VIP Magazin
28 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Iurie Roşca. Un politiciam îşi deschide inima
Decembrie 2004, Nr. 07-08

Iurie Roşca. Un politiciam îşi deschide inima

Comentează   |   Cuprins

Controversat pentru că ştie să fie simpatizat şi detestat, în acelaşi timp, şi pentru că posedă un milion de tehnici prin care să scandalizeze şi să ţină trează opinia publică. Atipic pentru felul în care gândeşte şi vede lucrurile. Ştie cu exactitate ce vrea şi cum să facă. Este adorat de mezina Oana care îl sună de şapte ori pe zi ca să-i permită să vină la el, la birou, şi să deseneze. De o inocenţă dezarmantă, Oana poate să îi deschidă uşa şi să i se strecoare pe genunchi exact în momentul unei întâlniri cu un oficial din Europa.

...Să faci un interviu cu lurie Roşea este greu. Rişti să repeţi întrebările care i se tot pun de ani de zile, de când este politicianul cel mai des identificat cu Opoziţia moldovenească. Dar şi să afli cum poate fi foarte ironic un politician foarte deştept...

Nu aţi obosit să fiţi în opoziţie permanentă cu puterea? V-ar plăcea să vă inversaţi cu rolurile?

Aici nu poate interveni oboseala, dacă ai ceva vână în tine şi nu eşti de paie. E o luptă cu urmările ocupaţiei sovietice care mai durează, de altfel, în tot spaţiul ex-comunist. Eu nu mă joc de-a politica, de aceea nici nu obosesc, nici nu mă plictisesc. Ştiu exact ce vreau şi ce am de făcut. Şi fac. Nu aştept succese facile, dar pregătesc temeinic un succes durabil. El nu va fi neapărat unul personal, ci al întregii colectivităţi pe care încerc să o servesc. Sigur că aş vrea ca PPCD să ajungă la putere. Şi va ajunge.

Cum vedeţi apropiatele alegeri şi ce aşteptaţi de la această campanie electorală?

Evident, alegerile vor fi foarte grele şi dure, pline de abuzuri şi încercări de fraudă, manipulări şi atacuri. Deci, vom fi sub o dublă presiune - a guvernanţilor, dar şi a forţelor revanşarde din exterior. Dar noi, PPCD, nu aşteptăm, noi ne pregătim energic de campania electorală. Sondaje spun că suntem pe o poziţie de start destul de bună, şi asta cu jumătate de an până la alegeri, ceea ce nu e aşa de rău. Sigur, comuniştii se menţin pe prima poziţie datorită controlului asupra societăţii exercitat prin aparatul de stat, dar mai ales prin intermediul TV şi radio, pe care nu le scapă din mâini. Dar staţi că jocurile încă nu sunt făcute. Actuala putere comunistă ar putea să piardă mult din sprijinul popular în următoarele luni. Iar noi o vom ajuta din plin să fie cunoscută aşa cum trebuie de oameni, poate li se va face lehamite şi scârbă de ea.

Care sunt şansele unei alianţe electorale dintre partidul dvs. şi blocul condus de Serafim Urechean?

Aşa cum ştiţi, anul trecut, PPCD a insistat de nenumărate ori asupra creării unei largi alianţe electorale a tuturor partidelor de opoziţie. Fără nici un fel de condiţii prealabile, cu o platformă general-democratică. Acela a fost un test simplu, dar foarte elocvent. Se ştie deja că formarea unui singur bloc electoral al Opoziţiei a fost declinată de Urechean, Diacov şi Braghiş. Mai târziu, am şi aflat de ce. Administraţia Rusiei, care a conceput şi sprijină BMD, nu a admis includerea noastră în acest bloc. Dar nu e rău fără bine. Când am văzut că aceşti politicieni sunt ghidaţi de la Ambasada rusă, am zis ca nici nu avem ce căuta în aceeaşi barcă. Eu vreau ca actuala guvernare comunistă să plece, dar mi se pare ridicol să înlocuim puterea de azi cu cea de ieri. Aşadar, o alianţă electorală a PPCD cu BMD e "cam" imposibilă.

Nici o şansă şi pentru o alianţă post-electorală ?

Să ajungem sănătoşi până atunci, să vedem cine şi cât acumulează şi mai vorbim. Vrea Urechean să fie preşedinte? Excelent. Dar poate acumula BMD un procentaj care să îi dea cel puţin 61 de mandate din 101 (trei cincimi) ca să îl instaleze? Evident, nu. Favoritul cursei rămâne Voronin şi chiar dacă va pierde nişte procente, va cumpăra uşor - pe bani, contra unor posturi sau prin presiuni - numărul necesar de voturi pe care i le va furniza BMD. Asta dacă mai rămâne până la alegeri ceva din actualul BMD şi nu se desface această construcţie eterogenă, fragilă şi lipsită de oameni de caracter. În plus, rămâne de văzut dacă Urechean va rezista presiunilor lui Voronin şi nu renunţă la participarea la alegeri sau nu fuge din ţară ca viceprimarul Anatol Ţurcanu. Evident, Voronin caută să-şi anihileze adversarul utilizând organele de anchetă, dar şi Urechean este de departe vulnerabil şi nu e atât de dificil să fie scoase în vileag isprăvile lui mai puţin onorabile. Altminteri, dacă BMD ajunge în viitorul Parlament, sigur, suntem dispuşi să discutăm cu exponenţii acestuia posibilitatea creării unui bloc pentru a încerca să realizăm împreună nişte reforme şi să mişcăm ţara spre Europa. Grea povară pe capul nostru o eventuală negociere cu gangsterii tranziţiei despre măsuri anticorupţie, democraţie, interese naţionale. Mai vedem noi.

Dle Roşca, recent v-aţi întors dintr-o "vizită de documentare", întreprinsă din proprie iniţiativă şi curiozitate în Ţările Baltice. Ce ati adus de acolo?

Am fost în Ţările Baltice pentru a încerca crearea unui parteneriat strategic între Republica Moldova, pe de o parte, şi Lituania, Letonia şi Estonia, pe de altă parte. Am numit această relaţie care urmează să fie construită cu perseverenţă "formula TREI PLUS UNU". De ce anume Ţările Baltice? Pentru că am avut acelaşi destin istoric tragic, suntem victimele aceluiaşi Pact Ribbentrop-Molotov şi ne înţelegem extrem de uşor unii pe alţii. In plus, ţările noastre sunt comparabile şi ca întindere teritorială, şi ca număr de populaţie, componenţa etnică este şi ea similară. Balticii sunt deja în UE şi NATO, acolo unde ţara noastră abia râvneşte să ajungă. Prin urmare, pentru a realiza o tranziţie reuşită avem nevoie de experienţa lor, avem nevoie să facem reforma politică şi economică inspirându-ne direct de la ei. In plus, balticii, care se bucură de un prestigiu deosebit de înalt pe plan intenaţional, trebuie să devină avocaţii Republicii Moldova la Bruxelles şi Washington. Am întâmpinat o înţelegere perfectă la Tallinn, Riga şi Vilnius, la nivel de partide politice, guverne şi parlamente. Am mers să iau lecţii şi să caut aliaţi şi am reuşit şi una, şi alta. Am admirat o clasă politică matură, serioasă şi responsabilă. Mi-am regăsit prietenii mei de acum 15-16 ani, pe când făceam foi volante şi ziare în clandestinitate la Vilnius. M-am convins acolo o dată în plus că ţara noastră are şanse de reuşită. Avem voinţă şi experienţă, avem mulţi prieteni, ştim ce vrem, de aceea sunt sigur că vom reuşi.

Aţi evaluat vreodată şansele dvs. de a ajunge preşedinte al RM? Câţi ani v-ar mai trebui?

Eu nu am astfel de obsesii. Cauzele insomniilor şi ale luptei mele sunt de altă natură. Sigur, aş şti exact ce este de făcut din poziţia de şef al statului. Dar relaţia între instituţiile centrale ale statului şi, în acelaşi timp, prezenţa liderilor politici în interiorul sau în fruntea acestor instituţii, trebuie reevaluate şi aduse la normalitate. Şeful statului într-o republică parlamentară trebuie să aibă alte funcţii decât ale unui lider de partid, el trebuie să fie echidistant în raport cu partidele şi să reprezinte naţiunea. Iar locul meu este mai degrabă în Parlament sau în Guvern. Eu nu sunt un parvenit în meseria de politician, nu caut să mă pricopsesc cu o slujbuliţă mai călduţă, ci lupt pentru afirmarea unui model de societate normală cu tot idealismul generaţiei mele, formate în vâltoarea unor evenimente majore, care ne-au făcut să punem în joc tot ce poate oferi un om. Eu îmi propun sarcini mult mai mari decât funcţia de preşedinte de dragul funcţiei.

Ce ar trebui să înveţe de la dvs. alţi politicieni şi ce ar trebui să învăţaţi dvs. de la alţii?

Ei de la mine - fascinaţia luptei pentru o cauză şi plăcerea de a risca de dragul ei, nevoia lecturii masive de cărţi serioase, sentimentalismul şi duritatea. (Vedeţi câte virtuţi mi-am găsit?) Eu de la alţii - reţinerea, tactul, răbdarea, eleganţa comportamentală şi multe altele care îmi lipsesc.

Cu adversarii din politică sunteţi rivali şi în culisele vieţii politice?

Adversari, nu şi duşmani.

Ce crede Iurie Roşca despre Iurie Roşca?

Crede că e un băiat bun, care merită să fie susţinut de toată lumea. Imperfect, fireşte, dar care ştie bine ce vrea, stabil în opţiuni şi poate să-şi atingă ţinta trecând prin greutăţi de care alţii, cei care se consideră normali, fug. Că e un om care îşi iubeşte fără rezerve neamul şi familia, de aceea este infatigabil şi are succes. Pentru el a avea succes în politică înseamnă a-şi păstra neîntinate idealurile şi crezul.

Acest autoportret diferă mult de felul în care vă vede lumea?

Lumea mă vede diferit, în funcţie de optica fiecăruia. Unii mă văd în alb, alţii în negru, iar alţii în roz.

Ati vrea să schimbaţi ceva în cel care este astăzi Iurie Roşea ?

Da. Să vorbesc fluent engleza, să fiu mai temperat atunci când polemizez, să am mai multă credinţă în Dumnezeu şi să fiu mai util oamenilor. Atât.

Cum definiţi sintagma "jocuri politice"?

E o sintagmă care poartă o conotaţie negativă, poate, pe bună dreptate. Deşi poate să însemne şi fler politic, şi dinamică în gândire şi acţiune.

Cu cine dintre politicieni v-ar plăcea să faceţi jocuri pentru binele ţării ?

Dacă e pentru binele ţării, cu toată lumea.

Cum credeţi, ce se va scrie în manualele de istorie despre Iurie Roşca?

Nu m-am gândit. Depinde cine le va face. Dacă le va scrie Vasile Staţi sau Victor Stepaniuc, s-a zis cu gloria mea postumă.

Sunteţi o personalitate foarte puternică. Cine sau ce vă poate dezarma?

Nimeni şi nimic. Unii ca mine nu se lasă bătuţi, nici morţi. Numai Dumnezeu este Cel de care îmi este frică, iar prietenii sunt cei de care mi-ar fi ruşine să mă vadă că cedez.

Despre altceva şi iar despre politica

Cât timp v-a trebuit ca s-o cuceriţi pe viitoarea dvs. soţie?

Doi ani am curtat-o, după care ne-am căsătorit.

Cum v-aţi cunoscut? Declaraţii de dragoste, flori sau nu prea?

Şi, şi. Ca la toată lumea.

Astrologii spun că doi scorpioni într-o casă sunt o catastrofă...

N-am observat. Poate nevasă-mea a observat, dar încă nu mi-a zis.

Care este cel mai frumos lucru pe care l-a făcut dna Roşea pentru dvs.?

Mă suportă.

Trei copii e o performanţă pentru o familie modernă?

În orice caz, eu sunt un familist fericit.

Ce fac copiii dvs. ?

Fiul Ştefan şi fiica Ruxanda sunt la Bucureşti, băiatul la Facultatea de Sociologie, fata la liceu, iar Oana cea mică e acasă.

Cine vă sunt prietenii de familie?

Ziarişti, politicieni, oameni de cultură, colegi de şcoală, mulţi şi foarte buni.

Lumea care ştie că nu prea consumaţi alcool se întreabă cum şi unde se odihneşte Iurie Roşa.

Nu prea am timp în viaţa asta a mea pentru concedii. Mă odihnesc uneori vara câteva ore pe zi cu mezina la lacul din Valea Morilor unde o plimb cu barca, sau în centrul Chişinăului, unde o plimb călare sau cu maşinuţele. Mă odihnesc citind. Mă odihnesc vorbind cu mama şi cu tata.

Dacă am trăi în timpul duelurilor, aţi accepta o provocare din partea lui Victor Stepaniuc? Ce aţi alege pentru a lupta cu rivalul: spadă, armă de foc sau pumni?

L-aş lăsa să aleagă el, oricum nu are nici o şansă de câştig.

Care sunt şansele noastre de a vă vedea fără barbă?

Minime. M-am obişnuit deja de mulţi ani, fără ea mi se pare că aş fi ca şi handicapat.

Când vă simţiţi vulnerabil?

Mereu. De aceea mă şi mobilizez în permanenţă ca să-mi menţin alura de sportiv. În politică, fireşte.

Rodica Ciorănică,
Igor Pânzaru

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău