VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Nicu Ţărnă: Cărţile de preţ nu se citesc, ci se studiază
Septembrie 2012, Nr. 100

Nicu Ţărnă: Cărţile de preţ nu se citesc, ci se studiază

Comentează   |   Cuprins

„Cărţile cu adevărat preţioase nu se citesc, ele se studiază la fel cum se studiază autorul şi istoria lor” – gândurile aparţin actorului, regizorului şi solistului formaţiei „Gândul mâţei”, Nicu Ţărnă, cu care m-am întâlnit în una din librăriile reţelei „Librarius”. De ce acolo? Pentru că acolo Nicu a vrut să ne povestească despre cărţile care îi sunt aproape sufletului.

Şi asta nu întâmplător, ci datorită faptului că librăriile reţelei „Librarius” oferă cititorului posibilitatea să se delecteze cu cele mai noi colecţii de carte bună şi să găsească cel mai mare asortiment de cărţi pentru copii. Remarcată prin deviza „Cartea preferată pentru fiecare”, reţeaua „Librarius” nu doar comercializează cărţi, dar şi încurajează propaganda artei de a citi. Anume cu această ocazie a fost lansat şi proiectul „Vedete şi cărţi”, în care starurile din Republica Moldova vorbesc despre rolul cărţilor în viaţa lor. Să vedem ce spune Nicu Ţărnă despre cărţi!

Care este importanţa cărţilor în viaţa omului şi în formarea individualităţii lui?
Depinde foarte mult de cărţile pe care le citeşti. Pentru că avem cărţi de genul dicţionarului moldo-român, care nu fac decât să îţi provoace un râs interminabil. Totodată, mai depinde şi de cei care îţi cultivă deprinderea de a citi: profesori, părinţi, pentru că este foarte greu ca un tânăr să aleagă o carte bună fără a avea o călăuză. Regretabil este faptul că la noi oamenii nu prea au nevoie de cărţi, în timp ce există televiziune, radio, internet. Eu însă cred că lumea îşi va reveni, pentru că îşi va da seama că o carte este mult mai preţioasă atunci când o ţii în mână şi îi simţi mirosul. Personal, am citit mai mult cărţi culte,nuvele sau scenarii.

Au existat în viaţa ta cărţi care au reuşit să-ţi schimbe destinul sau concepţia despre viaţă?
Sunt cărţi care te marchează, cel puţin care m-au marcat pe mine. De obicei, acest efect îl au cărţile de ficţiune, unde predomină părerea subiectivă a autorului, care introduce secvenţe ce plac sufletului tău şi tu te regăseşti în ele spunând la un moment dat: „Uite, ăsta parcă vorbeşte despre mine...”, sau „Uite, cât de frumos mi-a descris el starea mea”. În fine, orice carte are o doză de efect asupra cititorului, de aceea eu consider că omul care nu a citit niciodată e un om mort. Oamenii noştri de cultură trebuie să fie mult mai activi azi şi să dea mai multă istorie vie şi mai multe poziţii pentru societatea noastră frântă, care se divizează tot mai mult. Important este că nu poţi citi tot la orice vârstă, pentru că fiecare perioadă din viaţă îşi are autorii săi.

Câte cărţi trebuie să citească omul într-un an pentru a putea fi considerat un om cult?
Cultura şi inteligenţa unui om nu depind de numărul cărţilor citite, ci de tipologia lor şi de felul în care omul percepe mesajul.

Poate fi cultivată dragostea pentru lectură sau ea este înnăscută? Ce trebuie să facă omul pentru a citi mai mult?
Poate fi cultivată, deşi astăzi acest lucru este un pic mai greu, din cauza exploziei de inovaţii şi tehnologii noi. Depinde foarte mult de părinţi şi anturajul în care te afli. Cunosc şi situaţii în care părinţii nu au iubit cartea niciodată, iar copiii, la rândul lor, au fost obsedaţi de ea, însă astfel de cazuri sunt foarte rare. Nu există aici o regulă, pentru că mai sunt şi copii născuţi cu patima lecturii şi ei nu fac parte din niciuna din categoriile amintite mai sus. În lume doar 4% din oameni sunt cu adevărat foarte inteligenţi, de aici rezultă că nu tot omul care citeşte devine un om exagerat de deştept, pentru că, reiterez, depinde foarte mult ce şi la care vârstă citeşti.

În mai multe interviuri ai amintit despre influenţa mamei tale în educaţia ta. Te-a impus să citeşti vreodată?
Între mine şi mama există o relaţie foarte interesantă. Suntem prieteni, dar în acelaşi timp suntem şi rivali, pentru că ne conducem uneori după anumite principii şi valori care coincid. Dragostea de carte aş spune că am luat-o mai degrabă de la tata, pentru că tata este scriitor, textier, poet şi dramaturg, dar asta nu înseamnă că mama nu mi-a vorbit niciodată despre carte. Aş putea spune că m-am născut într-o familie perfectă, pentru că la prima vedere, părinţii nu s-au implicat prea mult în activităţile mele, dar în acelaşi timp, s-au implicat totalmente în ele, prin influenţa lor asupra subconştientului meu.

În opinia ta, ce ar trebui să aducă cărţile mai mult unui cititor: emoţie şi senzaţie sau informaţie?
Foarte frumoasă întrebarea, doar că nu m-am gândit niciodată la asta. Cred că o carte trebuie mai întâi de toate să poată fi trăită, indiferent că acest lucru se realizează prin emoţii sau prin informaţia pe care o transmite.

Ce carte ai recomanda numaidecât pentru lectură?
Nu vreau să menţionez un titlu aparte, dar vreau să recomand spre lectură toate poeziile lui Mihai Eminescu, ale lui Nichita Stănescu şi ale lui Ion Minulescu. Anume în poeziile lor sunt sigur că fiecare se va putea regăsi.

Notă: Reţeaua de librării „Librarius” vă aminteşte că doar la noi puteţi găsi cele mai noi colecţii de carte pentru toate vârstele. Totodată, reţeaua „Librarius” pregăteşte noi surprize în cadrul proiectului „Vedete şi cărţi”. Doar cu noi poţi să dezvolţi arta de a fi înţelept şi de a vedea lumea de la înălţimea cunoştinţelor!  

Librăriile reţelei „LIBRARIUS”
Or. Chişinău, str. L. Tolstoi, 24/1; str. Puşkin, 15
Str. Puşkin, 22; Str. Zelinski, 11/1; str. I. Creangă, 72 Str. Eminescu, 50 Str. Mircea cel Bătrân, 10
Or. Bălţi, str. Ştefan cel Mare, 29

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+2°