VIP Magazin
16 Noiembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Ianuarie 2008, Nr. 45-46

Rodica Cioranica11 clipe ale începutului de an

. . . A fost ziua de naştere a preşedintelui Mircea Snegur, evenimentul fiind relatat, ca şi aniversarea omologului său Ion Iliescu, la posturile de televiziune. Să ne trăiţi încă 68 de ani, dle preşedinte!   

. . . Maestrul Nicolae Botgros a împlinit 55 de ani. Îi spunem „La mulţi ani!” omului care nu poate trăi în afara muzicii.

. . . În momentul în care ministrul culturii şi cei dragi îl omagiau pe iubitul nostru lăutar, undeva, la Spitalul Republican, pe masa de operaţii, înconjurat de medici, era alt maestru iubit de toată lumea -  Mihai Dolgan. În dimineaţa ceea, m-a sunat dna Lidia, să ne spună să ne rugăm. „Că alt Dolgan nu mai este. Adică, da, mai este Radu, dar ca Mihai n-o să mai avem”. Se pare că operaţia a trecut bine. Mai târziu am vorbit cu el la telefon. De o sinceritate aproape copilărească şi cu un suflet de uneori ni se face ruşine, când vedem după ce alergăm şi nu putem dormi nopţile, Mihai Dolgan ne-a spus că ne iubeşte pe toţi şi că abia aşteaptă să-şi revină, să ne vedem la un interviu. Nu au acceptat să-i fie mediatizată boala. Ca să nu se facă spectacol din asta.

. . . La zece zile după Mircea Snegur, şi preşedintele Petru Lucinschi a împlinit 68 de ani. Ca în fiecare an, de ziua lui, dl Lucinschi a plecat din ţară. Să nu oblige lumea să vină cu flori... La mulţi ani frumoşi, dle preşedinte!

. . . În altă zi m-am trezit devreme de tot ca să ajung cu fiica la Centrul Mamei şi al Copilului, iar pe urmă la serviciu. „Mamă, ce frumoasă e dimineaţa!”, mi-a declarat impresionată fata mea, care de obicei deschide ochii când soarele e sus pe cer.

. . .  “O doamnă doctor, de optzeci de ani, care încă mai lucrează la spital, vine în fiecare dimineaţă ba cu un firicel de iarbă, ba cu o brânduşă, cu orice poate culege din jurul blocurilor… Iar noi trecem grăbiţi şi zăpăciţi, călcând totul în picioare”, îmi povesteşte dna doctor Ludmila Gasnaş.
 
 . . . Sâmbătă, la o nuntă, un bătrân dansa de unul singur între mese, în jurul unei viori, unduindu-şi trupul subţire şi iubăreţ de viaţă după arcuş. Juca apăsat şi uşor, frământând parchetul cu bocancii săi bătrâneşti, înclinându-se ba după mâna stângă, ba după cea dreaptă, melodie după melodie, sârbă după sârbă şi horă după horă.
 
. . . Nu–i pot uita ochii. Mijiţi de soarele pe care l-a cules în aproape două jumătăţi de veac. De nisipul care i l-au adus vânturile între gene. De tristeţile şi iubirile pe care le-a trăit.

. . . Mi-am amintit de dna doctor de optzeci de ani, care ştie să fie fericită pentru firul de iarbă pe care-l culege la poalele spitalului, înainte de a intra în contact cu pacienţii. Şi ea, şi bătrânul de la nuntă trăiesc fiecare zi, bucurându-se că au mai văzut o dimineaţă, o primăvară, un amurg, că au mai auzit o dată Balada lui Ciprian Porumbescu, intrepretată de „Lăutarii” lui Botgros…

. . . Cât de mult iubim viaţa! Dar, din păcate, asta e ultima lecţie pe care o învăţăm.

. . . Or, unii n-o învaţă niciodată. Ameninţă, şantajează, fură şi se cred puternici...

Rodica Ciorănică

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
-1°