VIP Magazin
16 Noiembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Mai 2006, Nr. 25

Rodica CioranicaDupă cărţi, la jumbo

Abia acum, după ani buni în care tot colindăm elaturile, grandhallurile şi jumbourile în căutarea unei piesuliţe vestimentare cu totul şi cu totul speciale, ajung să constat că în aceste grandioase centre comerciale lipseşte cu desăvârşire câte un colţişor cu totul şi cu totul special… o librărie, sau un butic de carte. Am abordat un subiect prea liric? Nu cred.

La atâtea milioane de dolari investiţi în respectivele edificii nu s-a găsit nici un patron care să inventeze acest lucru în care de fapt nu e nimic de inventat. Că suntem leneşi la cetitul cărţilor, e clar de la Cantemir încoace. Dar am impresia că onorabilul domn Dimitrie se referea şi la cei de pe la Iaşi când vorbea de lene, or la Iaşi în moll-uri o să găseşti fără să cauţi prea mult o librărie din care să nu mai vrei să ieşi, sau de unde cu certitudine o să ieşi cu portofelul gol… Noi parcă ne-am împăcat cu lenevia noastră intelectuală, parcă am devenit aşa, conformişti, la acest capitolaş absolut delicat, şi cum nu ni se oferă şi altceva, căutăm doar terfuliţe şi locuri de băut cafea prin imensele magazine pline de dughene turceşti cu titluri “veritabil” italiene şi franţuzeşti de tocmai ţi se înroşesc fashion-simţurile de atâta neruşinare şi tupeu. Iar pentru oamenii ocupaţi e chiar incomod să intre la o librărie pe Ştefan cel  Mare, ar urma o serie întreagă de disconforturi la care nu ai timp să te expui…

Mă gândesc că trebuie să fii total dezinteresat financiar ca să-ţi permiţi să închiriezi pentru librărie câţiva zeci de metri pătraţi în jumbo, de exemplu, şi să te lipseşti de câteva zeci de mii de euro pe lună. La Bucureşti şi Iaşi librăriile se întind pe câteva sute de metri pătraţi. Şi sunt pline de lume. În unele ţi se oferă şi un ceai până decizi ce carte îţi doreşti. Poate taxele pentru chirie sunt altele. Ceva nu înţeleg. Cu siguranţă. Dar e un subiect bun de gândit. Pentru elita noastră de afaceri mai ales. Pe care eu, în fond, aş găsi câteva motivaţii ca să o respect. Dacă i-am întreba ce cărţi preferate au respectabilii patroni ai respectabilelor centre de comerţ (nu dau nume ca să nu se vadă unde exact arunc mingea), cu siguranţă vom auzi de Dostoevski, Nabokov, Kafka, Orwell, Soljeniţîn, Saint-Exupery, Shakespeare, poate şi Eminescu, de ce nu? Dacă s-ar găsi o soluţie, cine ştie, poate fiecare a doua madamă îşi va cumpăra şi câte o cărţulie atunci când va căuta o terfuliţă la modă? Şi, în plus, ar avea ce discuta la coffee-house-uri, pentru că nu vreau să cred că încă nu s-au plictisit să vorbească doar despre sălile de sport şi cine vine să se antreneze pe acolo.

Rodica Ciorănică

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
-1°