VIP Magazin
31 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Martie 2012, Nr. 95

Preludiile primăverii

Am păşit în primăvara asta cu cea mai proaspătă senzaţie de libertate a sufletului. O savurez ca pe cel mai frumos dar pe care ni-l oferă viaţa şi, credeţi-mă, daruri din astea primim în fiecare zi, dacă ştim să le observăm.

Mai întâi a fost spectacolul lui Sandu Cozub de la Naţional, „Veneţianul anonim”. I-am spus lui Andrei Porubin, „artistul neînţeles”, pe care l-am redescoperit  în scenă, că este un „nesimţit” şi că m-a enervat în cel mai frumos sens posibil, pentru că mi-a întors cu picioarele în sus cea mai plină de împăcare cu sine zi de duminică… Şi Andrei, şi Margareta Pântea au fost nişte criminali vizavi de sentimentele şi emoţiile noastre. Ne-au lăsat devastaţi, fără cuvinte şi… mai mult nu spun, vreau să mergeţi, lume, la teatru!

Apoi, după ce am tot mutat de pe o noptieră pe alta „Eseul despre orbire” al lui Saramago, am dat, la un post TV, peste ecranizarea acestui roman. Dacă nu găsim timp să citim, ne salvează şi două ore de film. A fost ca o purificare să văd cum fiinţa umană poate fi salvată doar după ce ajunge la ultima treaptă a ruinării morale şi fizice...

După un spectacol sau un film ca lumea, începem să ne uităm altfel la noi. Propriile nefericiri ni se par adevărate exagerări ale unor răsfăţaţi ai vieţii. Sună cinic să ne plângem pe viaţa noastră. Da, nu avem preşedinte, încetăm să ne mai uităm la ştiri din cauza dezamăgirilor, dăm mită funcţionarilor ca să rămânem pe val, nu ne merg afacerile ca ceasul, dar în schimb putem  merge, vedea, privi, admira, auzi, simţi, ruga, ne putem bucura, putem primi şi avem ce aştepta. 

Apoi, tot ca preludiu, veni interviul şi fotoshootingul cu Lucia Berdos. M-am îmbolnăvit de calmul şi pacea acestei femei. Când am revenit în redacţie, cineva ne-a întrebat dacă şi pe Lucia o mai năvălesc uneori tristeţile sau depresiile. Probabil că da. Uneori. Dar ea ştie să creeze o armonie din toate stările din care e făcută viaţa noastră... Apoi am răsfoit revista gata de tipar... La pagina 41 am admirat mamele vedetelor, la pagina 58 am râs de poezia dlui Ţărnă, iar de la 63 încolo am savurat cu ochii frumuseţea moldovencelor. Dacă nu aş fi de la „VIP magazin”, cred că aş cumpăra-o în fiecare lună! 

Iată că am scris şi editorialul! Mulţumesc Oxanei Untu şi Luciei Juravschi pentru inspiraţia şi cafeaua cu care ne-am început această primă dimineaţă de primăvară. Nici nu au bănuit că vor ajunge în editorial. O primăvară caldă să aveţi!

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău