VIP Magazin
27 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Octombrie 2012, Nr. 101

După vise la Verona

Stăm la o terasă din centrul Veronei.
Pentru mii de moldoveni nu e nimic senzaţional în asta, dar pentru noi este. Nu avem neamuri la Verona şi am venit într-o scurtă vacanţă. Ne-am cumpărat câteva ghiduri despre acest oraş şi precizăm încă o dată unde trebuie să mergem şi ce trebuie neapărat să vedem aici. Balconul Julietei este doar o fărâmitură din atracţiile cu adevărat valoroase ale acestui oraş îmbâcsit de balcoane vechi de sute de ani, străzi înguste, galerii de artă, casteluri medievale şi poduri exotice.

Clara, o brunetă de lângă Cluj, ne aşază la o masă destul de bine poziţionată. Înţelege că suntem din Moldova şi îmi recomandă să vin să lucrez aici. „Credeţi că noi nu vrem să stăm acasă? Dar aici se plăteşte foarte bine. Gândiţi-vă la asta. Să nu regretaţi vreodată.”

Aici, la „Ippopotamo”, muncesc vreo cinci moldoveni. Vorbesc o limbă română atât de bine pusă la punct, încât ţi se pare incredibil că sunt „de-ai noştri”. Drăguţă foc, Mariana este prima moldoveancă care se apropie de noi şi precizează dacă nu suntem cumva de la televiziune. Ei urmăresc pe net tot ce se face pe acasă. Ea este de la Nisporeni, a făcut ASEM-ul la Chişinău, iar acum e aici, cu părinţii. Ce să facă acasă?

Elvira, o altă şatenă frumoasă, este de la Cahul. Este în anul III de studiu la facultatea de matematică din Verona. Roşeşte când vorbeşte.

Daniela este de la Buiucani, studiază economia la Verona, iar după-amiaza este la muncă în acest local. Dacă nu au ore, fetele muncesc 14 ore pe zi. Mai este şi Serghei, rusul educat din Moldova, după spusele Clarei.

Clara, când înţelege că nu avem de gând să rămânem la lucru aici, ne întreabă dacă nu cunoaştem vreun impresar din România, să-i vadă băiatul, care ar putea ajunge un mare fotbalist dacă „l-ar ţine cineva în vizor”. Visul ei este copilul ei. Să se mai mărite o dată nu are de gând. „Italienii nu sunt o naţiune de fideli. El are liber sâmbăta, ea – duminica, iar de la o luni fac iarăşi pe cuplul fericit. Eu nu vreau aşa…” Visul Danielei este să revină la Chişinău şi să facă o emisiune despre economie. Mariana îşi doreşte o afacere proprie, dar în Italia. Şi Serghei, dar trebuie să mai adune bani…

La Verona plouă şi e un timp superb. În jurul nostru mişună moldovence hărnicuţe şi instruite. Trec rapid de la engleză la italiană, română sau rusă. Patronul pune mare preţ pe ele. Când e prea multă lume şi fetele nu reuşesc, italianul poate să scuture feţele de masă, să aducă sarea, uleiul, oţetul şi măslinele. Mă întreb dacă Igor de la „Velvet” sau şeful de la „Grill House” ar face la fel…  

La buticul „Dolce & Gabbana” ajungem la concluzia că nu intelectualii noştri trebuie să lupte cu limba rusă în Moldova. Oamenii trebuie motivaţi economic să înveţe româna. Blonda de la „Dolce & Gabbana” e din Briceni, nu ştie româna, în schimb turuie în italiană şi face vânzări pentru care e bine cotată de patroană. E de opt ani aici. Dacă i s-ar oferi 1500-2000 de euro la un magazin din Chişinău, cu condiţia să înveţe româna, cam de cât timp credeţi că ar avea nevoie?

La Verona iese soarele şi e la fel de superb ca şi atunci când plouă. Moldovenii au venit aici după un vis. Fiecare după al său…

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău