VIP Magazin
16 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Octombrie 2010, Nr. 78

Rodica CiorănicăOraşul controverselor

Chişinăul meu e în fiecare dimineaţă la fel. Poartă mirosul aceleeaşi cafele. E în fiecare zi la fel de grăbit, mai ales spre ora 8. Are aceleaşi automobile pe străzi. De fiecare dată nu ne ajung trei minute să nu întârziem la şcoală. Aici, nici timpul nu e atât de scump, ca la Moscova sau Londra. În 30 de minute eşti în celălalt capăt.

Am zâmbit cu ironie ori de câte ori cineva a spus că iubeşte Chişinăul pentru că e curat. Ce banalitate, ziceam eu. Acum, după ce am revenit dintr-o scurtă de tot vacanţă la Istanbul, vreau să afirm acelaşi lucru: iubesc Chişinăul pentru că e curat; pentru că ambuteiajele nu sunt fără capăt; pentru că în sfârşit miroase bine (chiar şi seara lângă circ); pentru că aici e casa mea.

Dar sunt o mulţime de lucruri
care mă fac să mă îndoiesc că dragostea mea e adevărată. E un oraş cu o istorie pe care nu o poţi vinde turiştilor, aşa cum face Istanbulul. Drumurile sunt în continuare oribile, aşa cum demult nu mai găseşti în Europa. Străzile sunt în continuare fără lumini, aşa cum erau în Europa după război. Nu-mi ajung aici zeci de vitrini frumoase, deşi ştiu că, dacă ar fi, ne-ar pune în mare pericol portmoneele sau cardurile de credit.

Uneori acest oraş mi se pare straniu. Am în el prieteni care, ca să câştige câteva mii de euro, plătesc zeci de mii de euro lunar pentru protecţie în organele de stat. Cunosc în el funcţionari cu salarii de trei mii de lei, dar cu apartamente de lux date în chirie şi palate în zonele verzi. E ciudat, pentru că pe ei nu-i ştie nimeni şi lor nici nu le trebuie…Oraşul nostru e plin de birocraţi plictisiţi şi sufocanţi din cauza tupeului. Cu lideri care zic că vor, dar nu pot să schimbe ceva.

Îl iubim pentru că locuim în el. Îl urâm pentru că ne consumă şi nu ne lasă timp pentru noi.

Îl iubim pentru că e mic şi comod. Îl urâm pentru că ne ştim cu toată lumea şi nu avem unde ne ascunde, nici măcar de noi. Răsfoind acum paginile pregătite pentru tipar, mi-am dat seama că noi de multe ori nu vedem Chişinăul. Frumuseţile lui ni se par atât de obişnuite, încât ajung transparente şi ne captează atenţia doar surprinse de obiectivele fotografilor. E o toamnă grea cu personaje care promit să o facă mai uşoară. Şi totuşi, majoritatea oamenilor în oraşul ăsta sunt uluitori. Trăiesc de parcă ar avea de toate. Sau poate că ei chiar au totul? Visul, speranţa, lumina. Iar pe astea chiar nu aş vrea să ni le fure cineva...

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°