VIP Magazin
28 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Dumitru Mişin. „Ora expertizei”, un nou talk-show la Jurnal TV
Noiembrie 2013, Nr. 114

Dumitru Mişin. „Ora expertizei”, un nou talk-show la Jurnal TV

Comentează   |   Cuprins

Libertatea presei, curiozitatea şi scepticismul sunt trei valori pe care pune accentul în tot ce face Dumitru Mişin în televiziune. Prima, pentru că este inerentă acestei meserii. A doua, deoarece îi marchează pregătirea profesională şi  îi defineşte individualitatea. Iar scepticismul, spune Dumitru, garantează calitatea produsului jurnalistic. În curând, toate cele trei principii le va aplica cu minuţiozitate la realizarea unui nou talk-show la Jurnal TV, „Ora expertizei”, a cărui gazdă va fi.

Din postura de prezentator al „Deşteptării”, la pupitrul talk-show-ului „Ora Expertizei”, ce te-a motivat să accepţi schimbarea?
Curiozitatea profesională. De mai bine de un an, emisiunea „Deşteptarea” are o nouă abordare, de infotainment. Discursul tonic de dimineaţă, lejer, este dozat cu ştiri şi alte subiecte de ultimă oră, intervenţii live, invitaţi în platou, responsabilităţi care mă vizau direct. În plus, nu am renunţat niciodată să scriu. Fac parte din echipa ştirilor „Jurnal TV”. Or, după încheierea emisiunii matinale, abia începea lucrul în redacţia de ştiri. Aşadar, experienţa anterioară nu diferă mult de responsabilitatea pe care o voi avea în continuare. Noul proiect de televiziune, „Ora Expertizei”, este un nou punct de pornire. Or, ceea ce nu poate cuprinde o ştire fără îndoială că va avea loc într-o emisiune care îşi propune să despice firul în patru.     Ai simţit diferenţa? Totuşi fiecare dintre aceste producţii cere atitudini diferite...
Meseria de jurnalist presupune să ai mereu aceeaşi atitudine responsabilă faţă de public. E mai importantă decât improvizaţia individuală sau rigurozitatea producţiei de ştiri. Va rămâne deci neschimbată. O emisiune analitică de miazăzi presupune însă un exerciţiu ad-hoc de reflectare a evenimentelor actuale şi vine la pachet cu necesitatea unei documentări mai vaste şi o comunicare diferită a informaţiei. Aici deja diferenţa se va face simţită, pentru că în procesul de producţie a ştirilor am fost o perioadă în spatele ecranului.

Deşi activai în Departamentul divertisment, ai oscilat între subiectele de ultimă oră (ştiri) şi divertisment, aducând chiar la „Deşteptarea” o rubrică financiară. Te regăseşti mai mult în această direcţie, cea informativă?
Am fost mereu ancorat în redacţia ştirilor, nu în Departamentul divertisment. Provocarea pe care am acceptat-o la „Deşteptarea” a fost una specială. Şi anume schimbarea conceptului şi alinierea la un alt standard, cel de infotainment, misiune pe care am acceptat-o din aceeaşi curiozitate profesională. Am ales dintotdeauna să scriu ştiri, de aceea direcţia a rămas neschimbată şi inevitabil este cea informativă. „Ora Expertizei” vine să continue lanţul provocărilor jurnalistice şi mă bucur că am ocazia să fac ceea ce mi-am dorit de mult, să realizez o emisiune cu tematici diverse la care să aibă acces cât mai multe personalităţi cu expertiză, atât funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile, al mediului de afaceri, cât şi al celui diplomatic. Publicul merită să ştie nu doar ce se întâmplă în jurul său, dar de ce şi cum i se schimbă astfel viaţa.

Ce gen de subiecte crezi că merită a fi polemizate la „Ora Expertizei”?
Toate subiectele de actualitate merită şi cu siguranţă vor fi abordate. „Ora Expertizei” îşi propune să fie un releu între public şi cei care au ce spune. De la subiectele care fac agenda zilei, până la problemele latente din societate, cum ar fi cele din justiţie, sau cele ce vizează procesul de reintegrare a ţării. Nu vor lipsi nici subiectele economice, or noi, contribuabilii, nu putem urmări zilnic cum se cheltuieşte banul public. Evident, problemele administraţiei publice locale şi centrale vor fi discutate pe larg, deoarece deciziile lor influenţează direct cetăţeanul. Tocmai de aceea reprezentanţii societăţii civile sunt invitaţi să participe la „Ora Expertizei”, alături, bineînţeles, de factorii de decizie.De regulă, sunt subiecte fierbinţi care te iau pe nepusă masă, dar care cer să fii gata pentru orice subiect. În acest sens, ţii să fii permanent informat şi pregătit pentru orice gen de discuţii? Ce literatură citeşti în acest scop şi care sunt canalele tale de informare?
Citesc tot sau aproape tot ce scrie presa. Nu am timp să urmăresc întotdeauna ce apare la TV, de aceea m-am asigurat că am acces la cele mai importante fluxuri de ştiri online. Urmăresc cu atenţie atât presa naţională, cât şi cea internaţională. A devenit o obişnuinţă, un reflex şi e primul lucru pe care îl fac dimineaţa. Urmează producţia de ştiri, lucrul nemijlocit în redacţie şi comunicarea cu sursele. Sunt părţi componente ale meseriei care te ţin conectat la actualitate, chiar şi în zilele de weekend. Dar, cel mai important este să te documentezi. Asta înseamnă să lucrezi cu datele statistice, să cunoşti istoricul şi evoluţia subiectelor. Nu e o lectură mereu uşoară, dar trebuie digerată zilnic. Dar şi ea poate deveni în timp o rutină. Tocmai de aceea, noile provocări sunt acele frumoase speranţe pentru un bestseller.

Vorbeşte-mi despre cariera ta în TV, care a fost cel mai important moment de până acum şi spre ce tinzi pentru viitor.
Am cinci ani de carieră în televiziune, dar nu pot spune că am atins deocamdată un punct culminant. Părerea mea. De la prima apariţie live, în breaking-news la pupitrul ştirilor, până la cele 10-15 intervenţii în direct pe zi, toate au fost doar momente necesare de formare profesională. Aş vrea într-o zi să scriu cât de important e să nu eziţi când ai şansa să faci televiziune, dar şi despre necesitatea compromisului când „furi meserie”. Ce va urma e surpriză. Cert este că rămân în maşinăria asta care se cheamă televiziune, pentru că e cea mai dinamică formă de jurnalism.

(Text: Doina Popa, Foto: Dragoş Cojocaru)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Bravo! Dumitru pe lunga aceia ca esti foarte frumos,mai esti inca si foarte destept! Te iubim mult si le multumim parintilor tai pentru ca au crescut si educat asa o personalitate rafinata.Iti multumim si ti?,ca nu ai plecat din tara,cum au facuto altii.Esti un patriot adevarat! Sunteti o echipa extraordinara!!! Toti frumosi,toti destepti,sinceri si corecti.Noi acei de acasa,care nu putem pune umarul ca sa va sprijinim,din causa batrinetelor,va dorim succes,forta si rabdare , cu siguranta ca Diavolul va fi invins!!! Olga B.70 ani Drochia.
Olga B.pensionara   -  
23 Decembrie 2015, 22:41
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău