VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
August 2004, Nr. 04

Made in Moldova

Când, cu mai multe luni în urmă, Dan Bălan îi declarase, ambiţios şi sigur, Rodicăi Trofîmov că în scurt timp va ajunge interpretul number one în Europa, am zâmbit cu toţii cu o întemeiată ironie. După legendarul "Noroc", care la începutul anilor 70 s-a menţinut mai multe săptămâni pe primele locuri de top la MTV, nici o trupă moldovenească nu a mai cunoscut succesul adevărat în Europa, şi tocmai, el, Dan...

Dar ne-am înşelat. Băieţii de la"0-Zone"au cucerit România, au lăsat perplexă Europa, după care i-au uimit plăcut şi pe ruşi, ultimii fiind flataţi că băieţii care cântă româneşte sunt din Chişinău şi pot vorbi la fel de bine şi ruseşte.

Apropo, aşa cum"0-Zone"a cucerit Moscova după Bucureşti, tot aşa "Zdob şi Zdub"a cucerit Bucureştiul după Moscova. De când zdobii au trecut Prutul, vedetele bucureştene de televiziune se rup în trei cântând pe la taik-show-uri "Dj Vasile". Iar studenţii de la Cluj, Timişoara şi Bucureşti, care se tot salutau cu "Servus!", şi-au amintit, graţie lui Roman lagupov, de "Bună dimineaţa!". Şi şi-au zis: "Vai, ce dulce e graiul moldovenesc".

Nu exagerez dacă afirm că bravii şi nonconformiştii noştri băieţi de la'O-Zone" şi "Zdob şi Zdub" ne-au edificat într-un timp record o frumoasă imagine, reuşind astfel ceea ce nu au reuşit prin mijloace politice toţi cei trei preşedinţi moldoveni luaţi la un loc. Fiţi de acord că trăim un fenomen unical când nemţii, francezii, portughezii, spaniolii, americanii şi ruşii cântă româneşte, ceea ce i-a făcut pe compatrioţii noştri care mătură străzile sau îngrijesc grădinile şi bătrânii bolnavi din Italia, Portugalia sau Grecia să se simtă mândri că vin din Moldova, ţara care produce braţe de muncă ieftine pentru Europa, dar şi cea mai bună muzică din Europa.

În sfârşit, am început să ne simţim mai cu demnitate. Cel puţin, de când "0-Zone"a arborat într-un clip tricolorul, iar zdobii ne-au zis la toţi "Bună dimineaţa!". Ne-a "pişcat"plăcut de inimă. Şi am început să mergem zâmbind pe stradă. Indiferent că strada pe care mergem se află la Chişinău, Bucureşti, Milano, Moscova, Roma sau Madrid.

Rodica Ciorănică

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău