VIP Magazin
28 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Octombrie 2009, Nr. 66

Rodica CioranicaI love Chişinău!

Am promis colegilor mei că acest editorial nu va fi nici despre Dorin, nici despre Lorena. Nu că nu aş fi vrut să scriu despre ei, dar nu mi-a plăcut că mi-a fost ghicită încîntarea vizavi de eroii noştri. Citez doar o frază din interviul Lorenei pe care o să-l savuraţi peste cîteva pagini: „Cea mai frumoasă iubire nu e nici prima, nici ultima, e cea pe care o trăiesc acum”. Îmi permit s-o parafrazez, că mi-e prietenă şi nu se supără, şi să afirm că cea mai frumoasă toamnă e cea pe care o trăim.

Păcat că nu avem parfumeri care să creeze parfumul acestui anotimp. Aş pune puţin elixir din emoţia toamnelor trecute şi altor toamne pe care nu le vom uita. O declaraţie de dragoste pentru Chişinăul care în fiecare octombrie ne aminteşte că e ziua lui.
I love Chişinău.

Cîteva picături răcoroase, furate din dimineţile grăbite în care întîrziem la şcoală sau serviciu. Puţină linişte şi calm din serile cu străzi fără lumini orbitoare, dar din care ne alegem fiecare cîte o stradă, a noastră. Puţină aromă de cafea africană sau ceai englezesc de la shopul preferat. Puţin galben intens de pe strada Puşkin. Ce feerie, Doamne, lîngă casa Guvernului. Puţină lumină din privirile noastre. Sînt altfel, nu ştiu cum. E prima oară după mulţi ani cînd am început din nou să credem. L-am privit pe dl prim-ministru Vlad Filat la „În profunzime” şi ne-am gîndit că de data aceasta va fi bine, cu siguranţă. Nu chiar din primele zile. Nici luni. Dar va fi. Nu are cum să nu fie. Doar puţină răbdare şi încredere, aşa ne zicea dl Filat şi la apariţia sa de acum cîteva luni pe coperta noastră. Acelaşi lucru l-am prins din cele cîteva seri în care am stat de vorbă cu Dorin Chirtoacă, dl primar general. Am avut aceeaşi senzaţie – că mergem în direcţia corectă. E vorba de altă generaţie de politicieni. Ei văd lucrurile altfel.

…Îmi place aroma Chişinăului în toamna asta. Savuraţi-o. Pentru că după, vin ierni, care uneori ne împietresc şi ne îngheaţă inima, primăveri cu iluzii şi zboruri frînte şi veri care ne usucă. Toamna asta are parfum de libertate. Şi cîte o bucăţică din noi, cu grijile, cu visele, cu amintirile, cu ploile şi sorii noştri.

Rodica Ciorănică

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău