VIP Magazin
16 Noiembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Septembrie 2007, Nr. 41

Rodica CioranicaLa Moldova, toamnele

Suntem iarăşi ocupaţi şi grăbiţi de toamna care vine peste noi cu o avalanşă de proiecte. Asta e de bine, chiar dacă înseamnă să muncim fiecare pentru doi sau trei. Comparăm ritmurile noastre care ne consumă şi ne lasă storşi de energie cu ritmurile moldovenilor de la ţară, în viaţa cărora aproape că nu se mai întâmplă nimic.   

Acolo, viaţa s-a oprit şi seamănă cu multă tristeţe, sărăcie şi praf. Femeile sunt în străinătate, bărbaţii nu mai ies de prin beciuri şi baruri, iar copiii lor ajung să trăiască adevărate drame de familie şi destin. Când revine pentru o săptămână din Italia, femeia moldoveancă, plecată să salveze familia şi casa ei, găseşte un bărbat sălbăticit, care nu ştie cum să reacţioneze la o mângâiere de care a văzut ea la cuplurile din Europa. Ştiţi care e cea mai mare bucurie pentru o fostă economistă sau contabilă de la sat? Să poată găsi un salariu de măturătoare, să poată spăla pardoseala în primărie, la şcoală, la grădiniţă sau să poată lucra, pe datorie, la unul din cele patru sau cinci sau şase baruri din localitate. Asta o poate face fericită pentru că are posibilitatea să comunice.
 
Ceilalţi, care nu au norocul unui job de femeie de serviciu, se roagă să ploaie. De câteva ploi cuminţi şi punctuale este agăţat tot anul care vine în satul lor. Oraşul e mai generos cu ofertele. Dar urbea nu îşi manifestă dărnicia cu oricine. Astăzi, nimeni nu mai face angajări pentru că a fost rugat de cineva pe care nu a vrut să-l refuze. În oraş este greu să te afirmi, să-i faci pe oameni să creadă în tine, să-i convingi că îţi cunoşti munca. În oraş se munceşte mult pentru fiecare mic lux pe care ni-l permitem. Ce fericiţi ar fi oamenii de la ţară dacă ar avea aceleaşi şanse de a face ceva! Doar că pentru bani extrem de puţini...

Această comparaţie ne învaţă să ne bucurăm atunci când avem ce face. Şi pe noi ne fac fericiţi numeroasele proiecte utile pentru această toamnă. Avem mai multă publicitate, dar vă oferim în schimb şi mai multe pagini în care să vă regăsiţi. Tema abordată pe larg în această ediţie este nunta moldovenească, bugetele „procustiene” în limitele cărora trebuie să încăpem şi detaliile care nu ar trebui să scape unui cuplu aflat în pragul căsniciei. Tot aici, am încercat să adunăm într-un  portret de generaţie mai mulţi tineri frumoşi şi deştepţi care studiază la Londra, Moscova sau Madrid. Gândim fiecare articol, fiecare fotografie pe care o găsiţi în revistă. Poate că nu vă imaginaţi cum e să facem un articol despre Natalia Gordienco, de exemplu, să discutăm cu ea despre necazurile şi bucuriile ei, să-i căutăm stilul pentru poze, iar stilistul să-i elaboreze o imagine diferită de cea scenică...

Natalia, copilul ăsta foarte talentat şi inocent, este femeia acestei veri şi merită să fie pe coperta revistei noastre şi pe toate copertele posibile din ţară şi din afară.  Sperăm să vă placă. Iar noi vă dorim o toamnă bogată, cu mult sens şi multă satisfacţie în tot ce veţi face.

Rodica Ciorănică

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
-1°