VIP Magazin
21 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Noiembrie 2011, Nr. 91

Buni sau răi. Simpli sau aroganţi

Rodica CiorănicăOstudentă care a lucrat vara trecută în calitate de educatoare într-o tabără, pentru câteva sute de lei, a fost obligată de părinţii unul copil să achite telefonul de câteva mii de lei pe care progenitura lor l-a pierdut prin pădure. Zilele trecute ziceam, într-un cerc de oameni pe jumătate necunoscuţi, că nu înţeleg tupeul şi nesimţirea acestui fel de moldoveni cu două jeepuri în familie, cu afaceri anonime, cu copii needucaţi şi obraznici, care vor obliga profesorul la adevărate sacrificii financiare doar pentru că odrasla lor a căscat gura. „De ce vă miraţi aşa?”, m-a întrebat un domn respectabil. În revista dumneavoastră toată lumea e din acest aluat.” Sigur că nu mi-a venit bine. Nu pentru că m-a lovit unde m-ar durea. Ci pentru că într-adevăr lumea despre care scriem în revistă este de calitate. Altfel, nu am scrie. Şi mai sunt sigură că domnul în cauză a răsfoit revista noastră o singură dată în viaţă, a văzut acolo pe cineva pe care îl detestă şi a decis că această revistă nu e pentru el.

Această categorie, a celor care au o părere preconcepută despre lucrurile pe care nu le cunosc, îmi displace la fel de mult ca prima categorie, obraznicii care împart lumea în oameni cu bani şi oameni proşti. Aceştia, cu păreri preconcepute despre toate, au înregistrat cândva un mic succes în afaceri şi au complexul oamenilor cărora nu le-a mers în viaţă aşa cum le merge altora. Ei sunt dintre cei care au scandat cândva „Unire, moldoveni!” şi, fiindcă moldovenii nu s-au grăbit să se unească, iar unii politicieni le-au trădat idealurile, au rămas cu nişte supărări uriaşe pe ţara asta, pe naţiunea asta şi pe „toate gunoaiele” care au ieşit la suprafaţă. Atitudinea lor este una de negativism total faţă de ceilalţi, iar privirea lor emană o aroganţă de intelectuali neînţeleşi până la capăt.
Poate că nu ar trebui să mă deranjeze acest fel de atitudine faţă de munca noastră, dar mă deranjează. Sigur că nu ne complăcem în tot ce facem, e normal, dar în fiecare lună încercăm să vă surprindem cu proiecte pe care nu le-aţi mai văzut în altă parte, cu interviuri care sunt altfel decât în alte reviste. Cei care vor să ne vadă străduinţa o văd. Cei care nu vor... asta e.

Noi scriem altfel. Articolele noastre sunt foarte adevărate pentru că nu ne place să reformulăm frazele spuse de eroii noştri. Dacă îi cunoaşteţi personal pe eroii proiectului „Moştenitorii”, sau pe Aura şi Veaceslav, eroii acestei coperţi, o să le auziţi vocea când o să le citiţi confesiunile. Poveştile din „VIP magazin” sunt nişte experienţe foarte personale şi este nevoie de mult curaj ca oamenii să ne spună aceste poveşti. Când intermediem această relaţie, dintre intervievaţi şi voi, cititorii, se întâmplă ceva înăuntrul nostru, ne schimbăm părerea despre cineva sau ceva şi aş vrea să cred că trăiţi aceleaşi senzaţii. Sună idealist, dar dacă tot nu putem schimba lumea, măcar reuşim să facem mai bună o parte din ea.

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău