VIP Magazin
16 Noiembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Septembrie 2014, Nr. 123

Toamna mea

E toamna ideilor care prind forme, conţinut și un fel de plinătate. Sigur că mi-e frică. Am o mulţime de frici care mă chinuiesc uneori, deși poate că nu le las mereu să se vadă. Mă chinuiesc mai ales noaptea… E o stare ciudată când dormi strâns, bine și brusc, pe la patru dimineaţa, te trezești și nu mai poţi adormi la loc. O oră, două, trei… Nu, nu e vârsta aceea încă. Prea multe griji, prea multă îngrijorare… Știi ce ești și ce nu ești. Știi ce ești și ce ai vrea să fii. Dar nu asta te frământă. Sunt lucruri aparent mărunte care ţi-au scăpat, pentru care nu ai găsit timp, situaţii în care nu ai spus mulţumesc așa cum trebuie, nu ai ajuns acolo unde ai promis să ajungi, nu ai sunat acasă, nu ai terminat un proiect, nu-ţi place cum iese, n-o să te înscrii în termeni… Sigur că știi că îţi va reuși totul cum vrei până la urmă, dar cum vei ajunge în punctul ăsta, încă nu știi… Și asta nu este exclusiv despre mine. Asta se întâmplă cu fiecare om care are responsabilităţi și care este, prin definiţie, un neliniștit…

Am fost întrebată de un portal local dacă nu mă tem că presa scrisă va dispărea totalmente. Mă tem și de asta. Doar că știu că nimic nu dispare în nimic, totul se transformă. Din formele vechi vom păstra ce a fost bun, iar din tehnologiile noi vom prelua ce e mai bun. Întotdeauna o familie modernă va avea lângă măsuţa de cafea și o revistă bună, și câteva cărţi. Mi se pare prea trist să concentrăm toată informaţia și metaforele lumii în trei sau patru tablete pentru fiecare membru al familiei. Sau cum ar fi să dispară bibliotecile din casele noastre și să citim doar de pe iPad? Cred că vor rămâne toate, doar că unele mai mult, iar altele mai puţin.

Altfel, recunosc, după zece ani de activitate zilnică în acest domeniu editorial, nu e deloc simplu să faci o revistă într-o ţară atât de mică, atât de redusă sub multe aspecte. Piaţa publicitară este infimă, consumatorul este puţin, plictisit și supărat pentru că nu-i ajung bani. Cel mai tare mă supără că avem o ţară cu oameni care nu citesc, iar dacă citesc, înţeleg altceva…pentru că majoritatea nu a deschis nicio carte după ce și-a luat diploma de liceu. Asta e trist. De multe ori mă întreb pentru ce încercăm să scriem altfel, să abordăm altfel, dacă asta vor înţelege doar câteva sute de oameni. 

Vine o toamnă grea. Pentru că trebuie să alegem, să menţinem pacea, să rezistăm unei crize care se anunţă și mai grea. Și multe depind de cum ne vom alege guvernanţii. Tot timpul am încercat să cred în ei, în politicieni, deși dintr-o parte asta pare naiv. Cred că nu îmi ajunge cinism ca să nu îi cred deloc. Știu că în fiecare dintre ei trăiesc doi indivizi – unul dintre inșii ăștia vrea ca ţara asta să fie OK, iar altul – ca pe conturile lor să fie totul OK. Dar asta e o realitate firească.
Oricine ar veni în politică va fi impus să tragă în toate părţile – în buzunarul lor, în partidul lor, spre afacerea lor și printre toate astea sigur că va rămâne ceva și ţării. Nu cred în politicianul impecabil. Încă nu s-a descoperit așa ceva. Dar aștept ca cineva dintre ei să îmi răstoarne convingerile. 

Vreau să sper că elita clasei noastre politice are suficientă inteligenţă și raţiune ca să gestioneze lucrurile cum e mai bine pentru cetăţenii acestei ţări. Vreau relaţii de pace cu vecinii, vreau ca străinii să nu se teamă să investească aici, vreau să vină mai mulţi bani în agricultură, turism și micul business. Vreau să văd cum ţara asta respiră mai cu încredere și sunt foarte fericită când văd schimbări adevărate în drumuri, în gardurile proaspăt vopsite din satele noastre și în privirile oamenilor obișnuiţi. A venit, a venit toamna… Toamna noastră!

 Cu drag, Rodica Ciorănică 

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
-1°