VIP Magazin
27 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Martie 2008, Nr. 47

Rodica CioranicaEi nu se cer în revistă

Foarte rar ni se întâmplă să trecem pe lângă ei.

Ei nu merg prin locurile noastre preferate – sun sity, jumbo, number-one-uri, “tusovce mondene”.

Foarte rar ni se întâmplă să vorbim despre ei. Şi dacă se întâmplă, e în contextul unei bârfe, desigur.

Uneori îi vedem pe stradă, dar nu ne putem permite să-i salutăm. Pentru că noi suntem insignifianţii. Simpli trecători prin viaţă. Îi credem prea departe, iar majoritatea dintre noi nici nu au auzit de ei. Noi, cei care-i cunoaştem, nu ne încumetăm să le spunem că au făcut parte din viaţa noastră, că ne mai apar uneori, vag de tot, prin amintiri, prin nostalgii. Că ei sunt parte din noi. Că le-am citit cărţile sau măcar una. Că le-am văzut filmele sau numai unul. Că adormeam nopţile, fredonându-le muzica prin somn... Şi foarte rar - când ni se întâmplă să descoperim o bucăţică din universul lor la un interviu, să-i admirăm când ei sunt în scenă, iar noi în sală, când ei sunt la televizor, iar noi pe canapea - ne întrebăm cum de în ultimele săptămâni, luni, ani, ei nu au trecut deloc prin gândurile noastre şi aproape niciodată nu am avut curiozitatea să aflăm ce fac. Ce mai fac?

Oamenii la care mă gândesc acum sunt valorile pe care se ţine tot neamul nostru colorat, stânjenitor de mărginit în unele mahalale şi suficient de inteligent să recupereze tot ce a pierdut până acum. Oamenii la care mă gândesc acum, nu se cer niciodată în revistă. Nu ne vorbesc niciodată la telefon despre nenumăratele premii naţionale şi internaţionale ca argument că merită să scriem despre ei. Nu ne vorbesc niciodată despre nemărginita iubire şi apreciere a celor care le-au descoperit creaţia.

Despre ei trebuie să ne amintim singuri. În ediţia trecută am stat de vorbă cu scriitorul Aureliu Busuioc, în cea curentă – cu regizorul Valeriu Gagiu. În aprilie – vă vom oferi povestea minunat de frumoasă şi controversată a cântăreţului Ştefan Petrache.

Cu ei ne delectăm mai rar. Dar ne bucurăm atât de mult că primăvara asta ni-i aduce. Nouă şi vouă. Ei sunt atât de mari, încât ne pot face eternă această primăvară. N-o lăsaţi să plece.

Rodica Ciorănică

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău