VIP Magazin
28 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Fabrika într-o nouă formulă
Februarie 2014, Nr. 116-117

Fabrika într-o nouă formulă

Comentează   |   Cuprins

„Fabrika”, principalul talk-show al zilei de la Publika TV, a fost relansat de curând într-o nouă formulă. Seară de seară, Rita Ursalovschi și Cristian Tabără vor oferi publicului o veritabilă disecare profesionistă şi completă a problematicilor care frământă societatea moldovenească, de la temele sociale la cele politice. Detalii am aflat de la cei care urmează să fie gazdă la „Fabrika”.

De ce a fost nevoie de această schimbare?
Rita Ursalovschi: S-au adunat mai multe idei noi legate de realizarea emisiunii şi am considerat să începem anul anume într-o nouă formulă, într-un ritm nou, cu viziuni şi abordări noi. Este o împrospătare a ofertei Publika TV, pentru a ţine telespectatorii aproape, cu un produs televizat consacrat, aşa cum este „Fabrika”.  

Cristian Tabără: Din punctul meu de vedere, noua formulă reprezintă primul pas către o nouă abordare a subiectelor de presă. Nu este vorba despre un simplu artificiu, ci despre un alt palier de exprimare jurnalistică, care permite alternarea interviului cu jurnalismul de opinie.Este o formulă inedită pentru spaţiul public moldovenesc prezenţa într-o emisiune, alături de realizator, a unui invitat special de peste hotare. De ce s-a optat pentru această combinaţie?
R.U.: În emisiunile de analiză şi dezbateri ne pomenim fierbând în problemele noastre interne, iar o privire şi o apreciere din afară nu încurcă. Dimpotrivă, ne este de ajutor, datorită unei analize comparate a lucrurilor şi, de ce nu, cu împărtăşirea anumitor experienţe. Din România, special pentru această emisiune, a fost invitat jurnalistul Cristi Tabără, al cărui nume spune multe.

C. T.: Uneori o voce detaşată poate fi mai obiectivă decât vocile inevitabil influenţate subiectiv de impactul direct al evenimentelor locale. Anul acesta va fi unul deosebit de complex, iar experienţa mea anterioară din România în dezbaterile electorale, de exemplu, poate fi utilă în viitorul nu prea îndepărtat.

Care sunt obiectivele voastre?
R. U.: „Fabrika” îşi păstrează obiectivele, iar în noua formulă acestea vor fi evidente: cuprindem problemele din toate unghiurile, detaliem cât se poate de bine temele fierbinţi ale zilei, purtăm discuţii intense în platou, cu întrebări provocatoare şi observaţii pertinente.

C. T.: Vom încerca să oferim publicului o veritabilă disecare profesionistă şi completă a problematicilor care frământă societatea moldovenească, de la temele sociale la cele politice. Va fi dificil, dar va fi extrem de important să extragem de la invitaţii noştri chiar şi ceea ce nu şi-ar dori să spună. În plus, vom încerca să sintetizăm obiectiv tot ce pare fragmentat şi deformat în mediul moldovenesc.

De ce telespectatorii ar trebui să aleagă „Fabrika” în raport cu alte emisiuni de dezbateri de la alte canale?
R. U.: „Fabrika” are toate ingredientele de talk-show şi este o emisiune cu tradiţie. Graţie acestui proiect, telespectatorii au zilnic posibilitatea să pătrundă în miezul problemelor de actualitate. Subiectele sunt reflectate şi abordate împreună cu specialişti şi experţi. Pluralismul de opinii, diversitatea de comentarii şi detalii sunt garantate. La „Fabrika” vin politicieni, îi provocăm la adevăruri şi de la ei aflăm cum decurg, de fapt, lucrurile în ţară.

C.T.: Tocmai pentru toate cele expuse mai sus. Credem că vom putea pătrunde şi lămuri chiar şi cele mai ascunse detalii ale vieţii publice din Moldova.

Doamnă Ursalovschi, cum e să lucrezi în tandem cu un cunoscut jurnalist din România, care are o experienţă în jurnalism de peste două decenii?
În primul rând, sunt onorată să realizez „Fabrika” alături de Cristi Tabără, un om cu experienţă şi inteligenţă de admirat. Cred că facem o combinaţie inedită, care intrigă, fiecare dintre noi doi – cu roluri definite, însă concentraţi asupra unui proiect comun. Eu voi lansa ritmul şi provocările, iar Cristi Tabără va da greutate şi consistenţă emisiunii.

Domnule Tabără, cu ce probleme vă confruntaţi în timpul emisiunii, dar şi la pregătirea acesteia?
Nu există probleme propriu-zise, ci doar un peisaj extrem de complex pe care trebuie să îl cunosc şi să îl analizez obiectiv şi informat.

Principalii voştri invitaţi sunt politicienii. Cum se comportă ei în afara emisiei?
R.U.: Sunt încordaţi când păşesc pe platoul de filmare, însă, de regulă, se acomodează uşor până la începutul emisiunii. În timpul publicităţii e cel mai interesant: vorbesc mai mult decât la emisiune şi se antrenează în dezbateri sincere, nu-şi controlează gesturile şi nu se abţin de la tot felul de comentarii. Şi mai relaxaţi sunt la încheierea emisiunii, după ce se stinge beculeţul camerei şi ieşim din emisia directă.

C.T.: Politicienii sunt oameni, aşadar au toate cele omeneşti: emoţii, suspiciuni sau diverse reticenţe. La final unii întreabă cum a ieşit încă înainte de a primi feedback de la alte persoane.

Ce aşteptări aveţi de la politicienii noştri?
R.U.: Politicienii trebuie să-şi respecte promisiunile, să acţioneze pentru bunăstarea cetăţenilor şi să apere interesele statului. Persoanele care nu se gândesc la ţară şi care nu respectă legile nu-şi au locul printre aleşii poporului.

C.T.: Eu aş aprecia mult dacă ei ar fi mai deschişi şi mai comunicativi, chiar dacă au senzaţia că se vor aşeza pe masa chirurgicală. Statutul lor îi obligă, de fapt, la asemenea suplicii fiindcă au datoria de a sta în faţa alegătorilor, reprezentaţi de jurnalişti. Iar noi ne propunem să fim cei mai oneşti reprezentanţi ai interesului legitim al publicului din Moldova.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău