VIP Magazin
25 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Rita Ursalovschi aduce „Ediţii Speciale” la JurnalTV
Mai 2012, Nr. 97

Rita Ursalovschi aduce „Ediţii Speciale” la JurnalTV

Comentează   |   Cuprins

Moderatoarea emisiunilor „Ediţie Specială” şi „E bine să ştim” de la JurnalTV, Rita Ursalovschi, are o experienţă în TV de 11 ani. Încă din copilărie îi place să joace şah şi să cânte la pian, iar pasiunea pentru lectură o ajută mult şi în profesie. Cu Rita am vorbit despre munca la JurnalTV, calităţile unui jurnalist bun şi emisiunile de dezbateri.  

Rita, cum ai început să lucrezi la JurnalTV?
Am venit cu trei luni înainte să se lanseze JurnalTV, pe post de editor de zi la Departamentul Ştiri. Eram după doi ani de maternitate şi recunosc că începutul muncii la JurnalTV nu a fost deloc simplu. În plus, deşi nu este prima mea experienţă jurnalistică, activitatea la JurnalTV este cea mai complexă. După o jumătate de an lucrată în redacţie ca editor de ştiri, am trecut la ecran, la „Ediţii Speciale”. Până atunci nu prezentasem emisiuni de analiză şi dezbateri televizate, iar la acea etapă se întâmpla ca fiecare prezentator să aibă până la patru-cinci ediţii în fiecare zi. De atunci sunt la „Ediţii Speciale”. La puţin timp după aceea, am preluat proiectul tabletelor de vorbire corectă „E bine să ştim”, al doilea produs televizat al meu, pentru care lucrez cu mare plăcere.

Ce facultate ai absolvit? Când ai prins gustul televiziunii?
Am făcut facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării la USM. Lucrez din primul an de facultate. Am considerat firesc să mă implic în activităţi practice în paralel cu studiile. Am fost mai întâi reporter şi prezentator la radio, iar la 19 ani am ajuns să fiu redactor-şef al unei publicaţii de provincie. Ulterior, am fost editor-coordonator al ziarului universitar, apoi am lucrat în cadrul unei edituri, după care am făcut iar radio, apoi am trecut la televiziune. S-a întâmplat chiar în ultimul an de facultate, la sfârşitul anului 2001. De atunci, nu m-am lăsat de TV. Ştirile au fost domeniul meu.

Cât timp dedici familiei şi prietenilor?
Cum ies din televiziune, mă ocup exclusiv de familie. Nu am alte activităţi decât jurnalismul şi nici nu reuşesc deocamdată. Am o fetiţă de patru anişori pe care o iubesc enorm. Sunt mamă, sunt soţie şi îmi place să fiu cu familia. Mi-ar fi pustie viaţa fără ea. Prieteni am puţini, dar de încredere. Deşi rare ne sunt întâlnirile, comunicarea la telefon sau pe internet e intensă. Prietenii de suflet îmi sunt părinţii. Le datorez multe.

Ai un hobby?
Nu ştiu dacă e hobby, dar sunt activităţi din copilărie care nu au încetat să-mi placă: joc şah, cânt la pian, ascult muzică, citesc mult şi îmi plac animalele, în special pisicile.

De ce se spune că la televiziune nu poate lucra oricine?
Televiziunea implică activităţi prea serioase şi nu acceptă oameni neserioşi. Şirul de acţiuni este complex într-o redacţie, în schimb foarte plăcut celor care au ales conştient şi iubesc să facă televiziune.

Cum trebuie să fie un jurnalist TV şi în ce constă activitatea într-o televiziune?
Nu pot să nu aduc modelul JurnalTV, prima televiziune unde a început să se clădească jurnalismul contemporan în Moldova. Aici nu veţi vedea pe nimeni stând fără treabă, pentru că toţi sunt încadraţi în activităţi şi niciun minut nu trece fără rost. Cea mai intensă activitate e realizată pentru emisiunile informative şi de analiză. Televiziunea e locul unde timpul a devenit un lux, iar operativitatea este imperativă. E o activitate uriaşă, greu de descris şi care mai necesită respectarea criteriilor deontologice: echidistanţă, obiectivitate, corectitudine şi pluralism de opinii. JurnalTV nu deraiază de la aceste principii şi vă asigur că oferim tot ce e mai bun, dar în primul rând calitate informaţională. Respectăm sloganul postului – „Meriţi tot ce e mai bun!”.

De ce televiziunile includ emisiuni de dezbateri în grilă şi de ce ele sunt necesare la JurnalTV?
Setea de informaţie i-a făcut pe oameni să-şi dorească mai mult decât ştiri seci. Proiectul „Ediţiilor Speciale” la JurnalTV a început odată cu lansarea televiziunii. Scopul proiectului rămâne să le prezentăm telespectatorilor evenimente şi probleme cu lux de amănunte şi comentarii pertinente, să dezvăluim informaţiile zilei şi să le analizăm la greu cu specialişti şi persoane responsabile. La JurnalTV, „Ediţia Specială” este un fel de supliment al ştirilor. Nici nu mi-am imaginat vreodată că voi reuşi să prezint în direct emisiuni de acest gen zi de zi, dar m-am obişnuit uşor, deoarece întotdeauna se întâmplă ceva. Societatea e măcinată de atâtea probleme, încât abia de ne ajunge o oră de emisiune ca să deschidem parantezele şi să abordăm subiectele din diverse perspective.

Cum trebuie să fie un moderator de dezbateri?
Sunt multe de spus, dar în principal – să pună întrebări, inclusiv incomode, provocatoare; să nu se lase incomodat de vreun invitat la emisiune, să nu dea din cap ascultător, ci să participe la discuţie şi să o dirijeze. Cu un spirit ascuţit de insistenţă jurnalistică, se pot stoarce multe informaţii şi comentarii interesante. Iar datorită documentării complexe, jurnalistul se poate implica în dezbateri fără a-şi spune părerea, în schimb, prin întrebări, să ajungă la adevăruri spuse de invitaţi sau, cel puţin, uşor sesizabile din întreaga discuţie.

Care Ediţii Speciale ţi-au părut complicate şi ce fel de emisiuni sunt greu de realizat?
Jurnaliştii ştiu că anume breaking news-urile sunt cele mai complicate, dar şi cele mai interesante. Alegerea preşedintelui a fost, pentru mine, subiectul uneia dintre cele mai complicate „Ediţii Speciale”. La fel, exclusivitatea la „Ediţiile Speciale” este pentru mine (ca jurnalist) importantă, dificilă şi încărcată de responsabilitate. În altă ordine de idei, mi-e greu psihologic să fac emisiuni despre violuri, omoruri, femei şi copii bătuţi până la moarte. Nu am voie să plâng la emisiuni, deşi au fost situaţii când vocea îmi tremura de furie sau de milă, iar ochii erau cât pe ce să se umple cu lacrimi.

Cum ajung invitaţii la Ediţii Speciale?
Din păcate, nu toţi ajung, deşi sunt poftiţi de nenumărate ori. Ne-am obişnuit cu refuzurile, dar, oricum, deranjează lipsa demnitarilor sau a responsabililor, care acceptă, cel mult, să ofere un comentariu telefonic. Le sunt recunoscătoare invitaţilor permanenţi, care îşi fac timp să participe la dezbateri. Din multitudinea de discuţii, deja cunosc maniera de abordare, precum şi caracterul multor invitaţi de-ai noştri. De aceea, încercăm să facem, pe cât e posibil, combinaţii interesante, astfel încât la emisiune să răsune păreri diferite, să se producă dezbateri, pentru ca în final telespectatorii să-şi formeze propriile concluzii.

Ai însuşit reţeta talk-show-urilor? Putem face un produs pe măsura standardelor „din afară”?
În primul rând, mi-am propus să fiu mereu eu însămi la ecran, să nu copiez pe nimeni, or asta îmi displace, şi nici un model de prezentator nu am. Totodată, cu deosebită atenţie privesc talk-show-urile televiziunilor străine. Consider că e posibil şi în Moldova să producem emisiuni de calitate. Cu certitudine, mai avem de lucru, dar etapele principale le-am traversat. Ne-am poziţionat serios pe piaţa media, creăm produse televizate aici, în studiourile JurnalTV, acumulăm tot mai multă experienţă şi ne dezvoltăm, iar acest fenomen e vizibil.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Rita Ursalovschi intr-adevar este un jurnalist profesionist...stima si respect pentru doamna
Kasimir   -  
15 August 2012, 10:31
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău