VIP Magazin
16 Noiembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Iunie 2009, Nr. 62-63

Rodica CioranicaFericirea ca meditaţie

 Cîteva zile, dacă nu ani pe care nu i-am conştientizat, m-am surprins fugărindu-mă să înţeleg ce înseamnă fericirea. Nu că aş fi fost prima care şi-a pus întrebarea, sau că m-aş fi automutilat într-o criză disperată de această stare, dar… Cu cît îmi doream să am mai multă şi mai multă fericire, cu atît mai grăbită să fugă de mine o vedeam. Cu cît mai mult mă gîndeam eu la ea, cu şi mai mult tupeu mă ignora şi nu se gîndea ea la mine. Cu cît mai disperată voiam să o simt, să o gust, să-mi împrăştie inima în mii de particule care, adunate într-o amintire, să însemne că am trăit-o, cu atît mai dureros urmăream cum se duce… Cu cît mai fericit vrei să fii, să ţină, să nu se termine niciodată, cu atît mai acută este senzaţia că nu eşti… Şi atunci m-am pomenit întrebîndu-mă cum e la alţii cu fericirea.

… Petru Bodarev, omul de pe copertă, este fericit cînd creează, cînd are la ce visa, cînd se zbuciumă, cînd nu stă locului şi, chiar dacă îşi trăieşte viaţa pe fugărite, recunoaşte că ar fi un nesimţit să spună că nu este fericit. După destăinuirile sale, m-am întrebat unde mai găsesc şi luna viitoare un om care să-mi spună atît de simplu şi nebanalizat nişte lucruri.
 
Pentru scriitorul Emilian Galaicu-Păun fericirea este cam acelaşi lucru. Cînd poate trăi în aceeaşi măsură bucuria şi tristeţile, ascendenţa şi prăbuşirile, cînd ultima carte e mai bună decît cea din anul trecut...

Sînt tare curioasă să aflu ce este pentru voi această stare. Cît de des vine. Cît se reţine pe strada voastră. Cum faceţi să nu fugă.
…Personal, am încetat s-o mai caut. M-am trezit într-o dimineaţă împăcată şi pregătită să privesc cu lumină în ochi fiecare întîmplare a zilei pe care o trăiesc.

…M-am bucurat să pot merge cu prietenii de azi şi de ieri şi cu copiii noştri într-o poieniţă pe malul Nistrului şi ne-am simţit mai bine decît în cel mai sofisticat restaurant din Chişinău. La distanţă de cîteva poieniţe fotograful Florin Tăbîrţă şi redactorul Marcel Toma o „dezgoleau frumos” pe Lily Lozan de la Kiss FM. Muncă şi plăcere! Tot pentru această ediţie.

…Am dat o fugă pînă acasă şi, tot într-o fugă, am mers cu tata pe deal, să vedem grîul. Nu ştiu exact cum trebuia să arate grîul nostru, dar dacă tata a rupt un spic şi a frămîntat boabele în palme zîmbind, m-am gîndit că e bine aşa.

…Am trecut şi pe la bunici, ca de fiecare dată. Abia acum am văzut, pe cruce, că bunelul meu Ion s-a născut în aceeaşi lună cu mine (nu am ştiut niciodată cînd a fost ziua lui, pentru că ne-a adunat tot timpul de Sf. Ion) şi am înţeles cui îi seamăn la încăpăţînare. Şi m-au năvălit o mulţime de amintiri fericite.

…Fericirea vine abia cînd nu o mai cauţi cu ostentaţie. Cînd mama îţi spune la telefon că nu o supără nimic şi te întreabă cînd vii, ca să facă plăcinte. Cînd îi citeşti seara copilului o nouă poveste, la fel cum îmi citea mie mama vreo 25 de ani în urmă… Cînd ştii să te bucuri de tot ce ţi se întîmplă. Chiar şi de lucrurile triste, pentru că prin ele le poţi vedea pe cele care aduc fericirea. Lectură frumoasă!

Rodica Ciorănică

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
-1°