individualitate în privinţa modei, iar ideea că pentru a te îmbrăca bine ai nevoie de bani mulţi, care persistă la noi, este absolut eronată (o tură prin magazinele second-hand sau cufărul bunicii şi vedeţi voi lucruri trendy). Victoria vine şi cu un sfat pentru domnişoare pe final de poveste: băiatul visurilor, promovarea la serviciu, mult dorita cerere în căsătorie şi viaţa socială de succes nu vor veni fără un exterior stilat şi remarcabil prin bun gust.   (Marcel Toma)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

simpatica ,simpla si fara aere ...cel putin asa se pare la prima vedere.
articol care te face sa visezi,sa speri... iti da un imbold.
kira   -  
13 Aprilie 2011, 23:40
Sus ↑
wow, o admir pe viktoria, faina fata, stilata, inteligenta, si a avut puterea de a pleca, CONGRATZZ GIRL
vika   -  
14 Aprilie 2011, 16:50
Sus ↑
tinuta vestimentara din poze e de la second hand?
mirka   -  
18 Aprilie 2011, 14:11
Sus ↑
Nici nu se compara cu Doina Ciobanu;)
Andreea Bianca   -  
01 Octombrie 2011, 20:38
Sus ↑
Imi puteti spune va rog unde sunt facute pozelee?
Vikas   -  
01 Noiembrie 2011, 12:00
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău