VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Dmitri Voloşin „animează” „Ţiganul”
Aprilie 2011, Nr. 84

Dmitri Voloşin „animează” „Ţiganul”

Comentează   |   Cuprins

Inginer de profesie, producător şi regizor de vocaţie, Dmitrii Voloşin este unul dintre pionierii IT-ului din Moldova şi creatorul primului film cu desene animate în 3D, produs la noi în ţară – „Ţigan”.

Cel mai discutat proiect în ultima vreme este filmul cu desene animate „Ţigan”, primul film 3D produs în Moldova de Dmitrii Voloşin, directorul companiei „Simpals”, care îşi dezvoltă activitatea pe mai multe domenii. Ideea i-a venit într-o dimineaţă, în drum spre birou, acum câţiva ani. La întrebarea „De ce anume un film animat despre ţigani?”, Dmitrii are o explicaţie simplă: „Pentru că mie îmi plac aceşti oameni, carisma lor, mentalitatea acestui popor liber. Ei nu sunt legaţi de nimic, nimeni nu le poate impune ceva, ei trăiesc aşa cum simt. Dacă m-aş fi născut acum 200-300 de ani, aş fi vrut să fiu ţigan”.

„Ţigan” trebuia să fie, la început, un spot de 3 minute, apoi un film de scurt metraj de 10 minute, pentru ca, într-un final, să „crească” până la un lung metraj de o oră şi jumătate, realizat în colaborare cu studioul rusesc CTB. Producătorul şi regizorul Serghei Selianov, conducătorul studioului, a acceptat să investeastă 3 mln. de euro în realizarea acestui film. „Am avut oferte şi de la reprezentanţi ai elitei de afaceri locale, dar mă bucur că am găsit totuşi bani la un producător profesionist, care poate să ne ajute şi cu experienţa lui, şi cu specialişti buni, şi cu organizarea unui marketing corect pentru a vinde filmul ulterior”, spune Dmitrii Voloşin. Filmul va fi lansat în 2014, în limba rusă, pentru a fi difuzat iniţial în ţările CSI. După ce va fi gata scenariul şi un teaser, vor începe negocierile şi cu ţările din Europa.

La moment, la proiect lucrează 13-14 persoane, dar echipa va include în jur de 120 de specialişti în perioada de maximă activitate. O parte din ei vor lucra din alte oraşe, din Rusia, Ucraina, România, dar nucleul echipei – 50 de specialişti – va fi la Chişinău. Pentru a forma acest nucleu, Dmitrii a deschis şcoala „Monsters”. „Specialiştii noştri îi învaţă pe tinerii talentaţi, care vor putea, peste un an de studii şi practică, să înceapă să lucreze asupra filmului „Ţigan”, ca şi asistenţi, iar peste doi-trei ani vor putea lucra independent. Din 100 de elevi pe care îi avem acum vor rămâne, la final, doar cinci. Dacă vor fi zece, va fi fantastic! Pe cei mai talentaţi, vreo zrce, îi învăţăm gratuit. Şcoala va funcţiona atât timp cât în Moldova vor exista doritori de a învăţa grafica computerizată”, explică Dmitrii.

Acum doi ani, Dmitrii a vizitat studiourile „Pixar”, cele care au semnat filmele animate „Up”, „Ratatouille”,
„Wall E” şi multe altele. „Scopul nostru a fost să facem cunoştinţă, să comunicăm şi să le arătăm ce putem face”, explică Dmitrii. „Vom reveni la discuţii după ce va fi gata filmul „Ţigan”. Şi lor le-a fost interesant să afle că undeva, în Moldova, sunt oameni care fac animaţie”.  

Istoria de succes a lui Dmitrii Voloşin nu a cunoscut doar urcuşuri. „În 2004, locuiam într-un apartament cu o cameră în demisol. Ni se deconectaseră lumina şi telefonul pentru că nu le achitasem. Aveam vreo 12 angajaţi şi nu aveam bani pentru salarii, aşa că au plecat toţi într-o zi. A rămas numai Roman Ştirbu, care e mâna mea dreaptă acum. M-a ajutat soţia mea Victoria, care a jucat un rol foarte important în dezvoltarea companiei, anume atunci când a fost nevoie de caracter şi voinţă”, mărturiseşte Dmitrii Voloşin.

Deşi acum cel mai important proiect este filmul „Ţigan”, Dmitrii vrea să reunească toate site-urile pe care
le-au creat (999.md, point.md, forum.md, play.md ş. a.) într-o reţea socială mare, să introducă servicii IT noi printre cele oferite de agenţia de publicitate promo.md, astfel încât clienţii să se simtă ca în Europa sau America, să-şi construiască un oficiu nou. Şi nu în ultimul rând, vrea ca elevii şcolii „Monsters” să înveţe meserie şi să completeze colectivul companiei.

(Irina Tribusean)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

"Pe cei mai talentaţi, vreo zRce, îi învăţăm gratuit." -интересно, в журнале та же ошибка? позор
cititor   -  
11 Martie 2012, 19:14
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău