VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Irina Greciuhina, Anatomia „Zen Design”
Octombrie 2015, Nr. 135

Irina Greciuhina, Anatomia „Zen Design”

Comentează   |   Cuprins

Priveşte dincolo de formă şi orice idee de design sau lucrare arhitecturală poartă în sine esenţă spirituală, sens existenţial. Iată de ce pentru Irina Greciuhina, un nume notoriu în lumea arhitecturală autohtonă, designul şi arhitectura s-au pliat perfect pe noţiunea de zen. Atât ea, cât şi echipa sa caută, respiră şi sădeşte în tot armonia, naturaleţea şi pacea interioară. (Text: Doina Popa, Foto: Arhiva personală)

Cum aţi ajuns să activaţi în acest domeniu şi de unde a luat naştere pasiunea pentru design?

Probabil, acest vis a luat naştere încă din copilărie, într-un mic orăşel în care se extrăgea petrolul, amplasat în nordul îndepărtat al Rusiei. Acolo mi-am făcut studiile la școala de arte. La unul dintre concursurile de artă plastică pentru copii, am obţinut un premiu, o croazieră pe Marea Mediterană, cu opriri în oraşele din Grecia, Italia şi Spania. După oraşul nordic gri şi mat, arhitectura vie a acestor ţări, în special creaţiile lui Gaudi în Barcelona, au fost un adevărat şoc pentru conştiinţa mea de copil, exaltare maximă şi o schimbare radicală a viziunilor şi planurilor mele pentru viitor.

Astăzi sunteţi numită „designer VIP”. Ce atitudine aveţi faţă de acest calificativ şi ce ne puteţi spune despre comanditarii dvs.?

Adevărat, ne poziţionăm ca un producător de servicii de calitate superioară. Indubitabil, acest calificativ te obligă să fii la înălţime. Fiecare elită, în toate timpurile, a fost ideologul şi generatorul de idei în artă şi cultură. De asemenea, elita reglementează şi elaborează noi modele de comportament şi, anume datorită gusturilor sofisticate ale clienţilor din elită, astăzi noi îi cunoaştem nominal pe toţi sculptorii, pictorii şi arhitecţii, de la Apollodoros din Damasc și Michelangelo Buonarroti la Frank  Gehry şi Gaudi. 

Sunteţi membru al Uniunii Designerilor din Moldova. Consider oportun să vă întreb cât de dezvoltat e conceptul de design în Moldova comparativ cu alte ţări şi cum evoluează promovarea acestuia în ultima perioadă?

Consider că cea mai actuală pentru Moldova este experienţa Chinei, a Europei şi SUA, utilizarea designului ca una dintre cele mai eficiente metode de depăşire a crizei economice din ţară. De exemplu, în ţările economic dezvoltate, scăderea producţiei şi pauza în vânzarea produselor şi serviciilor era oportună pentru desfăşurarea măsurilor organizatorice de revizuire a designului interior şi faţadelor spaţiilor comerciale, a industriei alimentare, hotelurilor, dar şi pentru reînnoirea stilurilor firmei, ambalajului, modernizarea aspectului şi calităţii finisajului producţiei ş.a.  

De asemenea, în Moldova apare o necesitate directă de nou în arhitectură, design interior, design al produselor industriale, precum şi de alte procese direcţionate spre îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate, îmbunătăţirea aspectului exterior al produselor ş.a.

Chişinăul este unul dintre cele mai neinteresante pentru turism oraşe din Europa. Concluzia aparţine cercetătorilor site-ului britanic „Sky Scanner”. Este enormă influenţa aspectului arhitectural al Moldovei, a oraşelor şi capitalei acesteia asupra sferei turistice. Nu e un secret că, în goana după ieftinătate, capitala Moldovei s-a transformat într-un orăşel provincial, aglomerat de construcţii adiacente „îmbrăcate în plastic” şi cu geamuri fumurii ieftine în care, ca în nişte oglinzi distorsionate, se reflectă criza genului arhitectural moldovenesc.
Arhitectura şi designul salvează de la şomaj şi cădere oraşe şi ţări întregi. E relevantă în acest sens istoria muzeului de  arte din micul şi, pe atunci, necunoscutul orăşel Bilbao. Cele 85 de milioane de euro investite în proiectare şi construcţie au fost recuperate în trei ani şi doar în primul an de activitate muzeul a fost vizitat de 1 300 000 de oameni. În prezent, pragul acestuia e păşit anual în medie de un milion de oameni şi aduce un venit de cca 30 de mil. de euro pe an.

Presupun că tot cu scopul de a dezvolta acest domeniu aţi lansat compania „Zen Design”. Ce a adus ea nou pe piaţă? Care este filosofia companiei?

Zen este o doctrină deosebită, fără texte sacre, în afara cuvintelor şi literelor, care învaţă despre natura minţii umane, pătrunzând direct în nucleul său şi conducând spre luminare. Spiritul zen a ajuns să însemne nu doar perceperea lumii, dar şi fidelitate artei şi muncii, bogăţia conţinutului, deschiderea spre intuiţie, exprimarea frumuseţii înnăscute şi farmecul evaziv al imperfecţiunii. Zen, pentru Zendesign SRL, este, în acelaşi timp, şi cale, şi scop, este perfecţiunea, idealul! Se spune că dacă în viaţa ta este prezentă starea de zen, în ea nu există frică, îndoială şi patimi, iar excesul de emoţie şi egoismul nu deranjează pe nimeni.

Sunteţi o persoană fidelă regulilor sau vă place să experimentaţi şi să ieşiţi din tipare, să combinaţi stiluri, facturi şi concepte diametral opuse?

Moda este ciclică. Minimalism, fusion, eclectism, art-deco – toate acestea sunt cicluri ale unui proces. În asta şi constă zen: să relaxezi ceea ce e încordat, să umpli ceea ce e gol, să reduci din ceea ce e exagerat.

Un designer-zen ajută comanditarul să se exprime în toate stilurile şi direcţiile modei de interior, dar să nu fie legat de termenul „la modă”. Să fii la modă nu e la modă. De regulă, marele interes este direcţionat spre ceea ce e nou, dar, în asta, din păcate, nu e nimic nou. Succesul companiei „Zen Design” este fundamentat pe conştientizarea aspectului ciclic a tot ce ne înconjoară, inclusiv al modei. Zen înseamnă infinit şi în înălţime, şi în lungime, şi în adâncime. A considera că zen este cumva legat de estetica orientală înseamnă a nu şti nimic despre zen. Zen nu înseamnă neapărat minimalism oriental, nu este neapărat servirea ceaiului după tradiţii japoneze având pe fundal un peisaj format din pietre şi nisip. Zen înseamnă TOT!

Mai multe detalii le aflați pe site-ul Zen Design.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Optimizati pozele in Photoshop ca se incarca greu siteul.
Ion   -  
03 Noiembrie 2015, 12:17
Sus ↑
37360208108

zendesign.md
Irina Greciuhinas   -  
27 Iulie 2016, 09:37
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău