VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Aprilie 2009, Nr. 60

Rodica CioranicaÎnceputurile încep cu fiecare început de zi

Această primăvară este primăvara începuturilor. Nu m-am gîndit niciodată, dar abia acum am înţeles că, dacă vrei să poţi începe ceva, trebuie să pui un punct mai întîi. Ca să trăieşti un început, trebuie să ştii să trăieşti împăcat un sfîrşit. Ca să începi să scrii o nouă pagină, trebuie să ştii să întorci fără regrete foia precedentă. Ca să vină cu adevărat primăvara, trebuie să vrei să plece iarna. Ca să putem reveni în faţa mării care ne-a ascultat tainele, e nevoie ca plaja să rămînă pustie de noi, pentru o iarnă… Ca să putem întîlni dimineaţa, trebuie să închidem fără durere uşa nopţii. Ca să ne îndrăgostim de liniştea din suflet, trebuie să nu mai vrem să simţim durerea. Ca să putem iubi iar, trebuie să anulăm o dragoste veche. Ca să începem o nouă zi, trebuie să înţelegem că ziua de ieri s-a sfîrşit odată cu noaptea ce s-a scurs printre jaluzele.

Traducînd ideea în limba prezentului, trebuie să învăţăm să ne facem afacerile în condiţii de criză şi să anulăm răsfăţurile pe care ni le-am permis în condiţii normale. Asta ne-o spune în acest număr Alexandru Pincevschi, care e mai puternic decît orice criză de orice dimensiune. El a ştiut să trăiască începutul şi începuturile, nu doar în afaceri.

La fel, de toată admiraţia este impresionanta premieră „Fabrica de staruri”. A fost un risc, pentru cei care au stat în spatele acestei maşinării,  să-şi bage capul în ceva care nu se ştia dacă va ajunge la sfîrşit, dacă va avea succes…Citiţi în această revistă despre sentimentele de la finalul fabricii şi nu ezitaţi să spuneţi “da” începuturilor care vă bat la uşă.

Există lucruri care ni se întîmplă o dată în viaţă şi depinde de noi dacă vom profita de ele. Dacă vom avea curaj să gustăm din noutatea lor necunoscută şi plină de intrigă. E o victorie să înveţi să iei lucrurile de la capăt. Să înveţi să uiţi. Şi să ierţi, dacă trebuie. Şi să mergi cu capul sus mai departe.  

Pentru că orice am spune, cele mai nevinovate în viaţa noastră sînt începuturile. De capacitatea de a ne fura în lumea lor depinde cît de repede şi fără durere putem închide cartea citită deja. Trebuie să înţelegem de ce nu (mai) merge un proiect, o afacere, o relaţie. Şi că ar putea merge mai bine altele. Dacă viaţa nu ar avea grijă să ne ofere noi începuturi, oportunităţi, şanse, ne-am rupe mai greu de trecut. Sau nu ne-am rupe niciodată, tăvălindu-ne în rutina şi lenea plăcută şi otrăvitoare de a ne mişca din inerţie...

Rodica Ciorănică

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău