VIP Magazin
30 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Eugenia şi Nicu Avram. Poveste ca-n poveşti
Septembrie 2011, Nr. 89

Eugenia şi Nicu Avram. Poveste ca-n poveşti

Comentează   |   Cuprins

Coelho a zis că, atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră la îndeplinirea visului tău. Aşa s-a întâmplat şi în acea zi de 9 a lui cuptor, în care el i-a văzut poza şi a zis hotărât: „doar fetiţa asta cu ochi mari, albaştri şi păr de aur îmi poate deveni soţie”.

Şi… i-a scris. „Ne-am plăcut fără a ne vedea, spune Nicu, mirele. Eram dubios de compatibili, de parcă ne-am fi cunoscut şi în altă viaţă. Cu siguranţă, în acest moment cineva se gândeşte că e puţin banal să faci cunoştinţă pe un site de socializare, şi noi credeam la fel, dar acum era tehnologiilor oferă inedita şansă de a-ţi găsi jumătatea în orice colţ al lumii. Noi, de exemplu, ne-am găsit şi, din data de 16 iulie a anului trecut, am fost de nedespărţit.”

În acest timp, Eugenia Sârbu şi Nicu Avram au descoperit cât de frumoasă poate fi iubirea şi cât de colorată e viaţa în doi. Pe invitaţiile de la nunta lor era scris cu auriu un proverb finlandez : „dragostea este o floare care devine fruct prin căsătorie”. După exact un an de întâlniri nocturne şi săruturi furate, pe data de 16 iulie a acestui an, floarea lor s-a maturizat, au devenit soţ şi soţie. În acea zi au avut parte de o sărbătoare a sufletului şi au încercat să transmită fericirea pe care o simţeau şi prietenilor lor, oferindu-le un spectacol pe care sperau să-l ţină minte mult timp înainte.

Ăsta fiind preludiul, haideţi să vedem cum arată, până la urmă, o nuntă selectă. Cu mire pe nume Nicu care a făcut actorie la Bucureşti şi care este pasionat de afacerile cu restaurante. Cu mireasă pe nume Eugenia, care este Miss ASEM 2011, fată modestă, cuminte şi deşteaptă. Cu invitaţi puţini, cam 180 de oameni, exact atâţia câţi pot încăpea în noţiunea de prieteni şi cu care te simţi bine, nu VIP-uri adunate pentru prestanţă şi nici pentru a da greutate evenimentului. Cu maestru de nunţi care şi-a făcut meseria atât de bine, atât de neostentativ, încât lumea nici nu a observat că nunta a avut şi un maestru de ceremonii. Cu bucate alese de la „Vatra Neamului”, care în câţiva ani a devenit un brand fără comparaţie. Cu program în care s-a trecut peste masa cea mare, darurile din partea invitaţilor nefiind obligatorii... Şi, da, ambianţa! Contează enorm. Accesorizată şi împodobită de nuntă, curtea discretă de la „Vatra Neamului” e perfectă pentru aşa ceva... Câteva corturi albe şi coşuri cu flori au transformat oaza din centrul oraşului într-un loc tihnit asemănător cu grădina raiului din închipuirile noastre.  

Mirii au fost dintre cei mai îndrăgostiţi, au marcat un an de dragoste exact în ziua nunţii. Unul dintre momentele cele mai emoţionante a fost jurământul de iubire veşnică şi respect, dat în faţa prietenilor şi onoraţilor invitaţi. Apoi, proaspătul cuplu a primit felicitările private ale celor prezenţi. Două momente care au produs lacrimi au fost iertarea tinerilor de către părinţi, însoţită de un recital de Veta Ghimpu-Munteanu. Şi, evident, dezbrăcatul miresei.

Spectacolul nunţii lor a creat senzaţia unei alergări pe contrasens. Stilul şi forma evenimentului a semănat cu un protest împotriva clişeului. Cu „aşa trebuie făcut”. Cu „fiţi liberi şi relaxaţi”, pentru că „nimeni nu va atenta la intimitatea dumneavoastră împingându-vă insistent  microfonul”. Formatul a fost inspirat de către tatăl mirelui, Nicolae Avram, tot el patron al restaurantului  „Vatra Neamului”, unde s-a produs evenimentul. Ştiindu-şi prietenii obosiţi de  kitschuri şi provincialism, mirii şi părinţii lor au încercat să evite orice putea fi banal şi obositor.  

Astfel, au reuşit să răstoarne stereotipurile. Nunta a fost aproape fără dans, fără cuvântări siropoase şi fără felicitări lungi. Un tratament antialergenic cu efect, pentru că ştim cu toţii că nicăieri în lume nu mai auzi cuvântări mai neinspirate decât la noi acasă... Trebuie să recunoaştem, vorbitul în public e o chestie de mare responsabilitate... Şi oamenii se pomenesc că fac ce nu vor, dar nu mai au încotro...

Petru Lucinschi: Nu ţin minte să mai fi stat la vreo altă nuntă până la sfârşit
„Despre nunta aceasta le povestesc tuturor. Gazdele au reuşit să îmbine tradiţiile seculare moldoveneşti cu toată inteligenţa europeană. Această combinaţie a creat o atmosferă extraordinară – am avut parte de libertate şi am putut să comunicăm între noi, ceea ce nu se prea întâmplă la alte nunţi. Aici toate au fost aranjate la locurile lor, până în cele mai mici detalii. Au folosit şi curtea, unde s-a amenajat un bar, o terasă, o scenă şi spaţiu pentru dansuri. Moderatorul intervenea doar când avea de făcut nişte anunţuri importante, deci nu ne agasa şi nu ne obliga la nimic. Au gândit câte ceva pentru toate vârstele – baloane pentru copii, iluzionişti şi artişti pentru tineri, filmuleţe despre miri pentru invitaţi. Au respectat tradiţiile de bază, ca iertăciunea sau dezbrăcatul miresei, dar le-au atribuit un stil modern. Deşi a fost un program artistic, intervenţiile invitaţilor-artişti au fost scurte, ca să nu plictisească şi să nu transforme nunta în concert. A fost o serată extraordinară. Nu ţin minte să mai fi stat la vreo altă nuntă până la sfârşit.”  

Niciun invitat nu a părăsit nunta înainte de finalul ei propriu-zis, adică de momentul în care socrul cel mare nu a anunţat oficial că nunta a luat sfârşit. Poate cu singurele excepţii iertabile ale somităţilor care au trebuit să plece în virtutea protocolului diplomatic. Ceilalţi însă, printre care ex-preşedintele Petru Lucinschi şi fiul său Sergiu, maestrul Eugen Doga şi oameni politici de cel mai înalt rang, nu s-au grăbit să părăsească petrecerea nunţială înainte de dezbrăcatul frumoasei mirese.

Chiar dacă ziua de 16 iulie a fost cea mai caldă zi a anului 2011, corturile aeriene, sistemele de răcire instalate la aer liber şi băuturile răcoritoare au făcut-o reconfortantă. Iar faptul că nu au existat abateri de la programul pe care l-a primit fiecare a creat o senzaţie mai rară de confort. Lumea a venit la 14.00 fix, iar exact peste jumătate de oră, în aplauzele generoase ale invitaţilor, şi-au făcut intrarea şi fericiţii miri. Fiecare invitat a primit o agendă cu programul evenimentului, care urma să fie respectat fără nicio abatere. Exact la 16.00 lumea s-a aşezat la masă. Fiecare sală de la „Vatra Neamului”, şi în cea regală, şi în cea a domnitorilor, şi în sala scriitorilor, au fost instalate monitoare la care se putea vedea ce se întâmplă în sala mirilor. Astfel, au fost cu toţii atenţi la singura intervenţie oratorică din acea seară – cea a nunului Andrei Popov, care în cariera sa diplomatică ne-a demonstrat calităţile iscusite de bun vorbitor.

Sarmalele moldoveneşti au fost servite… la o masă suedeză.
O alegere perfectă. Invitaţii, fără excepţie, recunosc că nu au mai văzut o nuntă de un asemenea rafinament şi că nici nu vor vedea în următorii 50 de ani. Fără întârzieri caracteristice evenimentelor la moldoveni. Cu program respectat la secundă. Cu zâmbete amicale neforţate.

Cei care i-au bucurat pe miri şi pe invitaţi cu talentul lor au fost Mihai Munteanu, Cristofor Jazz Band, Concertino, Lăutarii Vatra Neamului, SunStroke Project, magicianul Bogdan şi show-ul Déjà Vu. Pentru primul dans, mirii au les piesa maestrului Eugen Doga „Vaporaşul iubirii”. Momentul emoţionant a fost discursul lui Eugen Doga, pentru Nicu şi Eugenia fiind o onoare ca însuşi el să le ureze drum bun în viaţă. Mirii au avut parte de multe lucruri frumoase pe care o să le povestească şi copiilor lor. Până atunci însă, ei înşişi mai fiind încă nişte copii, le mulţumesc părinţilor că i-au crescut, educat şi că le sunt alături întotdeauna.

Într-o zi atât de memorabilă, Eugenia nu a putut să nu simtă alături, spiritual, prezenţa tatălui său, Grigore Sârbu, ex-preşedintele raionului Criuleni, care a plecat din viaţă prea devreme. Simplitatea-i omenească, inteligenţa şi diplomaţia înnăscută sunt câteva dintre trăsăturile pe care Eugenia ar vrea să le moştenească de la el şi să le transmită şi copiilor săi. „Avea o putere naturală de a împăca oamenii şi a ieşi demn din orice situaţie. Încă învăţ multe din amintirile cu el. Este şi va fi prima mea iubire şi sper din tot sufletul că, de acolo unde e acum, e foarte mândru de fetiţa lui”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău