VIP Magazin
28 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Iunie 2016, Nr. 140

Lumina din noi

Rodica%20Ciorania%20248.psd

Mă întâlneşte în fiecare seară, aproape în fiecare seară, lângă poartă. Îmi permite să parchez în dreptul curţii sale şi îmi zâmbeşte cu o blajinătate aproape imposibilă. Imposibil de mai întâlnit pe undeva în zilele noastre. Anacronică. Incompatibilă cu acest secol. La început, când l-am văzut sprijinindu-se gârbovit şi slab în baston, m-am gândit că vrea să-mi ceară ceva. Mi-a răspuns ruşinat că nu are nevoie de nimic. Totuși i-am întins o bancnotă. „Ooo, ăto ocheni mnogo…”, mi-a spus băgând banii în buzunar… Îmi era rușine că tinereţea, sănătatea, motivele mele zilnice de bucurie îmi alimentează această senzaţie de a fi fericită și de a fi stăpâna propriei vieţi, în timp ce el nu mai are nimic din toate astea. „Sigur nu pot să fac nimic pentru dumneavoastră?” Mi-a zâmbit din nou, cu aceeaşi împăcare, dar şi speranţă în ochi. „Sănătate mi-aş dori, atât, în rest, Îi mulţumesc Domnului pentru tot…”

…Este vecinul meu şi se bucură de fiecare zi pe care o trăieşte. Am început şi eu să mă bucur când îl văd. Înseamnă că este bine. Trăieşte modest, liniştit, presupun, cu o cină frugală şi, la micul dejun, cu un ceai îndulcit… Uneori îl vizitează fiica lui. De cele mai dese ori, nimeni. Uneori, noi, cei înconjuraţi de multă lume, ne dorim să fim singuri. Singurătatea la vârsta vecinului meu pare, însă, ucigătoare. Dar el s-a împăcat cu ea. El și singurătatea au făcut un pact în care nu figurează durerea. Bătrânul pe care nu ştiu cum îl cheamă a ales să se bucure de dimineţi şi apusuri. Să asculte zilnic păsările cum cântă şi să admire culorile care, acum, în mai, au inundat curţile vecinilor…

De câte ori zic să mă mulţumesc cu puţin. Să fiu recunoscătoare pentru tot ce sunt, tot ce am, tot ce pot, tot ce pierd şi tot ce regăsesc. E simplu să înţelegi că ce nu se rezolvă azi se rezolvă mâine. Iar dacă nu, înseamnă că nu ai nevoie de acest ceva ce nu se rezolvă. Să te bucuri că eşti şi că viaţa e minunată. Să vezi primăvara ca pe o eliberare. Să ştii că explozia de nuanţe, stări şi încredere este un cadou pe care îl meriţi.

Ştiu sigur că cel mai important lucru de care avem nevoie azi este lumina din noi. Albul și negrul se nasc în noi. Infernul şi paradisul trăiesc în noi. La fel ca întunericul şi lumina. Mi-ar plăcea să găsim înăuntrul nostru cât mai multă lumină. Pentru că lumina înseamnă împăcare.

 

Cu drag, Rodica Ciorănică

Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău