VIP Magazin
31 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Martie 2010, Nr. 71

Rodica CiorănicăNotiţe din Casa Soarelui

Anii mei de jurnalism, vreo 13, cred, mi-au schimbat modul de a privi oamenii. Şi, credeţi-mă, am cunoscut destui. Aş fi putut să-i invidiez pe unii. De alţii mi-a fost milă. Pe unii aş fi putut să-i bîrfesc, dar...

În ultima masă din aulele facultăţii de Jurnalism, am uitat cum se bîrfeşte pentru că nu mă mai interesa viaţa altora (de povestit la alţii). În cîţiva ani, mi-am cultivat puterea să nu-mi invidiez vreo colegă care se îmbrăca mai bine, pentru că simţeam că mă sinucid pe dinăuntru. Dacă n-aş fi putut trece peste asta, m-aş fi desfiinţat, ca persoană.

Nu am mai putut să urăsc şi am iertat mai repede decît se poate uita. Poate uneori m-am urît pe mine, dacă am fost vulnerabilă cu cine nu trebuia. Nu am încercat să copiez sau să imit pe nimeni, pentru că mi-a plăcut să merg pe drumul meu, chiar dacă a fost mai greu. Nu m-am dezvăţat însă să mă supăr pe cineva care mă răneşte, poate fără să vrea, dar pot să-mi cer scuze foarte repede, pentru supărare. Nu fac nimic din ceea ce nu simt că trebuie să fac, doar din motivul că altora le merge perfect în afacerea respectivă. Am forţat de două ori nota, evenimentele, la iniţiativa unor amici, demarînd nişte proiecte care nu mi-au surîs. Şi... nu au mers. Cred în întîmplările care vin peste tine, în coincidenţele care se leagă una de alta şi te aduc în pragul unei noi pagini, albe, care se vrea scrisă frumos.

O prietenă de-a mea, care trăieşte zilnic plăcerile unei cariere de succes, dar şi rătăcirile nelămurite din viaţa personală, a decis într-o zi să le lase pe toate la o parte şi să evadeze. Foarte departe. Să asculte liniştea şi... pe sine. Nu ştiam. Am găsit în poştă cîteva note de-ale ei: „Eu sînt prea departe acum şi sînt cu adevărat departe de tot ce se întîmplă în Moldova. Am ales un colţ de lume unde să pot respira aerul verde şi crud, aşa cum  făceam cîndva. Am ales Casa Soarelui, aici îl întîlnesc dimineaţa şi tot aici îl aştept seara. Este singurul loc în lume unde poţi vedea acest fenomen. Eu sînt fericită la el acasă. După o săptămînă şi cîteva zile, prima dată am intrat acum în internet şi te-am găsit pe tine în căsuţa mea. Poate e un semn bun, dar aş vrea să nu-l deschid încă vreo 6 luni...” M-a emoţionat şi m-a uimit prietena mea prin puterea sa de a lua această decizie... Să laşi totul – prieteni, casa, ca o jucărie, viaţa de societate, telefoanele şi mail-urile şi să dispari... În schimb, să te întorci curată, zîmbind şi să scrii o nouă pagină în viaţa ta, cu unele personaje deja absente în ea, dar fără resentimente...

De ce mi-am amintit de prietena mea? Pentru că a venit primăvara şi, odată cu ea, aş vrea să facem curăţenie în noi. Să ne privim sufletul şi să ne întrebăm dacă ceea ce facem este ceea ce ne dorim cu adevărat. Dacă ne trăim viaţa cu intensitatea de care sîntem în stare sau poate că ea, viaţa noastră, ar mai putea suporta cîteva retuşuri. Anul acesta este anul oamenilor puternici, care ştiu ce vor şi pot stăpîni destinul. Curaj! Dacă mai aveţi nevoie de inspiraţie, citiţi atent acest număr de revistă. E despre oameni puternici, nonconformişti, unii foarte tineri, alţii celebri. Dar de la fiecare am putea împrumuta o lecţie de viaţă.

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău