VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Hidroavionul lui Alexei Leahu
Noiembrie 2009, Nr. 67

Hidroavionul lui Alexei Leahu

Comentează   |   Cuprins

După trenuţul miniatural pentru copii, un dirijabil, un automobil de epocă, toate unice în Moldova, Alexei Leahu şi-a mai împlinit un vis. Hidroavionul lui pentru excursii a executat primul zbor demonstrativ şi îşi aşteaptă, cuminte, turiştii.

Acum doi ani, într-un interviu, Alexei Leahu ne povestea despre ideile lui pentru dezvoltarea turismului în Moldova şi atragerea turiştilor străini: satul „Trei iezi”, croaziera pe Nistru şi proiectul de excursii aeriene cu un avion care să decoleze şi să aterizeze pe apă. În acelaşi an, a găsit şi a procurat hidroavionul din Rusia. Renovarea a durat doi ani şi l-a costat mult, dar a meritat, spune domnul Leahu, mîndru: „Este unica navă originală de tip AN 2V care a mai rămas în tot spaţiul ex-sovietic şi în lume şi care zboară şi îndeplineşte toate cerinţele tehnice”. Acesta e primul şi unicul hidroavion funcţional de acest tip din Moldova. Pentru că hidroavionul zboară la o înălţime nu prea mare, cei nouă pasageri care încap concomitent în salonul capitonat au posibilitatea de a admira ţinutul moldovenesc de la înălţimea zborului de pasăre. Alexei Leahu intenţionează să lanseze peste 50 de curse aeriene şi are deja un program special pentru excursii, acum aşteaptă doar licenţa. Una din destinaţii e Cetatea Sorocii, cu aterizarea pe Nistru, iar în sudul ţării sînt în jur de 60 de lacuri care ar putea servi drept „teren” de aterizare şi decolare. Preţul unei excursii încă nu este stabilit, dar o călătorie de la Ghidighici pînă la Soroca şi înapoi ar putea costa în jur de 100 de euro pentru o persoană.

Dirijabilul, adus din China, are 15 m lungime, 2 motoare, mişcare reglată de la sol, o cameră de luat vederi instalată şi se poate ridica la peste 2 mii de metri. A fost utilizat o singură dată, de către „Moldova 1”, la Cupa Preşedintelui, în 2008.   (Irina Tribusean)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău