VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Constantin Moscovici aplaudat de Gheorghe Zamfir
Aprilie 2009, Nr. 60

Constantin Moscovici aplaudat de Gheorghe Zamfir

Comentează   |   Cuprins

L-am prins pe Constantin Moscovici între două deplasări. Venit de la Geneva, îşi pregătea bagajele pentru Moscova. A rămas profund impresionat de recenta sa întîlnire cu maestrul Gheorghe Zamfir, cu care s-a văzut la sediul Cartierului ONU de la Geneva, unde naistul de la Chişinău a susţinut un recital cu ocazia zilelor Moldovei la ONU.

Dle Moscovici, întîlnirea cu maestrul Zamfir v-a încărcat cu multă energie...
Atunci cînd l-am văzut pe Gheorghe Zamfir în sala mare a Cartierului ONU de la Geneva, unde era prezent tot corpul diplomatic al Organizaţiei Naţiunilor Unite, mi-am pierdut graiul. Nu ştiam că este prezent în sală. Ştiam că Tatiana Lapicus, reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, care avusese grijă de organizarea „Mărţişorului internaţional” şi de prezentarea ţării noastre, chemase la spectacol colegii de la ONU. Am reuşit să-i „dezmorţesc”, cunoaştem cu toţii cît de sobri sînt diplomaţii şi cît de alintaţi sînt în ale muzicii, dar naiul i-a copleşit într-atît, încît erau gata să se ridice de pe scaune şi să se avînte în horă. Probabil, plăcut surprins de atmosfera din sală, Gheorghe Zamfir s-a apropiat şi mi-a zis: „Noroc, maestre, ce faci? Am auzit de tine. Să ştii că mi-a plăcut ceea ce ai făcut.”

Cum aţi reacţionat la această declaraţie?

De regulă, Gheorghe Zamfir nu prea împarte laude. Mi-a făcut o deosebită plăcere să stau de vorbă cu el. Am interpretat la spectacol „Păstorul singuratic”, melodia consacrată a maestrului, pe care am auzit-o pentru prima dată în 1976. Le-am spus atunci diplomaţilor că această melodie şi mai ales marele Gheorghe Zamfir m-au determinat să nu mă fac medic, ci muzician. I-am adus un omagiu maestrului, datorită căruia o lume întreagă a aflat despre existenţa naiului, fără a bănui că peste o jumătate de oră avea să ne strîngem mîinile.

Pe cine aţi mai întîlnit la Geneva?
Am făcut cunoştinţă cu o superbă moldoveancă, jurnalista Margareta Donos-Stroot, o profesionistă de mare clasă şi cu diaspora moldovenilor stabiliţi în Elveţia.

Cu ocazia Festivalului „Mărţişor”, aţi mers şi în alte oraşe din Europa. Cum v-au primit moldovenii?
Am avut spectacole la Lisabona, Roma, Peruggia, Bologna, Berlin, Atena. Cel mai tare m-a bucurat colaborarea dintre ambasadele noastre şi asociaţiile de moldoveni, am simţit că artiştii sînt cu adevărat aşteptaţi de către moldoveni. Alături de mine au evoluat formaţia „Meloritm” şi tînăra interpretă Natalia Boboc. Să vedeţi ce se făcea în sala din Bologna, la piesa „Trandafir de la Moldova”! De fapt, de unde vine ideea „Mărţişorului internaţional”? De la Rostislav Leontiev, un concetăţean de-al nostru, născut în Grigoriopol şi stabilit la Sankt-Petersburg şi de la reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Rusia – Constantin Cernăuţanu şi Ion Lipciu. În 2007, peste 80 de artişti din Moldova au susţinut un spectacol de zile mari la Sankt-Petersburg. Apoi, eu am mers la Kiev, unde am avut o colaborare extraordinară cu ansamblul forţelor armate din Ucraina.  

Prin ce v-a atras politica?
Am crezut că va fi bine ca în politică să vină o persoană care să apere interesele oamenilor de creaţie. Am vrut ceva nou, să schimb însăşi atitudinea faţă de cultură. Cred că Dumnezeu mi-a dat o încercare... Pînă la urmă, am realizat că nu e timpul meu pentru politică sau nu sînt destul de „copt” pentru actuala societate politică.

Cînd vă mai prindem pe acasă?
După spectacolul din Sala Kremlinului de la Moscova voi pleca în Coreia de Sud, apoi vreau să încep promovarea unui proiect interesant, de muzică orientală. O mică parte am şi prezentat-o în Turcia, unde am rămas impresionat de nivelul show-business-ului. Avem încă multe de învăţat la acest capitol.

Aţi reuşit să urmăriţi primul reality-show din Moldova, „Fabrica de staruri”?
Cîte ceva, da. M-a impresionat persoana care a riscat să investească într-un asemenea show şi care a vrut să schimbe mentalitatea şi percepţia noastră faţă de show-business şi vizavi de capacităţile televiziunilor locale de a face show. Trebuie să dăm şansă celor care într-adevăr merită...  (Rodica Trofimov)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău