VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Toate drumurile duc la… Beijing
Septembrie 2010, Nr. 77

Toate drumurile duc la… Beijing

Comentează   |   Cuprins

Aceasta a fost concluzia Anei Ropot, când a ajuns în China. A simţit mereu o atracţie inexplicabilă faţă de cultura şi spiritualitatea asiatică, iar când Guvernul Chinez a început să ofere burse de studii, şi-a zis: „de ce nu?”. A plecat să cucerească un alt colţ al lumii cu frumuseţea şi inteligenţa ei, făcând  cunoscută şi ţărişoara noastră mică, reprezentând-o la diferite concursuri.

Vorbeşte fluent româna, engleza, franceza, rusa, chineza, spaniola şi japoneza, iar chinezii apreciază mult străinii care pot discuta la nivel cu ei în limba lor. Acum studiază Managementul Turismului Internaţional în cadrul BISU –Beijing International Studies University, deţine titlul „Studenta anului” la aceeaşi universitate, este Ambasadoarea Turismului în China – „Miss Fujian Tulou 2009”. Şi, pentru că a acumulat o sumedenie de impresii, s-a întreţinut cu vedete internaţionale, a devenit şi ea, la rându-i, vedetă, a ţinut paginile ziarelor şi ecranele chineze, plus că şi călătoreşte foarte mult, i-am „cercetat” jurnalul de călătorie şi iată câteva repere în faţa Dvs.

Oameni miniaturali, elefanţi transportatori şi maimuţe furătoare
De regulă, vacanţele mele au trei componente: o călătorie prin Asia, alta în spaţiul european şi, desigur, una acasă. De fiecare dată când plec undeva, îmi iau câte ceva din Moldova - nu lipsesc bomboanele, vinurile moldoveneşti şi revistele „VIP Magazin”. Fiecare ţară are o frumuseţe aparte: totul depinde de gusturile şi aspiraţiile călătorului. Mi-a plăcut educaţia şi punctualitatea din Germania, romantismul şi moda din Franţa, căldura sufletească şi optimismul spaniolilor, istoria şi misterele Greciei, covoarele şi tradiţiile Tunisiei… Şi totuşi, un colţişor aparte în inima mea îl are Cambodgia cu junglele ce mişună de animale şi păsări. Acolo am văzut cele mai  misterioase temple, acoperite de rădăcinile copacilor gigantici, ce le protejează de spada timpului. Oamenii miniaturali zâmbesc şi sunt mereu binevoitori. Elefanţii constituie cel mai popular mijloc de transport, iar maimuţele fură dulciurile şi au o deosebită atracţie faţă de lucrurile strălucitoare ale turiştilor. Şopârlele Giko de acolo adoră atenţia şi încearcă mereu să-şi demonstreze capacităţile vocale în preajma oamenilor. 

Grădina cu flori
Am călătorit prin 16 ţări. China o cunosc, însă, ca pe propria grădină cu flori. Am cutreierat provinciile de la nord la sud şi de la est la vest, gustând din ambrozia cerească a acestor locuri. Fiecare provincie şi fiecare localitate este atât de unică şi atât de diversă... Mi-a plăcut mult Yunanul, unde poţi găsi 50 dintre cele 56 de minorităţi naţionale ale Chinei, Pădurea de Piatră, Muntele Shangrila şi orăşelul pe apă Lijiang. Am fost frapată şi de munţii cu forma „căciulii lui Guguţă” din Guilin, care, ascunzându-şi poalele în ceaţă, se înălţau deasupra satelor cu aerul unor Zei gigantici, ce protejează localnicii. Tot în Guilin am văzut şi femeile cu cel mai lung păr din lume, de circa doi metri. Femeile din aceste sate de munte îşi taie părul o singură dată în viaţă, când împlinesc 18 ani, iar după felul cum şi-l aranjează poţi înţelege dacă sunt căsătorite sau nu şi dacă au copii.

Eu şi China
Am venit în China să studiez Managementul Turismului Internaţional în cadrul BISU – Beijing International Studies University, împreună cu alţi 11000 de studenţi, dintre care zece mii sunt chinezi şi  o mie - din alte 86 ţări ale lumii. Este un cocktail inimaginabil de culturi, în care trebuie să ştii să înoţi. „China Daily” a menţionat recent un adevăr, că am parte de o viaţă dublă: cea de studentă şi cea de podium. Continui, totuşi, să susţin că a doua parte este mai mult un hobby. Nu am vrut niciodată să particip la concursuri de frumuseţe, dar la „Miss Fujian Tulou” m-am inclus mai degrabă pentru a apăra numele universităţii la care studiez, dar şi pentru a vedea cu ochii mei Tulou-rile care au servit drept inspiraţie la construcţia stadionului olimpic „Cuibul de Pasare” din Beijing.

Tulou
E o altă teorie a vieţii, o construcţie specifică, ce poate fi găsită doar în provincia Fujian din Sud Estul Chinei. Se spune că ele au fost construite conform mişcării energiilor cosmice şi au drept scop nu doar adăpostirea oamenilor, ci şi protejarea lor de războinici şi calamităţi. Deşi construcţia Tulou-rilor a început în secolul 12, localnicii le-au păstrat cu sfinţenie, continuând să locuiască în ele cu întreaga familie. În anul 2008 Tulou-rile au fost luate sub protecţia UNESCO, iar guvernul chinez a elaborat o strategie de promovare şi valorificare a acestor locuri, astfel s-a înfiinţat şi concursul „Miss Fujian Tulou”.

Concursul
Pentru participarea la competiţie s-au înregistrat peste 2000 de fete din toată lumea. După câteva probe au rămas 500, apoi 200, în etapa a treia - 40 şi în marea finală - 10. Au fost probe diverse, însă condiţia principală era cunoaşterea bună a limbii şi culturii chineze. Iar pe lângă probele de catwalk şi talent a trebuit să demonstrez şi abilităţile pe care le am în alte şase limbi. Desigur, a avut importanţă şi aspectul exterior, dar s-a urmărit îndeaproape şi comportamentul participantelor, felul de a comunica cu localnicii, apreciindu-se şi ideile inovatoare pentru promovarea turismului în această regiune. Totuşi, accentul s-a pus pe proba de inteligenţă.

Privirea rusoaicelor
Atunci când mi s-a înmânat trofeul, primul lucru pe care l-am simţit a fost privirea înjunghietoare a participantelor din Rusia. Dar, imediat m-a încurajat ropotul aplauzelor şi strigătele mulţimii: Mo-er-du-owa!, anume aşa pronunţă chinezii cuvântul „Moldova”. Clipe de neuitat: flori, felicitări, filmări, interviuri, autografe, poze... Apropo de poze, cele mai multe imagini le aveam în aparatul foto, care a dispărut imediat după ceremonie. Una dintre concurente râdea, zicând că l-ar fi văzut în râul pe care l-am traversat în drum spre aeroport.

Câştigătoarea
Când am revenit la universitate în calitate de câştigătoare, am fost surprinsă. În anturajul unei ploi de afişe mă aştepta o adunare solemnă cu reprezentanţii mass-media. Conducerea universităţii mi-a mulţumit pentru eforturile depuse în cadrul concursului, menţionând că este un prestigiu de a avea asemenea studenţi. Atunci am aflat că am fost prima studentă a acestei instituţii, care a reuşit să câştige Marele Premiu. Cât priveşte coroana, trofeul şi colierul de perle şi diamante, atât de mediatizat de către sponsori… Of... În China sunt mereu întrebată dacă nu scot ceva la licitaţie. Deocamdată nu, deşi câteva obiecte personale au fost vândute scump în cadrul unor licitaţii organizate special pentru ajutorarea copiilor cu deficienţe de văz şi a femeilor ce suferă de cancer mamar…

(Text: Zinaida Esepciuc).

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Bravo, Anisoara!
Succesul tau mi-a adus multa bucurie in suflet. Ma bucur ca ai cistigat un concurs, in care accentul a fost pus pe inteligenta. Ma bucur pentru tarisoara noastra, care are asa copii. Sint sigura ca dupa biruinta ta multa lume a deschis harta lumii si a dorit sa afle unde se afla Moldova.

Veronica   -  
02 Octombrie 2010, 17:13
Sus ↑
Bravo :) esti un exemplu pentru ceilalti.
Dan   -  
02 Octombrie 2010, 22:59
Sus ↑
bravo
tatiana   -  
28 Octombrie 2010, 18:00
Sus ↑
mult succes in continuare ,Anioara ! ne mandrim cu Tine !
Vasile H.   -  
23 Ianuarie 2011, 12:39
Sus ↑
vai cite minciuni se zik aici... fata asta numai se lauda dar nimik nu face :))
china   -  
11 Februarie 2011, 14:42
Sus ↑
cred ca multe o invidiaza...O stiu bine. Munceste foarte mult. E perseverenta, intelegenta, agera , cu spirit creativ si totdeuna optimista.Probabil asta a facut-o sa reziste la toate greutatile ,pe care fara doar si poate ,le intimpina orice moldovean aflat departe de tara.
E o fata deosebita.Cu adevarat vorbeste multe limbi si picteaza.Am citit in presa internationala despre ea. Sa/-i dea Domnul noroc ! Noi, pamintenii ii dorim mari succese si noi realizari! Bravo Anisoara!
E.Vizdoaga   -  
13 Februarie 2011, 20:59
Sus ↑
Buna la toti
Sunt foarte impresinata de cele ce ai reusit sa atingi, iar cei ce zic nu stiu ce las sa zica, cum zice zicala, cinii bat caravana trece, eu am niste prieteni, o familie unde mama este chinezoica si tatal este expert in cinologie, si uite ca fiica crescint in asemenea mediu si traind ultimii doi ani in china nu reuseste inca sa citeaca si sa scrie, asa ca , cei care cercati sa o ponegriti, ati face mai bine sa incercati sa invatati ceva in chinez si pe urma, sa va muscati :::::: coada
La cei care stiu sa inteleaga salut
eu   -  
24 Mai 2011, 21:43
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău