VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Eruditul Marcel Spătaru
August 2009, Nr. 64-65

Eruditul Marcel Spătaru

Comentează   |   Cuprins

Cu studiile pe care le are, Marcel Spătaru ar putea lucra în oricare dintre instituţiile Uniunii Europene, dar a ales să se întoarcă acasă, la Chişinău. Pasiunea pentru jocurile intelectuale l-a adus la „Moldova 1”, unde prezintă emisiunea „Erudit Cafe”.

Marcel a crescut în Chişinău, dar şi-a petrecut verile la ţară, ca majoritatea copiilor. A absolvit liceul „Gheorghe Asachi”, apoi facultatea Ştiinţe Politice, la USM. A făcut un master în administrarea afacerilor la „Institutul Francez de Administrare şi Gestiune”, în Bulgaria şi în Franţa şi unul în studii europene aprofundate la „Colegiul Europei” din Polonia - cea mai prestigioasă instituţie care pregăteşte viitori funcţionari pentru Uniunea Europeană.

S-a întors acasă în vara lui 2006 pentru o pauză, dar şi-a găsit de lucru în domeniul consultanţei la nivel de politici de gestiune economică şi nu a mai plecat. A revenit imediat la hobby-ul său mai vechi, jocurile intelectuale. „Totul a început de la un joc de copii pe care îl făceam în curte, cu prietenii, încă prin anii ’90”, îşi aminteşte Marcel. „În 2000, iarna, părinţii au plecat la ţară, iar eu mi-am chemat prietenii. Jocul de atunci îl considerăm prima şedinţă elitară a Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale – CMJI.” Întîlnirile au continuat, numărul doritorilor de a participa creştea, au început să se cristalizeze echipele, să se organizeze competiţii, iar din 2002 şi campionate, care de atunci au loc de două ori pe an, primăvara şi toamna.

În 9 ani, jocurile intelectuale au devenit foarte populare, iar clubul, al cărui iniţiator şi preşedinte este Marcel, are astăzi în jur de 500 de membri. Pe parcurs, cei mai activi jucători au venit cu propunerea de a iniţia o emisiune televizată. Au negociat cu cîteva posturi de la noi şi din România, iar anul trecut „Moldova 1” a acceptat să ofere o şansă acestui proiect.

Aşa a apărut „Erudit Cafe”, o coproducţie a CMJI şi a postului „Moldova 1”. „La început am improvizat mult. Din momentul în care am obţinut acordul de colaborare şi pînă la prima emisiune, care s-a filmat la 25 februarie 2008, au trecut doar 3 săptămîni şi nu am avut timp pentru repetiţii”, îşi aminteşte Marcel. „Acum am reuşit să punem lucrurile pe roate, iar emisiunea are o audienţă în creştere. Am constatat că avem mai mulţi telespectatori în mediul rural şi cred că asta e bine, pentru că vrem să vină şi participanţi din regiuni.” Pînă acum, la „Erudit Cafe” au participat echipe din Chişinău, Bălţi (unde activează un club local sub egida CMJI), Călăraşi, Cimişlia şi Ungheni.

Toamna trecută a avut loc o Cupă a liceelor, la care au participat 15 echipe, fiecare reprezentînd cîte un liceu din capitală. Au fost jocuri foarte bune, s-au manifestat tineri care acum au mare succes la alte competiţii şi activităţi ale clubului. În această toamnă va avea loc a doua ediţie a Cupei liceelor, la care, spune Marcel, „sperăm că vor participa şi licee din afara capitalei”.

La emisiunea „Erudit Cafe” poate participa oricine, indiferent de vîrstă sau ocupaţie. Trebuie să-şi creeze o echipă din şase persoane, să respecte cerinţele organizatorilor referitor la comportament şi vestimentaţie şi să contribuie cu şase teme pe sezon. Informaţia completă este accesibilă pe site-ul clubului www.cuc.md, la secţiunea „Erudit Cafe”. Cei mai activi jucători au şanse de a deveni magiştri ai CMJI – cel mai prestigios titlu în universul jocurilor intelectuale.

La fiecare Şedinţă Elitară a CMJI, care are loc de două ori pe an, cu participarea celor mai buni jucători ai clubului, se desemnează un magistru. Pînă acum, au fost desemnaţi 16 magiştri - sînt specialişti în diferite domenii, care s-au manifestat activ în viaţa publică. Printre ei se numără Natan Garştea, Lucia Aprodu, Viorel Mardare, cel mai titrat magistru al clubului, Victor Lutenco, Alexandru Fală, care a fost ales şi cel mai bun jucător de la „Erudit Cafe” în 2008. Marcel a devenit Magistru al CMJI după ce a învins echipa Magiştrilor la cea de-a XVIII-a Şedinţă Elitară. El este şi căpitanul echipei „Carte Blanche”, care participă la competiţiile internaţionale.

Deşi au statutul de hobby,  jocurile intelectuale ocupă „foarte mult din timpul lui Marcel”, cum zice iubita lui, care totuşi îl susţine în toate proiectele sale. Născut în zodia Leului, Marcel nu se lasă pînă nu face ceea ce şi-a propus şi le reuşeşte pe toate. Are timp să scrie chiar şi pe blogul său personal – spataru.blogspot.com, şi chiar răspunde la mesaje şi comentarii. Părinţii lui (tata muzician şi mama regizor de teatru), deşi nu erau foarte entuziasmaţi la început de implicarea activă a lui Marcel în atîtea activităţi, acum sînt cu siguranţă foarte mîndri de el.  


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău