VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Soţia moldoveancă a oficialului cipriot
August 2010, Nr. 75-76

Soţia moldoveancă a oficialului cipriot

Comentează   |   Cuprins

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a fost plăcut surprins când Preşedintele Camerei Reprezentanţilor Republicii Cipru, Marios Garoyian, i-a spus „Bună ziua”, iar soţia lui i s-a adresat în română. A înţeles ce se întâmplă abia când a aflat că ea este moldoveanca Rodica Dinisiuc, care s-a căsătorit recent cu oficialul cipriot.

Povestea celor doi a început acum patru ani. Sora Rodicăi s-a căsătorit în Cipru încă în 2001, iar Rodica o vizita periodic. În primăvara lui 2006, Rodica a plecat în Cipru pe o perioada scurtă, pentru a-şi sărbători ziua de naştere. Era perioada preelectorală, aşa că Marios Garoyian, reprezentant al Partidului Democratic Central din Cipru (PDCC), mergea des în diferite localităţi din ţară. S-au întâlnit accidental la un eveniment şi au făcut cunoştinţă prin intermediul prietenilor comuni. Apoi s-au mai văzut de câteva ori, dar niciodată singuri, iar Rodica nici nu bănuia pe atunci că ar putea fi ceva mai mult între ei doi. În acea perioadă, Rodica era sigură că nu ar putea avea o căsnicie cu un străin. „Sunt prea mari diferenţele culturale şi e prea complicat de depăşit bariera lingvistică. În nici o limbă nu îţi vei putea exprima sentimentele şi gândurile la fel de clar ca în limba ta maternă”, spune Rodica.

S-a întors acasă, dar a păstrat legătura cu Marios. El o suna foarte des, îi trimitea flori, apoi a venit la Chişinău într-o vizită neoficială, despre care ştia doar cel mai bun prieten al lui. Era prima dată în Moldova şi într-o fostă ţară sovietică. În toamna aceluiaşi an trebuiau să aibă loc alegeri pentru postul de preşedinte al PDCC. „Marios m-a sunat într-o zi şi mi-a spus că îşi vede viitorul alături de mine. Mi-a cerut părerea, a vrut să-i spun dacă să candideze sau nu pentru acea funcţie. Nu puteam să-i spun nici da, nici nu, pentru că nu ştiam ce ne rezerva viitorul. Dar i-am spus să facă ceea ce simte, pentru a nu regreta mai târziu”, îşi aminteşte Rodica. Marios i-a cerut să-i fie alături, să-l susţină, iar ea a acceptat şi a plecat în Cipru. La 21 octombrie 2006, Marios Garoyian a devenit preşedinte al Partidului. Rodica a mai făcut naveta de câteva ori, iar în februarie 2007 Marios a cerut-o de soţie. S-a mutat definitiv în Cipru la 6 martie. „Este o dată norocoasă pentru noi, spune Rodica, pentru că exact peste un an, la 6 martie 2008, Marios a fost ales în funcţia de Preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Republicii Cipru”. Nunta, de organizarea căreia s-a ocupat Rodica, a avut loc la 30 mai 2010, la biserica Ayia Napa din Limassol, Cipru. Ceremonia a fost urmată de o recepţie publică la un hotel de pe malul Mediteranei, la care au participat peste cinci mii de oameni. A fost unul dintre cele mai importante evenimente ale primăverii în Cipru, mediatizat pe larg de presa locală.

Deşi este foarte fericită acum, iar povestea ei impresionează, Rodica mărturiseşte că a trecut printr-o perioadă de adaptare foarte dificilă. De fapt, ea a absolvit medicina la Tiraspol şi a locuit acolo o vreme, cu primul soţ. După divorţ s-a mutat cu fiul la Chişinău şi a luat totul de la zero. A trecut prin multe greutăţi şi s-a convins că „ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici”. Când s-a mutat cu Marios, a trebuit s-o ia de la zero încă o dată. S-a acomodat  foarte greu în Cipru, pentru că ciprioţii sunt mai reţinuţi când vine vorba de o relaţie cu străinii. Unii dintre prietenii lui Marios au avut nevoie de timp să se convingă că intenţiile Rodicăi sunt cele mai sincere.

Perfecţionistă din fire, Rodica s-a ocupat de construcţia casei în care s-au mutat anul trecut, are grijă de toate treburile casnice, învaţă în continuare limba greacă şi îşi însoţeşte soţul în călătoriile oficiale şi în ţară, şi peste hotare. Spune că e foarte dificil să fii alături de o persoană publică, cu o funcţie atât de importantă în stat, dar Marios este un bărbat deosebit, foarte atent şi cu suflet mare – genul de bărbat la care visează orice femeie. Rodica are un băiat de 19 ani, iar Marios - un băiat şi o fată din prima căsătorie, dar acum îşi mai doresc foarte mult un copil.

Rodica nu a uitat de Moldova. Chiar dacă nu mai locuieşte aici de trei ani, vizitează ţara destul de des. Şi-a dorit dintotdeauna să aibă suficiente resurse financiare pentru a-i ajuta pe copiii săraci sau abandonaţi şi pe bătrânii de aici, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili. Iar acum se gândeşte să înfiinţeze o comunitate a moldovenilor şi românilor din Cipru. Speră că va putea contribui cumva la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moldova şi Cipru, iar soţul ei, Marios Garoyian, în cadrul întâlnirii cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, a spus că acum se simte responsabil nu doar pentru ţara lui, dar şi pentru Moldova, aşa că ori de câte ori va avea ocazia, va pune câte un cuvânt bun şi un vot pentru ţara noastră.

Text: Irina Tribusean.
Foto: www.fotoroom.md

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Nu fiti naivi chiar cu totul....va rog!
Corina   -  
19 August 2010, 21:57
Sus ↑
@Corina: Nu fi invidioasa...te rog! Va fi bine si la tine.
lena   -  
22 August 2010, 13:06
Sus ↑
Spune ca e foarte dificil sa fii alaturi de o persoana publica, cu o functie at
BRIJ   -  
26 August 2010, 21:47
Sus ↑
GAGIUL E COMPLETC PLESCAT......DAR CIT ARE FUNCTIE SI PUNE O BUCATA IN GURA EI SI FAMILIEI EI...E BINE SI PLESCAT....DECIT UN MOLDOVAN NENORMAL
BRIJ   -  
26 August 2010, 21:50
Sus ↑
bravo fetelor si femeilor care stiu cum sa pastreze un barbat linga ele...moldovanul cu parere de rau stie numai sa loveasca si sa injure femeia..pe cind strainii chiar sunt tandri...P.S invidiosii o sa explodeze in curind)...Corina pesemne ca te incadrezi in tipologia ''carne pe tocuri''....
anonim   -  
10 Septembrie 2010, 17:46
Sus ↑
Nu conteaza ce e pe cap,dar in cap,dar cum se vede moldovenii nostri cum nu au avut nici nu tind.... in viata sunt cu mult mai importante caracteristice pentru care poti sa iubesti o pesoana
anonim   -  
13 Septembrie 2010, 19:44
Sus ↑
bravo kori nu conteaza de unde esti important e sa o duci bine si sa te intelegi cu el, din fotografi se pare ca chiar asa si este dar cu greu o sa fi acceptata de cunostintele lui pt. ca ei tot ca outslander-ii ne vad iti spun din propie experienta.
nic-osia   -  
16 Septembrie 2010, 17:59
Sus ↑
bravo ei......si-a ales intradevar o viata....nu o supravetuire linga un moldovean insuportabil......ar fi bine ca barbatii nostri sa i-a exemplu de la straini... caci comportamentul cu femeile noastre ii cam salbatic si violent ..de aia ale noastre femei fug repede in bratele strainilor
tina   -  
20 Ianuarie 2011, 04:37
Sus ↑
bravo pentru ea pacat de moldoveni ca pierdem asa femei
nona   -  
24 Ianuarie 2013, 20:06
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău