VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Lorena Bogza. 14 ani cu PRO TV
Septembrie 2013, Nr. 112

Lorena Bogza. 14 ani cu PRO TV

Comentează   |   Cuprins

În această toamnă, Pro TV Chişinău îşi marchează cea de-a 14-a aniversare. E poate o simplă coincidenţă faptul că data evenimentului este aceeaşi cu ziua Armatei Naţionale a RM, sau poate că nu, pentru că şi PRO TV, a demonstrat nu o dată, prin prezenţa sa în focarele evenimentelor, tăria unui soldat. Corectitudine, echidistanţă şi adevăr sunt cele trei principii pe care şi le-a stabilit prioritare PRO TV-ul şi pe care le respectă şi le promovează la rândul lor angajaţii postului. Despre cum au reuşit să se menţină în „luptă” şi cu ce se mândreşte PRO TV-ul după 14 ani de activitate, am aflat de la „bravul soldat” Lorena Bogza.

Sunteţi din prima zi parte a echipei PRO TV, cum au fost începuturile?
A fost greu, dar şi frumos. Noi am avut parte de o echipă foarte bună, dar am avut şi timp ca să-i învăţăm meserie pe cei noi. Am făcut jurnalul „la perete” zi de zi, timp de mai bine de jumătate de an. Ne-am uitat doar noi la el, ne-am autoevaluat şi ne-am corectat greşelile, iar când am emis prima dată, totul a fost perfect. Au fost emoţii puternice, care nu se şterg şi pe care le retrăiesc de fiecare dată la 3 septembrie. PRO TV a fost şi este o adevărată şcoală pentru ziariştii din Moldova. Nu ştiu dacă există vreun post de televiziune la care să nu lucreze măcar un angajat care a trecut prin şcoala PRO TV.14 ani este mult sau puţin când e vorba de postul PRO TV?
Depinde din ce punct de vedere privim lucrurile. Dacă este să numărăm ştirile, jurnalele, clipele în care am trăit la maximă intensitate istoriile telespectatorilor noştri, atunci este o viaţă. Dar învăţăm în fiecare zi. Faptul că avem 14 ani nu înseamnă că ştim totul.

Care consideraţi că este cea mai mare realizare a postului în această perioadă?
Sigur că cea mai mare realizare este că ştirile PRO TV continuă să fie lider de piaţă în Republica Moldova. La fel, în 14 ani s-a creat o legătură strânsă între noi şi telespectatori, bazată pe încredere şi afecţiune, iar acest lucru nu ni-l poate lua nimeni. Această legătură este puternică ţi sinceră şi, graţie ei, comunicarea noastră este una deosebită.

Ce aţi învăţat şi ce aţi obţinut în exclusivitate datorită PRO TV?
Graţie PRO TV-ului, am devenit cunoscută şi tot PRO TV-ul este cel care mi-a oferit şansa de a mă afirma. Aici am crescut şi m-am format ca ziarist şi, spun eu, m-am format corect: având la bază principii de la care nu abdic nici în ruptul capului – corectitudine, echidistanţă şi adevăr.

Au fost şi momente dificile? V-aţi gândit vreodată să renunţaţi la ceea ce faceţi?
Sigur că au fost şi momente dificile, dar, slavă Domnului, au trecut. Nu m-am gândit niciodată să renunţ. Atunci când voi lua această decizie, voi avea motive serioase să o fac. Sigur, sunt conştientă de faptul că nu pot face această meserie toată viaţa, dar vă spun cu toată sinceritatea că îmi este tare dragă. Altceva nu ştiu ce aş face.

Cum a rezistat PRO TV în lupta cu nedreptăţile politice şi sociale, atunci când adevărul pe care îl spuneaţi era prea tăios? A menţine totuşi libertatea exprimării este un risc.
Da, au fost perioade extrem de dificile, mai ales la finalul anului 2008 şi începutul lui 2009. PRO TV a fost la un pas de a fi închis de către guvernarea comunistă. Acest lucru nu se uită, indiferent câţi ani vor trece. Ne amintim cu toţii ce însemna libertatea de exprimare în acea perioadă. Şi, da, noi am plătit pentru asta. Însă am preferat să ne asumăm riscurile, indiferent cât de grave erau, decât să plecăm capul şi să devenim o televiziune comodă pentru guvernare şi respinsă de telespectatori. Aliatul nostru a fost mereu telespectatorul şi am simţit că împreună suntem puternici.

Descrieţi în câteva fraze actuala echipă.
Este o echipă aflată în continuă schimbare. Tânără şi dornică să înveţe meserie. O echipă care reuşeşte să aducă telespectatorul seară de seară în faţa PRO TV-ului.

Cum credeţi, care este atuul ce menţine PRO TV-ul la înălţime?
Fără îndoială, este vorba despre relaţia de afecţiune şi încredere care s-a construit în timp între noi şi telespectatori. Noi nu minţim şi nici nu „pudrăm” realitatea şi politicienii în aşa fel încât lucrurile să pară mai bune decât sunt. Le arătăm aşa cum sunt, pentru că oamenii trebuie să îi vadă cum sunt în realitate. Din cauza asta politicienii nu ne prea iubesc, în schimb avem dragostea şi respectul celor pentru care muncim de 14 ani – a telespectatorilor noştri.

Ce pregăteşte PRO TV pentru telespectatori în următoarea perioadă?
Pregăteşte o sumedenie de surprize, aşa că fiţi cu ochii pe PRO TV!

 (Text: Doina Popa. Foto: fotoroom.md)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău